Skip to content

Verticale lijnen op een computerscherm repareren

20 de september de 2022
verticallinesmonitor01 2ce54448375048b3b42f99199b44400f

Of het nu rood, groen of blauw is, verticale lijnen op een computerscherm zijn geen goed teken. Hoewel dit kan betekenen dat uw monitor oud wordt en binnenkort aan vervanging toe is, kan het zijn dat u een defecte HDMI- of DisplayPort-kabel heeft. Als alternatief kan het zijn dat uw grafische stuurprogramma’s moeten worden bijgewerkt of dat u uw monitor of pc opnieuw moet opstarten. Wat de oorzaak ook is, er is een kans dat u uw computerscherm weer normaal kunt krijgen. Probeer gewoon een paar van deze tips.

Waarom heeft mijn computermonitor verticale lijnen?

Verticale lijnen op een monitor zijn een van de drie kernproblemen: het beeldscherm zelf is defect, de verbinding tussen uw computer en het beeldscherm is defect of het ontvangt foutieve informatie. Er is niet veel dat u aan de eerste kunt doen, tenzij uw monitor binnen de garantieperiode valt, maar de andere hebben een aantal relatief eenvoudige oplossingen die de verticale lijnen op uw computerscherm kunnen verwijderen.

Hoe krijg ik mijn computerscherm weer normaal?

De eerste stap om verticale lijnen op uw monitor te verwijderen, is kijken of dit te maken heeft met het beeldscherm zelf of met een ander probleem. Open het menusysteem van uw monitor en kijk of de verticale lijnen zelfs over de bovenkant van het menuscherm verschijnen. Als dit het geval is, ligt het probleem bij uw monitor zelf. U moet bevestigen of uw monitor binnen de garantie valt en of u deze kunt retourneren of overwegen een nieuwe te kopen.

Als ze verdwijnen of niet aanwezig zijn wanneer u naar het menu kijkt, heeft het probleem niet te maken met het beeldscherm van de monitor, wat betekent dat u het mogelijk kunt repareren. Als het menu van uw monitor niet op de juiste plaats staat om te testen of de lijnen op het scherm staan ​​of met de verbinding te maken hebben, kunt u ook de monitor loskoppelen en kijken of de lijnen nog aanwezig zijn wanneer deze is ingeschakeld zonder dat er iets is aangesloten op het scherm.

Hoe kom ik van de verticale lijnen op mijn computerscherm af?

De exacte oorzaak van de verticale lijnen op je computerscherm zal pas duidelijk worden als en wanneer je het oplost, dus het is het beste om deze voorbeelden te proberen om te zien wat werkt.

 1. Plaats de kabels opnieuw. Probeer de HDMI- of DisplayPort-kabel van uw monitor los te koppelen en weer aan te sluiten. U kunt de monitor ook uit en weer inschakelen door deze uit en weer in te schakelen.

 2. Start je computer opnieuw op. Probeer uw computer opnieuw op te starten om te zien of een herstart de verticale lijnen verhelpt.

 3. Probeer een andere HDMI of DisplayPort. Steek de monitorkabel in een andere poort op de monitor en/of grafische kaart.

 4. Vervang de kabels. Probeer een andere HDMI- of DisplayPort-kabel en voedingskabel om uw monitor op uw pc aan te sluiten.

 5. Werk uw grafische stuurprogramma’s bij. Als uw grafische stuurprogramma’s verouderd zijn, kan er een compatibiliteitsprobleem zijn dat de verticale lijnen veroorzaakt. Werk uw grafische stuurprogramma’s bij om te zien of het probleem hiermee is opgelost.

 6. Probeer de monitor op een andere pc. Test de monitor indien mogelijk op een andere pc. Als de lijnen nog steeds aanwezig zijn, zijn de monitor of de kabels de schuldige en moeten deze worden vervangen. Als u echter al het bovenstaande hebt geprobeerd en de regels zijn er niet, heeft u mogelijk een probleem met uw pc zelf.

 7. Reset het BIOS. Probeer het BIOS terug te zetten naar de fabrieksinstellingen om te zien of een overklok- of energie-instelling ervoor zorgt dat systeemproblemen de weergave van de monitor beïnvloeden.

 8. Vervang je geheugen. Soms kan het systeemgeheugen problemen veroorzaken met verticale lijnen op een monitor. Probeer indien mogelijk het geheugen te vervangen.

 9. Vervang de grafische kaart. Als uw grafische kaart het probleem is, is vervanging wellicht de enige manier om de verticale lijnen op uw monitor te herstellen. Grafische kaarten kunnen kostbaar zijn. Overweeg of het de moeite waard is om je GPU of je monitor te vervangen, afhankelijk van welke goedkoper is.

FAQ

 • Hoe bevestig ik horizontale lijnen op mijn computerscherm?

  Horizontale lijnen kunnen duiden op oververhitting, fysieke schade of een probleem met de schermresolutie. Om het probleem op te lossen, controleert u de aansluiting en resolutie van de monitor en verwijdert u eventuele magneten in de buurt. Schakel ook de monitor in en uit, start de computer opnieuw op en sluit uw computer aan op een andere monitor om deze te testen.

 • Hoe los ik ‘geen signaal’ op een computerscherm op?

  Als u het bericht “geen signaal” op uw monitor krijgt, draai dan eventueel losse kabels vast en probeer de kabels te vervangen om te zien of er een defect is. Zorg er ook voor dat u de juiste broninvoer voor uw beeldscherm gebruikt.

 • Hoe los ik ghosting op een computermonitor op?

  Om ghosting (inbranden van het scherm) op een monitor te verhelpen, probeert u de monitor uit te schakelen en 48 uur uit te laten staan. Een andere optie: gebruik een volledig witte screensaver en laat deze enkele uren op uw scherm lopen. Je kunt ook een softwaretool proberen die vastzittende pixels repareert, zoals JScreenFix.