Skip to content

Verborgen Android-beheerdersapps

20 de juni de 2021
android vector 57a9898b5f9b58974af2580a

Verborgen beheerders-apps zijn een soort malware die gericht zijn op Android-apparaten. Deze bedreigingen worden gekenmerkt door stealth-implementatie en verhoogde gebruikersrechten, zodat u ze niet gemakkelijk ziet en ze meer kunnen dan een gewone app. Niet alle Android-beheerders-apps zijn kwaadaardig en niet alle kwaadaardige apps zijn verborgen of hebben beheerdersrechten, maar het is mogelijk dat nep-apps, spyware en andere ongewenste apps beide zijn.

Wat doen verborgen beheerdersapps?

Een verborgen app voor apparaatbeheer – een andere naam voor deze malware – is een geïnfecteerde applicatie die wordt geïnstalleerd met beheerdersrechten. De app kan zich verbergen voor al uw andere, dus u kunt moeilijk weten of deze zelfs is geïnstalleerd. Omdat je het niet op je startscherm ziet, kun je het niet gemakkelijk verwijderen. Wat meer is, is dat een app met beheerdersrechten niet op de normale manier kan worden verwijderd, zelfs als je hem wel vindt. U moet de administratieve status verwijderen voordat u deze kunt verwijderen. Er is een legitieme reden voor een dergelijke beperking (een antivirus-app kan bijvoorbeeld beheerdersrechten hebben zodat malware deze niet kan verwijderen), maar het probleem hier is dat er een kwaadaardig admin-app geïnstalleerd. Met beheerdersrechten krijgt de malware controle over het apparaat en kan elke code die de app erin heeft ingebouwd uitvoeren, inclusief het installeren van extra malware, het stelen van uw wachtwoorden of bestanden, het deelnemen aan botnets en het delven van cryptocurrency.

Verborgen beheerdersapps zoeken en verwijderen

Wanneer de malware probeert te installeren, zal het u vragen om het verhoogde privileges te verlenen. Als u dit verzoek afwijst, zal de app regelmatig pop-upberichten weergeven, vaak nadat u het apparaat opnieuw hebt opgestart, en opnieuw om die privileges vragen. Pop-upberichten betekenen echter niet noodzakelijkerwijs dat het kwaadaardig is. Een betere manier om te controleren of u ongewenste, verborgen beheerdersapps hebt geïnstalleerd, is door een bepaalde instelling op uw telefoon/tablet te controleren.

Gebruik de instellingen van uw apparaat

 1. Vind alle apps met beheerdersrechten. Dit is de gebruikelijke manier om ze op te sommen, maar de weg ernaartoe hangt af van uw Android-versie:

  • Apps en meldingen > Geavanceerd > Speciale app-toegang > Apparaatbeheer-apps
  • Veiligheid > Apparaatbeheer-apps
  • Beveiliging & privacy > Apparaatbeheer-apps
  • Veiligheid > Apparaat beheerders
  • Vergrendelscherm en beveiliging > Andere beveiligingsinstellingen > Telefoonbeheerders.
 2. Zodra u de lijst met apparaatbeheer-apps hebt geopend, schakelt u beheerdersrechten uit door op de optie rechts van de app te tikken. Hierdoor wordt het vinkje verwijderd of wordt de knop in de uit-stand gezet.

 3. Nu kunt u de app normaal verwijderen. Op sommige apparaten kun je op de app tikken in de lijst met beheerdersapps en vervolgens de app verwijderen link om deze onmiddellijk te verwijderen.

Helaas werkt deze methode niet voor alle varianten van deze malware, omdat sommige verborgen beheerders-apps deze deactiveringsoptie kunnen verbergen. Je kunt andere geïnstalleerde apps vinden via Instellingen > Apps en meldingen > Bekijk alle <#> apps, of Instellingen > Apps > Alle.

Apps en meldingen en instellingen voor "alle apps bekijken" op een Android-telefoon

Als u niet zeker weet wat u zoekt, maar u vermoedt dat er een verborgen Android-beheerdersapp is geïnstalleerd, is dit misschien een goed moment om alle apps te verwijderen die u toch niet gebruikt, zodat alleen legitieme apps die u herkent op uw apparaat blijven staan.

Probeer een app van derden

Kun je de verborgen admin-app niet vinden? Malwarebytes zou nuttig moeten zijn. Tik in het menu op Privacy-audit en dan kan apparaatbeheerder zijn. In de lijst staan ​​alle apps die op uw apparaat zijn geïnstalleerd en die een beheerdersrol kunnen aannemen. Selecteer er een en tik vervolgens op App informatie op de volgende pagina om de . te vinden Verwijderen keuze.

Android-beheerapps vermeld in Malwarebytes-app

Voer een virusscanner uit

Malwarebytes bevat een malwarescanner, maar er zijn andere antivirus-apps voor Android die u in plaats daarvan of in aanvulling daarop kunt gebruiken. Een virusscanner zou handig moeten zijn omdat de verborgen admin-app hoogstwaarschijnlijk handtekeningen bevat die overeenkomen met malware, in welk geval de AV-app deze kan verwijderen.

Hoe u verborgen beheerders-apps kunt voorkomen

Je beste verdediging tegen verborgen Android-beheerapps is voorzichtigheid bij het downloaden en installeren and alle apps. Volg deze best practices op het gebied van beveiliging:

 • Let goed op waar je de app hebt gevonden. Download alleen van een gerenommeerde app store, zoals Google Play of Amazon Appstore, en vermijd illegale en niet-officiële bronnen.
 • Lees app-recensies voordat u gaat downloaden. Gebruikers beoordelen een geïnfecteerde app vaak slecht en waarschuwen anderen om deze te vermijden.
 • Kijk wie de app vrijgeeft. Als het niet de naam is van het bedrijf dat het heeft gemaakt, of als het een naam is die je niet herkent, doe dan wat onderzoek en bezoek hun website om volledig te begrijpen wie ze zijn en waarom ze die app aanbieden.
 • Houd rekening met de prompts die u op uw apparaat ziet. Als een app om beheerdersrechten vraagt, vraag jezelf dan af of dit echt nodig is. Het is logisch dat legitieme beveiligingsgerelateerde apps dergelijke toestemmingen vragen, zodat het scherm door de app kan worden vergrendeld of gegevens op afstand kunnen worden gewist, maar andere hebben deze rechten meestal niet nodig, zoals een rekenmachine, berichten-app, bank-app , enz.
 • Houd uw apparaat up-to-date om beveiligingsfouten aan te pakken waartoe een verborgen beheerdersapp toegang zou kunnen hebben.

Andere soorten verborgen apps

Sommige Android-apps zijn niet verborgen omdat ze kwaadaardig zijn, maar omdat ze met opzet zijn verborgen. Een tiener kan bijvoorbeeld afbeeldingen, video’s of andere apps verbergen voor ouders. Kijk door de lijst met apps op het apparaat om alles te zien wat is geïnstalleerd, niet alleen wat zichtbaar is op het startscherm. Let ook op apps die speciaal zijn gemaakt om dingen te verbergen. Ze kunnen de naam AppLock, App Defender of Privacy Manager gebruiken. In sommige gevallen, als het een kluis-app is, kan de naam worden verhuld om onopvallend te blijven. De meeste privacy-apps zijn waarschijnlijk beveiligd met een wachtwoord.