Skip to content

Vastlopen en andere problemen oplossen tijdens het opstarten van Windows

13 de augustus de 2021
windows 7 install 13 crop 5968e3463df78c57f49e9f24

Een bijzonder frustrerende manier waarop uw computer mogelijk niet opstart, is wanneer u een probleem tegenkomt tijdens het opstartproces van Windows, maar niets te doen hebt – geen Blue Screen of Death of een ander foutbericht. Misschien blijft Windows 7 hangen bij het opstarten, waardoor u een uur naar “Windows starten” moet kijken. Je wordt gedwongen om handmatig opnieuw op te starten, alleen om het weer op dezelfde plek te zien bevriezen. Of misschien start uw Windows 10-computer automatisch opnieuw op enige tijd nadat deze begint te laden, waardoor een zogenaamde “reboot-lus” ontstaat. Soms stopt uw ​​computer zelfs op een punt waar u uw muis kunt bewegen, maar er gebeurt niets. Het lijkt misschien alsof Windows nog steeds probeert te starten, maar uiteindelijk moet u uw computer handmatig opnieuw opstarten, alleen om hetzelfde gedrag opnieuw te zien! Als uw pc in feite opstart naar het Windows-inlogscherm, ziet u een foutbericht, of als u niet eens voorbij de POST komt, raadpleegt u Een computer repareren die niet kan worden ingeschakeld voor een betere gids voor probleemoplossing voor uw specifieke probleem. Deze handleiding is van toepassing op elke versie van Windows, inclusief Windows 10 tot en met Windows XP.

Problemen met stoppen, bevriezen en opnieuw opstarten oplossen tijdens het opstarten van Windows

 1. Schakel uw computer uit en vervolgens weer in. Helaas kun je Windows niet goed herstarten omdat het niet volledig is geladen, dus je zult het handmatig moeten doen. Veel dingen gebeuren op de achtergrond wanneer Windows opstart. Soms werken dingen niet precies zoals ze zouden moeten, vooral nadat Windows updates heeft geïnstalleerd of als er andere grote wijzigingen in het besturingssysteem waren de laatste keer dat het in gebruik was. Een herstart is misschien alles wat Windows nodig heeft om weer op het goede spoor te komen. Als u een blauw scherm vol informatie op het scherm ziet knipperen voordat uw computer opnieuw opstart, is dit een Blue Screen of Death en is uw computer geconfigureerd om na één keer opnieuw op te starten. U kunt deze automatische herstart desgewenst uitschakelen.

 2. Start Windows indien mogelijk in de veilige modus en start uw computer vervolgens opnieuw op. Dat klopt – niet doen doen alles in de veilige modus, stap gewoon in en start opnieuw. Zoals je in het eerste idee hierboven leest, lopen updates of andere dingen soms vast. Als een geforceerde, totale herstart niet werkt, probeer het dan vanuit de veilige modus. Dit werkt vaker dan je zou denken.

 3. Herstel uw Windows-installatie. Een veelvoorkomende reden voor Windows om automatisch vast te lopen of opnieuw op te starten tijdens het opstartproces van Windows is omdat een of meer belangrijke Windows-bestanden beschadigd zijn of ontbreken. Door Windows te repareren worden deze belangrijke bestanden vervangen zonder iets anders op uw computer te verwijderen of te wijzigen. In Windows 10 heet dit Deze pc resetten. Windows 8 noemt het Reset uw pc of Ververs je pc. In Windows 7 en Vista heet dit a Opstartreparatie. Windows XP noemt het een Reparatie Installatie. De reparatie-installatie van Windows XP is ingewikkelder en heeft meer nadelen dan de reparatie-opties die beschikbaar zijn in de andere besturingssystemen. Dus als je een XP-gebruiker bent, wil je misschien wachten tot je stap 4 tot en met 6 hebt geprobeerd voordat je dit een kans geeft.

 4. Start Windows met de laatst bekende juiste configuratie. Als u zojuist een wijziging op uw computer hebt aangebracht waarvan u vermoedt dat deze ervoor heeft gezorgd dat Windows niet goed meer opstart, kan het helpen om te beginnen met de laatst bekende juiste configuratie. Hierdoor worden veel belangrijke instellingen teruggezet in de staat waarin ze zich bevonden toen Windows de laatste keer met succes werd gestart, hopelijk wordt dit probleem opgelost en kunt u weer Windows gebruiken.

 5. Start Windows in de veilige modus en gebruik vervolgens Systeemherstel om recente wijzigingen ongedaan te maken. Windows kan tijdens het opstartproces vastlopen, stoppen of opnieuw opstarten vanwege schade aan een stuurprogramma, belangrijk bestand of een deel van het register. Een systeemherstel zal al die dingen terugzetten naar hun laatste werkende staat die uw probleem volledig zou kunnen oplossen. Afhankelijk van de reden waarom Windows niet start, kunt u mogelijk niet eens naar de Veilige modus gaan. Gelukkig kunt u ook een systeemherstel uitvoeren vanuit geavanceerde opstartopties in Windows 10 of Windows 8, of systeemherstelopties in Windows 7 of Windows Vista, evenals vanaf uw Windows Setup-dvd. Houd er rekening mee dat u een systeemherstel niet ongedaan kunt maken als dit vanuit de veilige modus of vanuit de systeemherstelopties is gedaan. Het kan je misschien niet schelen, omdat je Windows sowieso niet normaal kunt starten, maar het is iets waar je je bewust van moet zijn.

