Skip to content

Vetgedrukte letters nabootsen in e-mails met platte tekst

1 de augustus de 2021
boldface plain text email 5b807a0ec9e77c00502b43c2 5b81f9cb46e0fb00506e180a

Wat te weten

 • Omring de tekst die u wilt benadrukken met sterretjes om woorden te laten opvallen. Bijvoorbeeld: “Ik ben *zo* blij je te zien!”
 • Gebruik koppeltekens of dubbele koppeltekens om te beginnen en de aandacht op een paar woorden te vestigen. Bijvoorbeeld: “Je moet – absoluut – vrijdag met me meekomen!”
 • Vermijd het gebruik van hoofdletters om een ​​woord of woorden te benadrukken, omdat dit wordt gezien als schreeuwen. En combineer geen sterretjes en koppeltekens.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een alternatief voor vetgedrukte letters maakt in een e-mail zonder opmaak met platte teksttekens. U laat uw woorden eruit springen en vetgedrukt nabootsen, zelfs als de beperkingen van de berichtindeling dit niet ondersteunen.

Gebruik sterretjes om uw woorden te laten opvallen

Het beste vetgedrukte alternatief voor platte tekst is het gebruik van sterretjes. Omring de tekst die u wilt benadrukken met sterretjes om ze te laten opvallen tussen de rest van de woorden. Voorbeeld zijn onder meer:

 • Ik ga *niet* met je mee na wat je tegen me zei!
 • Mijn been doet pijn *zo ongelooflijk erg*.
 • Je zult het niet geloven: ik ben vandaag *ontslagen*…

Deze aanpak is alleen effectief als u de vetgedrukte truc beperkt tot een kleine groep woorden. Het ideale aantal woorden om tussen de sterretjes te plaatsen is één tot vier. Als je er meer gebruikt, vergeten de lezers misschien dat het eerste sterretje bestaat totdat ze het tweede zien. Met andere woorden, als u een asterisk aan het begin en het einde van een e-mail van 500 woorden plaatst, zal de tekst niet opvallen tussen de rest. Afhankelijk van de e-mailclient die u of de e-mailontvanger gebruikt, kunnen sterretjes automatisch als vetgedrukte letters verschijnen. Dit geldt voor sommige sms-toepassingen die geen opmaakwerkbalk hebben.

Een andere manier om nadruk aan tekst toe te voegen

Een andere mogelijkheid is het gebruik van koppeltekens of dubbele koppeltekens om een ​​paar woorden te verduidelijken en de aandacht op de tekst te vestigen. Ze komen niet zo vaak voor als asterisken voor het maken van vetgedrukte tekst, maar er zijn hier geen vaste regels. Het enige doel is om vetgedrukte tekst op welke manier dan ook over te brengen.

 • Je moet –zeker– dit weekend met me meekomen.
 • Ik weet niet zeker wie het je heeft verteld, maar – ik zal het ontdekken – snel genoeg.
 • Dat nieuwe café is open. –Wil je met me mee?–

Hoe maak je geen nep-vette letters

Je zou in de verleiding kunnen komen om alleen hoofdletters te gebruiken, waardoor ze allemaal hoofdletters zijn, om een ​​gevoel van urgentie te geven of de aandacht op je woorden te vestigen, maar het gebruik van alle hoofdletters wordt op internet afgekeurd omdat het wordt geïnterpreteerd als schreeuwen. Bijvoorbeeld:

 • Er staat ALTIJD een rij op het postkantoor!
 • Ik heb net een nieuwe baan! JAAAAA!

Andere tekens zoals schuine strepen en onderstrepingstekens kunnen worden gebruikt in plaats van sterretjes, maar die zijn traditioneel gereserveerd voor het nabootsen van onderstreepte tekst en het maken van een cursieve imitatie. Als u besluit sterretjes te gebruiken in plaats van koppeltekens of vice versa, combineer de twee dan niet in hetzelfde bericht. Het mixen van opmaak creëert verwarring voor lezers, die niet weten wat je bedoeling is bij het benadrukken van de woorden. Bijvoorbeeld:

 • Dit is *zeker* een –slecht– voorbeeld van hoe je vetgedrukte tekst kunt maken in een bericht zonder opmaak.

Waarom u een vetgedrukte tekstalternatief nodig heeft

Platte tekstberichten laten door hun aard geen opmaak toe om vetgedrukte tekst te maken. U kunt een alternatief voor vetgedrukte letters gebruiken als een e-mailbericht beperkt is tot platte tekst vanwege de manier waarop de afzender het bericht heeft geschreven, of als uw e-mailclient de opmaakopties niet ondersteunt. Vetgedrukte tekst toevoegen aan het onderwerpveld van een e-mail of in een sms-bericht is een andere gebeurtenis waarbij u een vetgedrukte vervanging zou kunnen gebruiken. In HTML kan tekst worden opgemaakt als vet of cursief om de nadruk te leggen. De grootte en kleur van de tekst kan worden gewijzigd en kan worden opgemaakt als een hyperlink. Dat is allemaal niet mogelijk in platte tekst, maar u kunt geaccepteerde tijdelijke oplossingen gebruiken om bepaalde tekst te laten opvallen.