Skip to content
5G

Veelgestelde vragen over LTE

2 de juli de 2021
close up teenage girl friends using cell phones 753288077 5b9aa2eb46e0fb0025cde957

LTE – Long Term Evolution is een technologiestandaard voor snelle draadloze communicatie via mobiele netwerken. Grote telecommunicatiebedrijven over de hele wereld hebben LTE in hun netwerken geïntegreerd door apparatuur op zendmasten en in datacenters te installeren en te upgraden.

Welke soorten apparaten ondersteunen LTE?

Apparaten met LTE-ondersteuning verschenen in 2010 op de markt. De duurdere smartphones, te beginnen met Apple iPhone 5, bieden LTE-ondersteuning, net als veel tablets met mobiele netwerkinterfaces. Nieuwere reisrouters hebben ook LTE-mogelijkheden toegevoegd. Pc’s en andere laptop- of desktopcomputers bieden over het algemeen geen LTE aan.

Hoe snel is LTE?

SEA: gebruik van mobiele telefoons

Klanten die een LTE-netwerk gebruiken, ervaren sterk variërende verbindingssnelheden, afhankelijk van hun provider en de huidige netwerkverkeersomstandigheden. Uit benchmarkonderzoeken blijkt dat LTE in de VS doorgaans downloadsnelheden (downlink) ondersteunt tussen 5 en 50 Mbps en uplinksnelheden (upload) tussen 1 en 20 Mbps. (De theoretische maximale gegevenssnelheid voor standaard LTE is 300 Mbps.) Een technologie genaamd LTE-geavanceerd verbetert de standaard LTE door nieuwe draadloze transmissiemogelijkheden toe te voegen. LTE-Advanced ondersteunt een theoretische maximale gegevenssnelheid die meer dan drie keer zo hoog is als die van standaard LTE, tot 1 Gbps, waardoor klanten kunnen genieten van downloads met 100 Mbps of beter.

Is LTE een 4G-protocol?

Wifi-pictogram en stadslandschap-netwerkverbindingsconcept, Smart city

De netwerkindustrie erkent LTE een 4G-technologie samen met WiMax en HSPA+. Geen van deze kwalificeerde zich als 4G op basis van de oorspronkelijke definitie van de standaardengroep van de International Telecommunications Union (ITU), maar in december 2010 heeft de ITU 4G opnieuw gedefinieerd om ze op te nemen. Terwijl sommige marketingprofessionals en pers LTE-Advanced bestempelen als: 5G, bestaat er geen algemeen goedgekeurde definitie van 5G om de claim te rechtvaardigen.

Waar is LTE beschikbaar?

Stadsnetwerk

LTE wordt breed ingezet in stedelijke gebieden van Noord-Amerika en Europa. Veel grotere steden op andere continenten hebben LTE weliswaar uitgerold, maar de dekking verschilt sterk per regio. Veel delen van Afrika en sommige landen in Zuid-Amerika hebben geen LTE of een vergelijkbare snelle draadloze communicatie-infrastructuur. China is ook relatief traag geweest met het adopteren van LTE in vergelijking met andere geïndustrialiseerde landen. Degenen die in landelijke gebieden wonen of reizen, zullen waarschijnlijk geen LTE-service vinden. Zelfs in dichtbevolkte gebieden kan LTE-connectiviteit onbetrouwbaar blijken te zijn bij roaming vanwege lokale hiaten in de servicedekking.

Ondersteunt LTE telefoongesprekken?

Glimlachende vrouw die spraakberichten verzendt met haar smartphone in de stad

LTE-communicatie werkt via Internet Protocol (IP) zonder voorziening voor analoge gegevens zoals spraak. Serviceproviders configureren hun telefoons normaal gesproken om te schakelen tussen een ander communicatieprotocol voor telefoongesprekken en LTE voor gegevensoverdracht. Er zijn echter verschillende voice over IP (VoIP)-technologieën ontworpen om LTE uit te breiden om gelijktijdig spraak- en dataverkeer te ondersteunen. Van providers wordt verwacht dat ze deze VoIP-oplossingen de komende jaren geleidelijk in hun LTE-netwerken faseren.

Vermindert LTE de levensduur van de batterij van mobiele apparaten?

Afro-Amerikaanse vrouw die kabel aansluit op mobiele telefoon

Veel klanten hebben gemeld dat de batterij minder lang meegaat bij het inschakelen van de LTE-functies van hun apparaat. Batterijverbruik kan optreden wanneer een apparaat een relatief zwak LTE-signaal van de zendmasten ontvangt, waardoor het apparaat in feite harder moet werken om een ​​stabiele verbinding te behouden. De levensduur van de batterij neemt ook af als een apparaat meer dan één draadloze verbinding onderhoudt en ertussen schakelt, wat kan gebeuren als een klant aan het roamen is en vaak overschakelt van LTE naar 3G-service en terug. Deze complicaties met betrekking tot de levensduur van de batterij zijn niet beperkt tot LTE, maar LTE kan ze verergeren omdat de beschikbaarheid van service beperkter kan zijn dan bij andere soorten celcommunicatie. Batterijproblemen zouden een non-factor moeten worden naarmate de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van LTE verbetert.

Hoe werken LTE-routers?

Draadloze router met signaalbundels

LTE-routers bevatten een ingebouwde LTE-breedbandmodem en zorgen ervoor dat lokale Wi-Fi- en/of Ethernet-apparaten de LTE-verbinding kunnen delen. Houd er rekening mee dat LTE-routers niet echt een lokaal LTE-communicatienetwerk creëren binnen het huis of lokaal gebied.

Is LTE veilig?

zakelijke technologie effecten concept, Security key lock pictogram digitale display over de wereldkaart en zeshoek vorm op matrix digitale nummertechnologie en donkerblauwe achtergrond

Voor LTE gelden vergelijkbare beveiligingsoverwegingen als voor andere IP-netwerken. Hoewel geen enkel IP-netwerk echt veilig is, bevat LTE verschillende netwerkbeveiligingsfuncties die zijn ontworpen om het dataverkeer te beschermen.

Is LTE beter dan wifi?

Apparaat met futuristisch hologram

LTE en wifi hebben verschillende doelen. Wi-Fi werkt het beste voor het onderhoud van draadloze lokale netwerken, terwijl LTE goed werkt voor communicatie over lange afstanden en roaming.

Hoe meldt een persoon zich aan voor LTE-service?

Close-upbeeld van mannelijke handen die smartphone gebruiken.  Onscherpe achtergrond op het concept van winkelen, zoeken of sociale netwerken in de stad

Een persoon moet eerst een LTE-clientapparaat aanschaffen en zich vervolgens aanmelden voor service bij een beschikbare provider. Vooral buiten de Verenigde Staten kan slechts één provider sommige landen bedienen. Via een beperking genaamd vergrendelen, sommige apparaten, voornamelijk smartphones, werken alleen met één provider, zelfs als er andere in die regio bestaan.

Welke LTE-serviceproviders zijn het beste?

Jonge vrouw met smartphone in winkelcentrum in

De beste LTE-netwerken bieden een combinatie van brede dekking, hoge betrouwbaarheid, hoge prestaties, betaalbare prijzen en geweldige klantenservice. Uiteraard blinkt geen enkele dienstverlener uit in elk aspect. Sommigen, zoals AT&T in de VS, claimen een hogere snelheid, terwijl anderen, zoals Verizon, hun grotere beschikbaarheid prijzen.