Skip to content

Verbeter uw ontwerpspel door minder lettertypen te gebruiken

3 de juli de 2021
close up of alphabet on letterpress 116359432 59cbdeeec412440010e559d4 5c13f069c9e77c00012d4310

Consistentie en leesbaarheid zijn belangrijk voor een goed ontwerp, en te veel lettertypewijzigingen kunnen de lezer afleiden en verwarren. Maak uw lettertypekeuzes zorgvuldig en overweeg hoeveel lettertypen samen zullen worden gezien. Lange publicaties met meerdere pagina’s, zoals tijdschriften, kunnen vaak een grotere verscheidenheid aan lettertypen ondersteunen. Voor brochures, advertenties en andere korte documenten, beperk lettertypefamilies tot slechts één of twee.

Wat is een lettertypefamilie?

Lettertypefamilies bevatten meestal een normale, cursieve, vetgedrukte en vetgedrukte cursieve versie van het lettertype. De Times New Roman-familie bijvoorbeeld, een populair schreeflettertype dat in veel kranten voorkomt, wordt meestal geleverd met Times New Roman Italic, Times New Roman Bold en Times New Roman Bold Italic. Lettertypefamilies zijn multitaskers die zijn ontworpen om samen als één lettertype te functioneren. Sommige typefamilies bevatten zelfs lichte, gecondenseerde en zware versies. Displaylettertypen die speciaal zijn ontworpen voor koppen en titels hebben niet altijd cursieve, vetgedrukte en vetgedrukte cursieve versies. Sommige hebben zelfs geen kleine letters. Ze blinken echter uit in waar ze voor zijn ontworpen.

Een aantal lettertypen kiezen

Een algemeen aanvaarde ontwerppraktijk is om het aantal verschillende lettertypen te beperken tot drie of vier. Dat betekent niet dat je niet meer kunt gebruiken, maar dat je daar een goede reden voor hebt. Er is geen vaste regel die zegt dat je niet vijf, zes of zelfs 20 verschillende lettertypen in één document kunt gebruiken, maar het kan uiteindelijk van het beoogde publiek aflopen, tenzij het document vakkundig is ontworpen.

Tips voor het kiezen en gebruiken van lettertypen

  • Wees consistent in je ontwerp. Het gebruik van een ander lettertype voor elke kop is bijvoorbeeld verwarrend en geeft je ontwerp een rommelige uitstraling. U kunt meestal wegkomen door meer lettertypen te gebruiken in lange documenten met veel verschillende ontwerpelementen (zoals nieuwsbrieven of tijdschriften) waar slechts twee tot drie verschillende lettertypen op een spread van één pagina verschijnen.
  • Selecteer een lettertypefamilie voor hoofdtekst en gebruik vet, cursief en verschillende formaten van de lettertypefamilie voor bijschriften, ondertitels en andere ontwerpelementen. Serif-lettertypen zijn prettiger voor het oog in print, terwijl schreefloze lettertypen beter zijn voor gebruik op het web.
  • Kies een tweede weergavelettertype voor koppen of titels.
  • Afhankelijk van het ontwerp kunt u een derde lettertype gebruiken voor hoofdletters, aanhalingstekens of grafische bewerkingen. U kunt een vierde lettertype toevoegen voor paginanummers of als secundair hoofdlettertype voor zijbalken.
  • Breng geen plotselinge wijzigingen in het lettertype aan binnen een alinea. Gebruik hetzelfde lettertype voor body-copy, gebruik het vet of cursief van het lettertype om kleine hoeveelheden nadruk te leggen.
  • Als er meer nadruk nodig is, maak dan een pull-quote, plaats de kopie in de marge of maak een zijbalk met een ander lettertype om de informatie volledig te onderscheiden.
  • Wees niet bang om serif- en sans-serif-lettertypen te combineren. Ze vullen elkaar aan.
  • Het gebruik van lettertypen uit dezelfde lettertypefamilie is een veilige gok; ze zijn gemaakt om samen te werken. Zoek naar families met verschillende gewichten (licht, vet, extra vet) en stijlen (verkort, uitgebreid) naast de normale vetgedrukte en cursieve varianten.