 6. Scan uw computer nogmaals op virussen vanuit de veilige modus. Een virus of ander soort malware heeft mogelijk een ernstig genoeg probleem met een deel van Windows veroorzaakt om ervoor te zorgen dat het niet meer correct opstart. Als u niet in de Veilige modus kunt komen, kunt u nog steeds op virussen scannen met een opstartbare malwarescanner. Bekijk onze lijst met gratis opstartbare antivirusprogramma’s voor een aantal verschillende programma’s die dit kunnen.​

 7. Wis de CMOS. Als u het BIOS-geheugen op uw moederbord wist, worden de BIOS-instellingen teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Een verkeerde BIOS-configuratie kan de reden zijn dat Windows vastloopt tijdens het opstarten. Als het wissen van de CMOS het opstartprobleem van Windows wel oplost, zorg er dan voor dat toekomstige wijzigingen in het BIOS één voor één worden voltooid, zodat als het probleem terugkeert, u weet welke wijziging het probleem heeft veroorzaakt.

 8. Vervang de CMOS-batterij als uw computer meer dan drie jaar oud is of langere tijd niet heeft gestaan. CMOS-batterijen zijn erg goedkoop en een batterij die niet langer wordt opgeladen, kan zeker de oorzaak zijn van het vastlopen, stoppen of opnieuw opstarten van Windows tijdens het opstarten.

 9. Plaats alles opnieuw wat u in handen kunt krijgen. Dit zal de verschillende verbindingen binnen uw computer herstellen en is vaak een “magische” oplossing voor opstartproblemen zoals deze, vooral herstartlussen en vastlopen. Probeer de volgende hardware opnieuw te plaatsen en kijk of Windows correct opstart:

  • Sluit alle interne data- en stroomkabels opnieuw aan.
  • Plaats de geheugenmodules opnieuw.
  • Plaats eventuele uitbreidingskaarten opnieuw.

  Koppel ook uw toetsenbord, muis en andere externe apparaten los en sluit ze opnieuw aan.

 10. Controleer op oorzaken van kortsluiting in uw computer. Een elektrische kortsluiting is vaak de oorzaak van herstartlussen en harde bevriezingen terwijl Windows wordt gestart.

 11. Test het RAM-geheugen. Als een van de RAM-modules van uw computer volledig uitvalt, gaat uw computer niet eens aan. Meestal faalt het geheugen echter langzaam en werkt het tot op zekere hoogte. Als uw systeemgeheugen faalt, kan uw computer inschakelen, maar op een bepaald moment tijdens het opstarten van Windows continu vastlopen, stoppen of opnieuw opstarten. Vervang het geheugen in uw computer als de geheugentest een probleem aantoont.

 12. Test de voeding. Het feit dat uw computer voor het eerst wordt ingeschakeld, betekent niet dat de voeding werkt. Hoewel het misschien niet gebruikelijk is dat uw computer helemaal naar het opstartproces van Windows gaat met een beschadigde voeding, gebeurt het wel en is het de moeite van het bekijken waard. Vervang uw voeding als uit uw tests blijkt dat er een probleem mee is.

 13. Vervang de datakabel van de harde schijf. Als de kabel waarmee de harde schijf op het moederbord is aangesloten, beschadigd is of niet werkt, kunt u allerlei problemen tegenkomen terwijl Windows wordt geladen, waaronder het vastlopen, stoppen en opnieuw opstarten van loops. Heb je geen reserve harde schijf datakabel? Je kunt er een kopen bij elke elektronicawinkel of je kunt degene lenen die een andere schijf gebruikt, zoals je optische schijf, ervan uitgaande dat het natuurlijk hetzelfde type kabel is. Nieuwere schijven gebruiken SATA-kabels en oudere schijven gebruiken PATA-kabels. Zorg ervoor dat je je best hebt gedaan om de stappen voor probleemoplossing tot deze te voltooien. Stap 14 en 15 hebben beide betrekking op moeilijkere en destructieve oplossingen voor problemen met vastlopen, stoppen en continu opnieuw opstarten tijdens het opstarten van Windows. Het kan zijn dat een van de onderstaande oplossingen nodig is om uw probleem op te lossen, maar als u tot nu toe niet ijverig bent geweest bij het oplossen van problemen, kunt u niet zeker weten dat een van de eenvoudigere oplossingen hierboven niet de juiste is een.

 14. Test de harde schijf. Een fysiek probleem met uw harde schijf is zeker een reden waarom Windows continu opnieuw opstart, volledig vastloopt of stopt. Een harde schijf die informatie niet goed kan lezen en schrijven, kan een besturingssysteem zeker niet goed laden. Vervang uw harde schijf als uw tests een probleem aantonen. Nadat u de harde schijf hebt vervangen, moet u een nieuwe installatie van Windows uitvoeren. Als uw harde schijf de test doorstaat, is hij fysiek in orde, dus de oorzaak van het probleem moet bij Windows liggen, in welk geval de volgende stap het probleem zal oplossen.

 15. Voer een schone installatie van Windows uit. Dit type installatie zal volledig wis de schijf en installeer Windows opnieuw vanaf het begin. In stap 3 hebben we geadviseerd dat u door Windows veroorzaakte opstartproblemen probeert op te lossen door Windows te repareren. Aangezien die methode om belangrijke Windows-bestanden te repareren niet-destructief is, moet je ervoor zorgen dat je dat hebt geprobeerd vóór de volledig destructieve, laatste schone installatie in deze stap.