Skip to content

Verschillende toepassingen voor het cijfer-, pond- of hashtagteken (#)

25 de juni de 2021
hashtag jeffrey coolidge 56a7092d3df78cf772919af8

Heb je onlangs een octothorpe gebruikt? Dat heb je als je een hashtag op een sociale-mediasite hebt getypt. Octothorpe is een naam voor het nummersymbool, ook wel hekje, hekje, hekje, hashtag, commentaarteken, hex, kruis, vierkant, ponsteken, raster en andere genoemd. Op een standaard Amerikaans toetsenbord is de # bord staat op de 3 toets, waar u toegang krijgt terwijl u de ingedrukt houdt Verschuiving sleutel in Windows. Het bestaat uit twee licht schuine parallelle lijnen die worden gekruist door twee horizontaal evenwijdige lijnen. Je kunt het ook zien als een cursief boter-kaas-en-eieren-spel.

Gebruik van het #-teken

Ondanks de relatief recente explosie in populariteit van de hashtag op sociale media, wordt het hekje meestal gebruikt voor een cijfer in plaats van het woord aantal, zoals “#1” in plaats van “nummer 1” — bijvoorbeeld De leerlingen moeten een potlood nr. 2 meenemen naar de klas om quizvragen 1 tot 10 te beantwoorden.

Andere toepassingen zijn onder meer:

  • Als proefleesteken dat het invoegen van ruimte tussen tekstregels of ruimte tussen woorden aangeeft. Proeflezers voegen een # in de tekst in waar extra ruimte nodig is.
  • Als een telefoontoets, meestal aangeduid als de pond sleutel.
  • Bij computergebruik verwijst de # (hier een hash genoemd) naar opmerkingen of opdrachten in een programmeertaal, een permalink in een blog en ander gebruik.
  • Een reeks van drie # betekent het einde van een persbericht: ###.
  • In muziek lijkt het symbool grafisch op een scherpe noot.
  • Zoals de eerder genoemde aanduiding in sociale netwerken bekend als de hashtag. Hashtags zijn gekoppeld aan trefwoorden of woordgroepen om berichten over een bepaald onderwerp te identificeren, bijvoorbeeld #lifewire.

Oorsprong van het nummerteken

Hoewel de ware oorsprong nog moet worden geverifieerd, beweert één legende dat het hekje afkomstig is van het symbool voor de Romeinse term weegschaal pondo, wat ‘pondgewicht’ betekent. Je ziet de gelijkenis. Hoewel het symbool vroeger complexer was, werd het vereenvoudigd ten gunste van twee horizontale strepen die elkaar kruisen met twee schuine strepen naar voren. In een handboek van een typemachine uit 1896 werd het inderdaad het ‘cijfermerk’ genoemd.