Skip to content

Versnel Safari met deze optimalisatietips

8 de augustus de 2021
GettyImages 472243594 40b1466a8034444c90ab8ff6fc240a04

Als Safari uw favoriete browser is, weet u dat deze doorgaans snel en betrouwbaar is. Wanneer uw Safari-browser trager wordt of zich op de een of andere manier niet goed gedraagt, en u al hebt vastgesteld dat uw internetservice actief is, kunt u een paar acties ondernemen die Safari mogelijk terugbrengen naar zijn eerder pittige prestaties. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op alle versies van Safari.

Safari bijgewerkt houden

Werk Safari bij als dit niet de huidige versie is voordat u de verschillende afsteltechnieken uitprobeert. Apple besteedt veel tijd aan het ontwikkelen van de kerntechnologie die Safari gebruikt. Het hebben van de meest recente versie van Safari is een van de beste manieren om een ​​snelle en responsieve Safari-ervaring te garanderen. Apple koppelt Safari-updates aan de versie van macOS die je gebruikt. Om Safari up-to-date te houden, moet u het Mac-besturingssysteem up-to-date houden. Als u een zware gebruiker van Safari bent, loont het om OS X of macOS actueel te houden.

Safari versnellen?

Deze optimalisatietips kunnen de prestaties in verschillende mate beïnvloeden, maar de meeste bieden slechts kleine verbeteringen in recente versies van Safari. In de loop van de tijd heeft Apple enkele routines in Safari aangepast om de prestaties te optimaliseren. Als gevolg hiervan resulteren sommige opstellingstechnieken die aanzienlijke prestatieverbeteringen in vroege versies van Safari zorgden in slechts milde verbeteringen in latere versies. Het kan echter geen kwaad om ze eens te proberen.

Verwijder de cache

Safari slaat de webpagina’s die u bekijkt, inclusief alle afbeeldingen die deel uitmaken van de pagina’s, op in een lokale cache, omdat het de volgende keer dat u de site bezoekt, pagina’s in de cache sneller dan nieuwe pagina’s kan weergeven. Het probleem met de Safari-cache is dat deze uiteindelijk enorm wordt, waardoor Safari langzamer gaat werken terwijl het een in de cache opgeslagen pagina opzoekt om te bepalen of die pagina moet worden geladen of een nieuwe versie moet worden gedownload. Het verwijderen van de Safari-cache kan de laadtijden van de pagina tijdelijk verbeteren totdat de cache weer groter wordt en te groot wordt voor Safari om efficiënt te sorteren. Op dat moment moet u de cache opnieuw verwijderen. De Safari-cache verwijderen:

 1. Open Safari op je Mac.

 2. Open Voorkeuren onder de Safari menu.

  U kunt Voorkeuren ook openen door op . te drukken Opdracht+, (komma) op je toetsenbord.

 3. Selecteer de Privacy tabblad.

  Tabblad Privacy in Safari-voorkeuren

 4. Selecteer Websitegegevens beheren.

  Safari-voorkeuren met Beheer websitegegevens geselecteerd

 5. Klik Verwijder alles.

  Safari-privacyvoorkeuren met de knop Alles verwijderen

 6. Er verschijnt een waarschuwingsbericht. Klik Nu verwijderen om de cache en cookies te wissen.

  Safari wist cache-bevestigingsscherm met Nu verwijderen geselecteerd

 7. Selecteer Klaar om het raam te sluiten.

  Knop Gereed in Safari-privacyvoorkeuren

In oudere versies van Safari, selecteer Lege cache onder de Ontwikkelen menu of druk op Keuze+Verschuiving+E op je toetsenbord. Als u Ontwikkelen niet ziet, kunt u het menu Ontwikkelen van Safari als volgt inschakelen.

Lege caches in het menu Ontwikkelen

Browsegeschiedenis verwijderen

Safari houdt een geschiedenis bij van elke webpagina die u bekijkt, wat het praktische voordeel heeft dat u de knoppen vooruit en terug kunt gebruiken om recent bekeken pagina’s te laden. Hiermee kunt u ook teruggaan in de tijd om een ​​webpagina te vinden en te bekijken die u bent vergeten te markeren. De geschiedenis is nuttig, maar net als andere vormen van caching kan het een belemmering worden. Als u maar een paar pagina’s per dag bezoekt, hoeft u niet veel paginageschiedenis op te slaan. Als u elke dag honderden pagina’s bezoekt, kan het geschiedenisbestand snel uit de hand lopen. Om de geschiedenis in Safari te verwijderen:

 1. Selecteer Geschiedenis wissen van Geschiedenis in de Safari-menubalk.

  Safari-geschiedenismenu met Geschiedenis wissen geselecteerd

 2. Selecteer alle geschiedenis uit het vervolgkeuzemenu naast Duidelijk. Andere opties zijn onder meer: het laatste uur, vandaag, en vandaag en gisteren.

  Alle geschiedenis geselecteerd om alle Safari-geschiedenis te wissen

 3. Kies Geschiedenis wissen.

  Knop Geschiedenis wissen in Safari

Plug-ins uitschakelen

Je hebt misschien een Safari-plug-in uitgeprobeerd die een nuttige dienst leek te zijn, maar na een tijdje stopte je met het gebruik ervan omdat het niet aan je behoeften voldeed. Op een gegeven moment vergeet je deze plug-ins, maar ze zijn nog steeds in Safari en verbruiken ruimte en bronnen. Om ongebruikte plug-ins te verwijderen:

 1. Kiezen Safari > Voorkeuren vanuit de Safari-menubalk.

 2. Klik op de Websites tabblad.

  Tabblad Websites in Safari-voorkeuren

 3. Zoek de plug-ins onderaan het linkerdeelvenster en deselecteer ongebruikte plug-ins door het vinkje in het vakje ernaast te verwijderen.

  Safari-plug-ins in voorkeuren

Deselecteer niet automatisch elke plug-in zonder de naam te lezen en te beslissen dat u deze niet nodig hebt. Mogelijk gebruikt u een plug-in zonder dat u zich daarvan bewust bent. Klik op een actieve plug-in voor informatie hierover.

Gooi ongebruikte extensies weg

Extensies zijn qua concept vergelijkbaar met plug-ins. Beide bieden mogelijkheden die Safari op zichzelf niet heeft. Net als plug-ins kunnen extensies prestatieproblemen veroorzaken wanneer er een groot aantal extensies is geïnstalleerd, de extensies met elkaar concurreren of de extensies een oorsprong of doel hebben die u allang vergeten bent. Om ongebruikte extensies te verwijderen:

 1. Kiezen Voorkeuren van de Safari menu.

 2. Selecteer de Extensies tabblad.

  Tabblad Extensies in Safari-voorkeuren

 3. De extensies worden weergegeven in het linkerdeelvenster. Deselecteer een ongebruikte extensie door het vinkje uit het vakje ernaast te verwijderen.

  Lijst met extensies in het linkerdeelvenster van de voorkeuren voor extensies

 4. Markeer een extensie en kies de Verwijderen knop om het volledig te verwijderen.

  Verwijder-knop voor het verwijderen van extensie uit Safari