Skip to content

Vergrendelde bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen

20 de juli de 2021
man unlocking computer fotosearch getty images 5a4699619e94270037091ab1

Een computerbestand dat door slechts één programma of proces tegelijk kan worden gebruikt, wordt beschouwd als een op slot het dossier. Met andere woorden, het bestand in kwestie is “vergrendeld” zodat het niet kan worden gebruikt door een ander programma op de computer waarop het zich bevindt of zelfs via een netwerk. Alle besturingssystemen gebruiken vergrendelde bestanden. In de meeste gevallen is het doel van het vergrendelen van een bestand om ervoor te zorgen dat het niet kan worden bewerkt, verplaatst of verwijderd terwijl het wordt gebruikt, noch door jou, noch door een computerproces.

Hoe weet u of een bestand is vergrendeld

Normaal gesproken ga je niet op zoek naar bestanden die vergrendeld zijn – het is geen bestandskenmerk of iets waar je een lijst voor kunt maken. De gemakkelijkste manier om te zien of een bestand vergrendeld is, is wanneer het besturingssysteem u dit vertelt nadat u geprobeerd heeft het te wijzigen of te verplaatsen van waar het zich bevindt. Als u bijvoorbeeld een DOCX-bestand opent om te bewerken, zoals in Microsoft Word of een ander programma dat DOCX-bestanden ondersteunt, wordt dat bestand door dat programma vergrendeld. Als u het DOCX-bestand probeert te verwijderen, hernoemen of verplaatsen terwijl het programma het gebruikt, krijgt u te horen dat dit niet kan omdat het bestand is vergrendeld. Andere programma’s zullen in feite een vergrendeld bestand genereren met een bepaalde bestandsextensie zoals .LCK, die wordt gebruikt door programma’s van Autodesk, VMware, Corel, Microsoft en waarschijnlijk anderen. Anderen kunnen de bestandsextensie .LOCK of iets dergelijks gebruiken. Berichten over vergrendelde bestanden variëren sterk, vooral van besturingssysteem tot besturingssysteem, maar meestal zie je zoiets als dit:

  • Het bron- of doelbestand is mogelijk in gebruik.
  • De actie kan niet worden voltooid omdat het bestand in een ander programma is geopend.
  • U moet het bestand sluiten voordat u verder gaat.
  • Het proces heeft geen toegang tot het bestand omdat een ander proces een deel van het bestand heeft vergrendeld.
  • Deze virtuele machine lijkt in gebruik te zijn.

Bestand in gebruik fout in Windows 10

Het is vergelijkbaar met mappen, die vaak een Map in gebruik prompt, gevolgd door a Sluit de map of het bestand en probeer het opnieuw bericht.

Hoe een vergrendeld bestand te ontgrendelen

Het verplaatsen, hernoemen of verwijderen van een vergrendeld bestand kan soms moeilijk zijn als u niet zeker weet welk programma of proces het heeft geopend… dat u moet sluiten. Soms is het heel gemakkelijk om te zien in welk programma het bestand is vergrendeld, omdat het besturingssysteem dit in de foutmelding aangeeft. Vaak gebeurt dat echter niet, wat het proces ingewikkelder maakt. Bij sommige vergrendelde bestanden krijgt u bijvoorbeeld een prompt die iets heel algemeens zegt, zoals ‘de map of een bestand erin is geopend in een ander programma’. In dit geval weet u niet zeker welk programma het is. Het kan zelfs afkomstig zijn van een proces dat op de achtergrond wordt uitgevoerd en waarvan u niet eens kunt zien dat het geopend is! Gelukkig zijn er een aantal gratis programma’s die slimme softwaremakers hebben gemaakt die je kunt gebruiken om een ​​vergrendeld bestand te verplaatsen, hernoemen of verwijderen als je niet zeker weet wat het vergrendelt. Onze favoriet is LockHunter. Hiermee kunt u met de rechtermuisknop op een vergrendeld bestand of map klikken om duidelijk te zien wat het bevat en het bestand vervolgens eenvoudig ontgrendelen door het programma dat het gebruikt af te sluiten.

LockHunter toont een vergrendeld bestand

Zoals we in de intro hierboven vermeldden, kunnen bestanden ook via een netwerk worden vergrendeld. Met andere woorden, als een gebruiker dat bestand open heeft staan, kan het voorkomen dat een andere gebruiker op een andere computer het bestand opent op een manier die hem of haar in staat stelt wijzigingen aan te brengen. Wanneer dit gebeurt, zal de Gedeelde mappen tool in Computer Management is erg handig. Tik en houd vast of klik met de rechtermuisknop op het geopende bestand of de geopende map en kies Sluiten Open bestand. Dit werkt in alle versies van Windows, zoals Windows 10, Windows 8, enz. Als je te maken hebt met een specifieke fout zoals de “virtuele machine”-fout van hierboven, moet je misschien onderzoeken wat er aan de hand is. In dat geval is het meestal een VMware Workstation-probleem waarbij LCK-bestanden u geen eigendom van de VM laten worden. U kunt gewoon de LCK-bestanden verwijderen die aan de betreffende virtuele machine zijn gekoppeld. Zodra een bestand is ontgrendeld, kan het worden bewerkt of verplaatst zoals elk ander bestand.

Een back-up maken van vergrendelde bestanden

Vergrendelde bestanden kunnen ook een probleem zijn voor automatische back-uptools. Wanneer een bestand in gebruik is, is het vaak niet zo toegankelijk als een back-upprogramma nodig heeft om ervoor te zorgen dat er een back-up van wordt gemaakt. Enter Volume Shadow Copy-service, of VSS… Volume Shadow Copy Service is een functie die voor het eerst werd geïntroduceerd in Windows XP en Windows Server 2003 en waarmee snapshots van bestanden of volumes kunnen worden gemaakt, zelfs terwijl ze worden gebruikt. VSS stelt andere programma’s en services in staat, zoals Systeemherstel (in Windows Vista en nieuwer), back-uptools (zoals COMODO Backup) en online back-upsoftware (zoals Carbonite) om toegang te krijgen tot de kloon van het bestand zonder het originele, vergrendelde bestand aan te raken. Bekijk onze Vergelijkingstabel voor online back-ups om te zien welke van onze andere favoriete online back-upservices het maken van back-ups van vergrendelde bestanden ondersteunen. Het gebruik van Volume Shadow Copy met een back-uptool is een enorm pluspunt, omdat u zich nooit zorgen hoeft te maken over het sluiten van al uw geopende programma’s zodat er een back-up kan worden gemaakt van de bestanden die ze gebruiken. Als dit is ingeschakeld en in gebruik is, kunt u uw computer gebruiken zoals u dat normaal zou doen, met VSS op de achtergrond en uit het zicht. U moet weten dat niet alle back-upprogramma’s of -services Volume Shadow Copy ondersteunen, en zelfs voor de weinigen die dat wel doen, moet u de functie vaak expliciet inschakelen.