Skip to content

Verbeter de levensduur van de batterij van de digitale camera

10 de juli de 2021
camera battery 56df67635f9b5854a9f6c0d4

Wees niet verbaasd als de batterij van uw digitale camera niet meer zo lang meegaat als vroeger. Oplaadbare batterijen verliezen hun vermogen om een ​​volledige lading vast te houden naarmate ze ouder worden. Het is frustrerend om batterijvermogen te verliezen, vooral als uw batterij-leeg-lampje knippert terwijl u zich voorbereidt op het maken van die once-in-a-lifetime foto. Deze tips en trucs kunnen een beetje extra batterijduur van een digitale camera opleveren, zelfs van een oudere camerabatterij.

Zoekers besparen batterijvermogen

Als uw camera een optische zoeker heeft (het kleine venster aan de achterkant van de camera dat u gebruikt om beelden in te kaderen), kunt u het LCD-scherm uitschakelen en alleen de zoeker gebruiken. Het LCD-scherm heeft een aanzienlijk stroomverbruik.

Beperk het gebruik van de flitser

Bij gebruik van de flitser gaat de batterij snel leeg. Uiteraard zijn er situaties waarin een flits nodig is om de foto te maken, maar als je de foto kunt maken met de flitser uitgeschakeld, doe dit dan om de batterij te sparen.

Beperk het gebruik van de afspeelmodus

Besteed niet veel tijd aan het bekijken van uw foto’s. Hoe langer je het LCD-scherm aan hebt staan ​​- terwijl je geen foto’s maakt – hoe sneller je batterij leeg raakt, waardoor je minder foto’s per oplaadbeurt kunt maken. Bekijk uw foto’s later wanneer u thuiskomt en een nieuwe batterij hebt.

Energiebesparende functies activeren

Gebruik de energiebesparende functie van uw camera. Deze functie kan vervelend zijn omdat de camera in de slaapstand gaat als je hem een ​​tijdje niet hebt gebruikt. Het bespaart echter batterijvermogen. Om zo veel mogelijk batterijvermogen te besparen, stelt u de slaapstand zo snel mogelijk in. Bij sommige camera’s kan dit al na 15 of 30 seconden inactiviteit zijn.

Schermhelderheid verminderen

Verlaag het helderheidsniveau van het LCD-scherm als uw camera deze wijziging toestaat. Een helderder LCD-scherm trekt de batterij sneller leeg. Een zwak LCD-scherm is moeilijker te zien, vooral in fel zonlicht, maar verlengt de levensduur van de batterij.

Verwacht niet dat de claims van de fabrikant over de levensduur van de batterij overeenkomen

Geloof de beweringen van de fabrikant over de levensduur van uw batterijen niet. Bij het testen van de levensduur van de batterij van hun camera’s, voeren de meeste fabrikanten hun metingen uit in perfecte omstandigheden, iets wat je waarschijnlijk niet kunt recreëren in echte fotografie. Als je in staat bent om ten minste 75 procent van de batterijduur te halen, beweert de fabrikant, dan is dat een goed uitgangspunt.

Nieuwere batterijen werken beter

Om het meeste uit de batterij van uw camera te halen, moet u niet trappen in de mythe dat u deze volledig moet leegmaken voordat u hem oplaadt. In werkelijkheid heeft een batterij een beperkt aantal gebruiksuren. Als je een paar van die uren gebruikt om het leeg te maken, gaat het niet zo lang mee tijdens zijn levensduur. Gebruik de batterij gewoon normaal en laad hem op wanneer hij deze nodig heeft of wanneer u klaar bent met fotograferen. Een gedeeltelijke lading zal de levensduur van een moderne batterij niet significant beïnvloeden. Dat was misschien het geval met oplaadbare batterijen van jaren geleden, maar dat is niet waar met nieuwere batterijen.

Zet de camera niet herhaaldelijk aan en uit

Elke keer dat u de meeste camera’s opnieuw opstart, wordt het introductiescherm enkele seconden weergegeven. Hoewel dit niet veel tijd lijkt, verlies je, als je de camera 10 keer aan- en uitzet, waarschijnlijk minstens een minuut aan batterijvermogen, wat het verschil kan zijn tussen het maken van die laatste geweldige foto en het zien van de melding dat de batterij leeg is . Gebruik in plaats daarvan de slaapmodus.

Overweeg om oudere batterijen te vervangen

Ten slotte, omdat alle oplaadbare batterijen minder stroom bevatten naarmate ze ouder worden, wilt u misschien een tweede batterij kopen en deze opgeladen en beschikbaar hebben. Als je merkt dat je constant je fotografiegewoonten verandert om te proberen energie te besparen met een oudere batterij, kun je beter een tweede batterij kopen als back-up.