Skip to content

Verrassende feiten over internet

29 de juli de 2021
darknet dark net dark web ip address hidden service 1445251 pxhere.com 5ba8c514c9e77c0050cb9b4a

Sinds de start in de jaren zestig is het internet uitgegroeid van een militair experiment tot een gigantisch levend organisme vol eigenaardigheden en subculturen. Sinds de lancering van het World Wide Web heeft het internet een explosieve groei doorgemaakt in technologie, zaken en cultuur. Een deel van die groei is … nou ja, bizar.

Het internet vereist ongeveer 50 miljoen pk aan elektriciteit

Met naar schatting 8,7 miljard elektronische apparaten die op internet zijn aangesloten, is de elektriciteit die nodig is om het systeem zelfs maar één dag te laten werken aanzienlijk. Volgens Russell Seitz en de berekening van Michael Stevens is er 50 miljoen remkracht aan elektrisch vermogen nodig om het internet in zijn huidige staat te houden.

Er zijn 2 miljard elektronen nodig om een ​​enkel e-mailbericht te produceren

E-mailpictogram

Volgens berekeningen van Michael Stevens en Vsauce gebruikt een e-mailbericht van 50 kilobyte de voetafdruk van 8 miljard elektronen. Het aantal klinkt gigantisch, maar met elektronen die bijna niets wegen, wegen 8 miljard van hen minder dan een quadriljoenste van een ounce.

Van de 7 miljard mensen op aarde gebruiken meer dan 2,4 miljard internet

Een foto van een menigte mensen die de straat oversteken in Hong Kong, China.

Hoewel de meeste van deze berekeningen niet precies kunnen worden bevestigd, bestaat er bij de meeste internetstatistieken veel vertrouwen dat meer dan 2 miljard mensen internet en internet wekelijks gebruiken.

Het internet weegt net zoveel als één aardbei

aardbei

Russel Seitz, een fysicus, heeft enkele precieze cijfers gekraakt. Met sommige atoomfysica-aannames, tellen de miljarden en miljarden ‘in-bewegende’ bewegende elektronen op het internet op tot ongeveer 50 gram. Dat is 2 ons, het gewicht van één aardbei.

Meer dan 8,7 miljard machines zijn momenteel verbonden met internet

Close-up van een man die meerdere mobiele apparaten gebruikt - telefoon, tafel en laptop

Smartphones, tablets, desktops, servers, draadloze routers en hotspots, auto-gps, polshorloges, koelkasten en zelfs frisdrankautomaten – het internet bestaat uit miljarden gadgets. Verwacht dat dit in 2020 zal groeien tot 40 miljard gadgets.

Elke 60 seconden wordt 72 uur aan YouTube-video geüpload

Elke 60 seconden op internet...

…en van die 72 uur gaan de meeste video’s over katten, dansbewegingen van Harlem Shake en zinloze dingen waar niemand in geïnteresseerd is. Of je het nu leuk vindt of niet, mensen delen graag hun amateurvideo’s in de hoop dat het zal ga viraal en bereik een klein beetje beroemdheid.

Elektronen verplaatsen zich slechts enkele tientallen meters voordat ze op het net stoppen

Elektronen verplaatsen zich slechts enkele tientallen meters voordat ze op het net stoppen.

Een elektron reist niet ver door de draden en transistors van onze computers; ze verplaatsen zich misschien een tiental meter tussen machines, en dan worden hun energie en signaal verbruikt door het volgende apparaat op het netwerk. Elk apparaat draagt ​​op zijn beurt het signaal over naar de aangrenzende set elektronen en de cyclus herhaalt zich opnieuw in de keten. Dit alles gebeurt in fracties van seconden.

De 5 miljoen terabyte van internet weegt minder dan een zandkorrel

Nationaal park Great Sand Dunes

Weegt nog minder dan alle bewegende elektriciteit, het gewicht van de statische gegevensopslag van het internet (‘in rust’) is bizar klein. Als je eenmaal de massa van de harde schijven en transistors hebt weggenomen, verbaast het je dat 5 miljoen TB aan data minder massa omvat dan een zandkorrel. (Hier is een begrijpelijke gids voor alles, van bytes tot yottabytes voor uw leesplezier.)

Meer dan 78 procent van de Noord-Amerikanen gebruikt internet

Familie online winkelen

De VS en de Engelse taal waren de oorspronkelijke invloeden die het internet en het World Wide Web voortbrachten. Het is logisch dat de grote meerderheid van de Amerikanen afhankelijk is van internet als een dagelijks onderdeel van het leven.

1,7 miljard internetgebruikers bevinden zich in Azië

Een erg drukke straat in Japan

Meer dan de helft van de reguliere populatie van internet woont in een deel van Azië: Japan, Zuid-Korea, India, China, Hong Kong, Maleisië, Singapore zijn slechts enkele van de landen met dit hoge acceptatiepercentage. Er wordt een groeiend aantal webpagina’s gepubliceerd in deze Aziatische talen, maar de overheersende webtaal blijft Engels.

De best verbonden steden zijn in Zuid-Korea en Japan

culturele tips voor japan, culturele verschillen, japanse cultuurtips

Volgens Akamai is de wereldwijde netwerkinfrastructuur van internetkabels en het draadloze signaal de snelste in Zuid-Korea en Japan. De gemiddelde bandbreedtesnelheid is daar 22 Mbps, ver boven de Verenigde Staten (met een magere 8,4 Mbps).

Meer dan de helft van het webverkeer is mediastreaming en bestandsdeling

Programma's P2P

Het delen van media en bestanden is de distributie van muziek, films, software, boeken, foto’s en andere verbruiksartikelen aan gebruikers. Streaming YouTube-video’s zijn een smaak van het delen van bestanden. Torrent P2P is een andere zeer populaire vorm van bestandsdeling. Er is online radio, die tijdelijke kopieën van muziek naar je apparaat streamt, samen met Netflix, Hulu en Spotify. Vergis je niet: mensen willen hun media, en ze willen het zo graag dat de helft van het World Wide Web-verkeer bestaat uit het delen van bestanden!

Online dating genereert meer dan $ 1 miljard per jaar

Toetsenbord met online datingfoto's op elke toets.

Volgens Reuters en PC World zijn de statistieken voor online dating in de VS erg hoog. Hoewel dit zich slechts gedeeltelijk vertaalt naar andere landen, is het veilig om te zeggen dat mensen de waarde hebben geaccepteerd van het gebruik van het World Wide Web om liefde en vriendschap te vinden, zelfs als dit betekent dat ze $ 30 per maand op de creditcard moeten betalen.