Skip to content

Uw smartphone kan binnenkort via de ether worden opgeladen

13 de juni de 2021
GettyImages 662949178 e4de8ceb4c7c48178546437f2d71bc12

Belangrijkste leerpunten

  • Verschillende bedrijven werken aan manieren om je smartphone draadloos op te laden.
  • Motorola werkt samen met voormalige Caltech-wetenschappers om smartphones te ontwikkelen die tot 1 meter afstand van een oplader kunnen worden gevoed.
  • Xiaomi toonde onlangs een conceptvideo voor het draadloos opladen van een telefoon.

Dankzij een groeiend aantal technologische ontwikkelingen kunt u binnenkort uw smartphone draadloos opladen. Motorola zei onlangs dat het samenwerkt met voormalige Caltech-wetenschappers om smartphones te ontwikkelen die tot op 1 meter afstand van een oplader kunnen worden gevoed. De inspanning zou een einde kunnen maken aan de constante zoektocht naar netsnoeren. “Over-the-air opladen geeft gebruikers veel meer vrijheid met hun apparaten”, zei Cesar Johnston, de chief operating officer van het draadloze oplaadbedrijf Energous, in een e-mailinterview. “Je hoeft je niet gebonden te voelen aan het dichtstbijzijnde stopcontact. En apparaten kunnen nog steeds worden gebruikt terwijl ze draadloos worden opgeladen.”

Vrijheid van snoeren

Voor de ontwikkeling van zijn over-the-air-opladen (OTA) werkt Motorola samen met GuRu Wireless, een bedrijf dat is opgericht door wetenschappers van Caltech. “De meeste niet-draadloos opgeladen apparaten hebben slechts één oplaadsnelheid, maar draadloos opladen via de ether kan gebruikers in staat stellen te beperken hoeveel stroom er in hun apparaat komt.” “Bij Motorola zijn we constant bezig om innovaties op de markt te brengen die het leven van onze consumenten kunnen verbeteren. Met deze oplossing zullen we een glimp opvangen van de vrijheid en flexibiliteit die gebruikers kunnen genieten met een revolutionaire draadloze, draadloze energietechnologie”, zegt Dan Dery, vice-president product bij Motorola, in een persbericht. “Met GuRu stellen we ons een nieuwe generatie draadloos aangedreven apparaten voor.” GuRu zegt dat zijn gepatenteerde miniatuurmodules apparaten in staat zullen stellen om op grote afstand te worden gevoed door nauwkeurige krachtoverdracht. De technologie laadt apparaten continu op en leidt de stroom indien nodig om als veiligheidsmaatregel. “Over-the-air opladen wordt door eindgebruikers geëist om vrijheid te bieden”, vertelde Florian Bohn, CEO en mede-oprichter van GuRu Wireless. reddingsdraad in een e-mailgesprek. “Mobiele apparaten en elektronica, zoals draagbare apparaten, worden altijd opgeladen omdat het opladen op de achtergrond plaatsvindt. Installatie en onderhoud van camera’s en IoT-apparaten worden een fluitje van een cent, en de kosten, zowel in termen van dollars als tijd/inspanning om deze apparaten te bedienen , wordt drastisch verminderd.” Motorola is een van de vele bedrijven die strijden om zijn OTA-producten op de markt te krijgen. Xiaomi toonde onlangs een conceptvideo voor het draadloos opladen van een telefoon.

“In de nabije toekomst zal Xiaomi’s zelfontwikkelde oplaadtechnologie voor ruimte-isolatie ook kunnen werken met smartwatches, armbanden en andere draagbare apparaten”, schreef het bedrijf op zijn website. “Binnenkort zullen onze huiskamerapparaten, inclusief luidsprekers, bureaulampen en andere kleine smart home-producten, allemaal worden gebouwd op een draadloos voedingsontwerp, volledig vrij van draden, waardoor onze woonkamers echt draadloos zijn.” Op een dag kan er zelfs stroom komen van signalen van mobiele telefoons. Onderzoekers schreven onlangs in een paper dat ze een manier hadden bedacht om de energie van draadloze 5G-communicatie te verzamelen en te distribueren. “5G is ontworpen voor razendsnelle communicatie met lage latentie”, schreven de auteurs in de krant. “Om dit te doen, werden mm-golffrequenties aangenomen en maakten ze ongekende hoge uitgestraalde vermogensdichtheden mogelijk door de FCC. Zonder het te weten hebben de architecten van 5G daardoor een draadloos elektriciteitsnet gecreëerd dat apparaten kan voeden met een bereik dat de mogelijkheden van alle bestaande technologieën.”

Telefoons kleiner maken

In de voortdurende race om telefoons lichter en dunner te maken, kan opladen via de ether helpen.

Iemand die een smartphone vasthoudt met een oplaadindicator op het scherm maar zonder kabels.

Met draadloos opladen via de ether kunnen fabrikanten kleinere, waterdichte en draagbare apparaten ontwerpen die er beter uitzien, aanvoelen en beter werken dan apparaten met omslachtige oplaadpoorten die vies worden en waardevol onroerend goed in beslag nemen in steeds kleinere apparaten, voegde Johnston eraan toe. En draadloos opladen geeft gebruikers meer controle over het energiebeheer van hun apparaten. “De meeste niet-draadloos opgeladen apparaten hebben slechts één oplaadsnelheid, maar draadloos opladen via de ether kan gebruikers in staat stellen om te beperken hoeveel stroom er in hun apparaat komt”, zei hij. Verwacht niet dat OTA-laden meteen alomtegenwoordig wordt, zeggen experts. Het proces vereist een streng goedkeuringsproces van de FCC. “Naarmate er meer oplossingen worden ontwikkeld en goedgekeurd door de FCC en andere regelgevende instanties, zoals onze WattUp-technologie de afgelopen maand, zullen we de oplaadafstanden gaan zien toenemen tot langere afstanden tot 10-15 voet”, zei Johnston.