Skip to content

Valheim is misschien niet af, maar het voelt goed om te spelen

30 de juni de 2021
ValheimScreenshot2021.02.09 22.51.02.02 0a5220afb0b14d0290448898d5c2d8a6

Belangrijkste leerpunten

  • Valheim combineert de uitdaging van de Dark Souls-spellen met de verkenning van survivalcrafting-spellen.
  • Ondanks dat het Early Access is, Valheim heeft een hoop inhoud en voelt gepolijst aan in zijn huidige staat.
  • ValheimDe minimale focus op speler-tegen-speler herinnert ons eraan dat survivalgames PVP-interacties niet hoeven te forceren om leuk en boeiend te zijn.

Het ziet er op het eerste gezicht misschien niet zo uit, met zijn ouderwetse pixelafbeeldingen, maar Valheim wordt nu al een van de beste games van het jaar. Kijkend naar de screenshots die op de Steam-pagina van de game zijn geplaatst, is het gemakkelijk om de eerste game van Iron Gate AB te onderschatten. Maar onder dat gepixelde oppervlak bevindt zich een soepele, verslavende gameplay die vol zit met inhoud, en het begint al golven te maken op sociale media, Twitch en zelfs op Steam zelf. “Downloaden Valheim“Twitch-streamer en professionele esports-host Alex “Goldenboy” Mendez schreef op Twitter. “Het kost $ 20 en is de beste survivalgame die in tijden is gemaakt. #NotAnAd Ik vind het gewoon geweldig.”

Sta op krijger

Naast het ontvangen van lof van duizenden op sociale media, Valheim staat momenteel op nummer 1 van de Steam-topverkoperslijst. Het heeft ook een “overweldigend positieve” beoordeling op Steam, en dat allemaal om goede redenen. Teruggrijpend naar de dagen van gepixelde 3D-avonturen met zijn visuals, Valheim heeft veel geleerd van moderne survivalcrafting-spellen zoals 7 dagen om dood te gaan. Een brutaal vechtsysteem dat gebruikers dwingt om aanvallen te blokkeren, te pareren en te ontwijken vormt de kern van de ervaring, geïnspireerd door titels als Donkere zielen, bekend om hun moeilijkheid. Het resultaat is een soepele gevechtservaring die het verkennen van de wereld spannend maakt, terwijl spelers ook gedwongen worden om zich bewust te zijn van waar ze heen gaan.

Valheim-personage dat 's nachts het bos verkent terwijl hij een fakkel vasthoudt

Verschillende biomen maken plaats voor nieuwe vijanden en gevaren voor het milieu, zoals een ijskoude debuff die drankjes of zelfs nieuw pantser vereist om veilig te doorkruisen. Gecombineerd met het diepe upgradesysteem dat te zien is in zowel de wapens als de bepantsering, Valheim bouwt voort op dezelfde belangrijke fundamenten die veel andere overlevingsverkenningsspellen hebben, en met veel glans erop gesmeerd. Terwijl Valheim is een titel voor vroege toegang, het voelt niet zo. Er zijn biomen die nog in aanbouw zijn, en sommige systemen kunnen soms nog steeds raar zijn, maar het is een makkie voor potentiële avonturiers.

Nieuwe wereld, nieuwe ik

Een van de meest opwindende factoren die spelen in Valheim is de procedureel gegenereerde wereld, waardoor spelers hun eigen games en servers kunnen opzetten, allemaal met hun eigen unieke werelden. Het is een geweldige manier om de verschillende biomen en geheimen van het spel op nieuwe manieren te verkennen, en je kunt zelfs wereldzaden vinden die het vanaf het begin moeilijker maken – als je op zoek bent naar meer uitdaging.

Valheim-personage rust bij een kampvuur in de sneeuw

Andere survivalgames hebben deze functie echter ook gebruikt om de gameplay en kaartverkenning fris te houden Valheim voelt een beetje meer gepolijst aan, met gebieden die zonder vreemde problemen met elkaar verbonden zijn. Deze samenhang is belangrijk, zelfs in games met procedurele generatie, omdat het je helpt om ondergedompeld te blijven in de wereld. Je kunt de game volledig solo spelen als je wilt, hoewel de multiplayer-co-op een van de beste functies is. Net als bij Re-Logic’s hit uit 2011, Terraria, Valheim stelt spelers in staat om je wereld binnen te vallen met een van de items die ze al in hun inventaris hebben. Als je een speler bent die dit soort games graag alleen speelt, maar je kriebelt om met een paar vrienden aan de slag te gaan, dan is er altijd een optie. Het is ook heel eenvoudig om vanuit het spel je eigen server in te stellen en te gebruiken, hoewel een speciale server voor sommige gebruikers een betere optie kan zijn.

Speler versus speler is ook een optie, hoewel het systeem gebaseerd is op toestemming van de speler. Eenmaal ingeschakeld in de instellingen, kunnen alleen die spelers anderen pijn doen die het ook hebben ingeschakeld. Het ontbreken van geforceerde PVP is een enorm pluspunt, vooral in een genre waar games zoals DagZ en Roest spelersconflict als een primaire focus hebben geduwd. Meestal, als een game vroege toegang krijgt, is deze nog lang niet voltooid. Perioden met vroege toegang kunnen vaak lang duren, vooral als de game in het begin niet veel inhoud te bieden heeft. Gelukkig voor Iron Gate AB, Valheim voelt al aan als een volledige game. En als de huidige build iets is om door te gaan, zou dit juweeltje voor vroege toegang een van de beste games die 2021 te bieden heeft kunnen worden.