Skip to content

Veilig blijven met een camera

31 de juli de 2021
Keeping safe with a camera 568401db3df78ccc15ceccb9 a56624fbf78e4a7c8b46fd4c9cd8c18b

Bescherm uzelf en uw uitrusting tijdens uw volgende fotoshoot door vooruit te plannen om risico’s voor uw veiligheid te minimaliseren.

Persoonlijke veiligheid

Breng nooit uw welzijn in gevaar voor een schot. Volg de standaard veiligheidsmaatregelen:

 • Oefen situationeel bewustzijn. Besteed aandacht aan uw omgeving, vooral in gebieden met een hoog risico, zoals afgelegen land en drukke stedelijke gebieden. Wees je bewust van de mensen om je heen en inventariseer de plaatsen waar je naartoe kunt gaan om veilig te blijven als je je ongemakkelijk voelt. Luister naar je instinct als je een slecht gevoel hebt over een setting.
 • Gebruik geschikte filters – en niet de zoeker – wanneer u naar de zon fotografeert. Je ogen zijn gevoeliger voor direct zonlicht dan je denkt. Wanneer je in de richting van de grote gele bol fotografeert, gebruik dan het scherm en houd je gezicht en ogen in de schaduw.
 • Gebruik de riem, maar pas op dat deze niet blijft haken. Een goed ontworpen riem zorgt ervoor dat je camera niet valt, maar de riem kan blijven haken aan een tak, pijp of ander gevaar wanneer je in krappe ruimtes fotografeert. Houd het zo strak als je kunt; het is een veiligheidsvoorziening, geen modeaccessoire.
 • Gebruik de camera niet als u onderweg bent. Als u foto’s maakt terwijl u loopt, vergroot u de kans dat u ergens over struikelt of zelfs een persoon of object tegenkomt. Fotografeer alleen als je stilstaat.
 • Gebruik indien mogelijk een statief. Je krijgt niet alleen betere foto’s, maar een statief dwingt je om je foto op een plek te zetten waar je minder snel pijn zult doen. Als je op je statief vertrouwt, zul je immers minder snel aan een boomtak hangen om een ​​tafereel in te lijsten.

Onderwerp Veiligheid

Geen dienstdoende badmeester - waterveiligheid en een tweeling

Als iets of iemand goed genoeg is om door de lens vast te leggen, is dat onderwerp goed genoeg om veilig te bewaren in de context van je fotoshoot:

 • Sta niet toe of moedig mensen niet aan om domme stunts te doen, alleen voor het schot. Leuke actiefoto’s zijn interessant, maar als fotograaf ben je ethisch verplicht ervoor te zorgen dat je onderwerpen zichzelf niet in gevaar brengen. Zeg gewoon nee tegen amateurs die stunts uitvoeren en mensen die zichzelf in gevaar brengen.
 • Help proefpersonen bewust te blijven van hun omgeving. Wanneer mensen worden gefotografeerd, schenken ze vaak al hun aandacht aan de camera in plaats van obstakels zoals takken, auto’s, obstakels, enz. Ze letten misschien ook niet op hun uitrusting als ze deze opzij hebben gezet voor de opname.
 • Gebruik een telelens om dieren in het wild en culturele relikwieën de juiste ruimte te geven. Oefen een respectvolle, laat geen sporen na bij fotografie door uit de buurt te blijven van dieren in het wild en delicate natuurlijke en culturele kenmerken. Het gebruik van een telelens bovenop een statief levert sowieso meestal betere foto’s op dan dichtbij een wild dier te komen.

DSLR-camera beschermd door de fleece bivakmuts

Veiligheid van de uitrusting

Houd uw apparatuur in topconditie met preventief onderhoud en bescherming tegen milieu-uitdagingen:

 • Berg uw spullen niet op ergens waar ze beschadigd of gestolen kunnen worden. Houd je spullen altijd bij je, of binnen handbereik.
 • Houd rekening met de normale bedrijfstemperaturen van de camera. Niet alleen zal werking bij extreme temperaturen mogelijk gevoelige elektronica en motoren beschadigen, maar snel schakelen tussen extreme temperaturen kan ook interne condensatie in het lichaam of de lenzen veroorzaken, wat in het beste geval de beeldkwaliteit nadelig beïnvloedt en in het slechtste geval de apparatuur ruïneert. Wissel niet snel tussen zeer koude en zeer hete temperaturen; Geef uw apparatuur in plaats daarvan de kans om geleidelijk op te warmen of af te koelen om vochtproblemen te voorkomen.

Condensatie op cameralens

 • Let op overmatige hitte. Als uw camerabehuizing of batterij ongewoon warm aanvoelt, stop dan met het gebruik en breng het defecte apparaat naar een erkende reparatiewerkplaats voor diagnose en reparatie.
 • Volg de instructies van de fabrikant met betrekking tot zelfreparaties. Sommige delen van camera’s kunnen door de gebruiker worden onderhouden en andere niet. Gebruik een erkend reparatiecentrum om garantieproblemen te voorkomen en verdere schade aan uw camera te voorkomen.
 • Gooi lekkende batterijen op de juiste manier weg. Als een batterij lekt, breng deze dan naar een erkend batterijverwijderingscentrum. Blijf het niet gebruiken; je maakt je camera kapot. Gooi het ook niet zomaar in de prullenbak; het wordt beschouwd als giftig afval.
 • Gebruik de riem. Camera’s worden geleverd met riemen om te voorkomen dat ze vallen. Doe de riem altijd om uw nek, net zo religieus als de veiligheidsgordel in uw auto.
 • Koop beschermende tassen of koffers: Minimaliseer schokschade door uw uitrusting op te bergen in tassen of koffers die niet alleen water buiten houden, maar ook stootschade aan uw delicate uitrusting voorkomen.