Skip to content

Video-opschaling in thuisbioscoop: de basis

2 de juli de 2021
4k resolution chart 5857fd665f9b586e027079ed

Als u meerdere apparaten op uw tv hebt aangesloten, hebben inkomende signalen van uw satelliet-, Blu-ray-spelers of streaming-apparaten mogelijk niet dezelfde videoresolutie die uw tv kan weergeven. Video-opschaling kan nodig zijn om de beste kijkkwaliteit te bieden voor verschillende bronnen.

Wat is video-upscaling?

Video-opschaling is een proces dat wiskundig het aantal pixels van een inkomend videosignaal vergelijkt met het aantal zichtbare pixels op een tv of videoprojector. Een opschalingsprocessor analyseert de pixelresolutie van de bron en gebruikt interpolatie om extra pixels te creëren. Veelgebruikte beeldschermresoluties zijn onder meer:

 • 1280 x 720 of 1366 x 768 (720p)
 • 1920 x 1080 (1080i of 1080p)
 • 3840 x 2160 of 4096 x 2160 (aangeduid als 2160p, UHD of 4K)
 • 7680 x 4320 (4320p of 8K)

Stel dat een 4K Ultra HD-tv een beeld met een resolutie van 1080p ontvangt en weergeeft zonder enige opschaling. In dat geval vult het beeld maar een kwart van het scherm. Om het hele scherm te vullen, moet de tv het aantal pixels dienovereenkomstig verhogen.

Beperkingen van opschalen

Het opschalingsproces zet een lagere resolutie niet om naar een hogere resolutie. In plaats daarvan is het een benadering. Daarom zal een afbeelding die is opgeschaald om overeen te komen met het aantal pixels op een tv-scherm er niet hetzelfde uitzien als een afbeelding die is gemaakt voor de hogere resolutie. Hoewel opschalen is ontworpen om de beeldkwaliteit van videosignalen met een lagere resolutie te verbeteren, is het niet altijd effectief. Als een signaal extra ingebedde artefacten bevat, zoals overmatige videoruis, slechte kleuren of harde randen, kan een video-opschalingsprocessor het beeld er slechter uit laten zien. Wanneer opgeschaalde afbeeldingen worden weergegeven op grote schermen, worden defecten in het bronsignaal vergroot samen met de rest van het beeld. Hoewel het opschalen van bronnen van dvd- en dvd-kwaliteit naar 1080p en 4K er goed uit kan zien, kan het opschalen van slechte signaalbronnen, zoals VHS of streaming met een lage resolutie, gemengde resultaten opleveren.

Hoe opschalen werkt in thuisbioscoopapparaten

Verschillende soorten componenten kunnen opschalen:

 • Dvd-spelers met HDMI-uitgangen hebben ingebouwde upscaling, zodat dvd’s er beter uitzien op een HD- of 4K Ultra HD-tv of videoprojector.
 • Alle Blu-ray Disc-spelers hebben ingebouwde video-upscaling om standaard-dvd’s van betere kwaliteit af te spelen.
 • Alle Ultra HD Blu-ray-spelers bieden video-upscaling voor het afspelen van dvd’s en Blu-rays.
 • HD- en Ultra HD-tv’s en videoprojectoren hebben ingebouwde videoprocessors die video-opschalingsfuncties uitvoeren.

Niet alle video-upscaling-processors zijn gelijk gemaakt. Hoewel uw tv mogelijk video-upscaling biedt, kan uw dvd- of Blu-ray Disc-speler deze taak beter uitvoeren. Evenzo kan uw tv video-opschaling beter doen dan uw thuisbioscoopontvanger. Sommige tv’s en videoprojectoren hebben upscaling-processors die altijd aan staan. De video-upscalingfuncties op een dvd-speler, Blu-ray-speler of thuisbioscoopontvanger kunnen echter worden uitgeschakeld. De opschalingsfunctie op het bronapparaat vervangt de video-opschaling op de tv of videoprojector.

Video-opschaling en thuisbioscoopontvangers

Veel thuisbioscoopontvangers zijn niet alleen een bronschakelaar, audioprocessor en versterker, maar hebben ook ingebouwde 4K-opschaling. In sommige gevallen bieden de ontvangers instellingen voor het aanpassen van de beeldkwaliteit die vergelijkbaar zijn met wat u op een tv of videoprojector kunt vinden. Videoverwerking op thuisbioscoopontvangers is er in vier soorten:

 • Alleen video-doorvoer: Video van apparaten die op de ontvanger zijn aangesloten, wordt door de ontvanger naar de tv geleid zonder video-opschaling of -verwerking.
 • Analoog naar HDMI conversie: Analoge signalen worden omgezet in digitale signaalsignalen zodat het analoge signaal via een HDMI-kabel van de receiver naar de tv kan worden gestuurd. Er wordt echter geen verdere videoverwerking of opschaling uitgevoerd.
 • 1080p naar 4K opschalen: Alle 1080p-bronnen (Blu-ray of streaming) worden opgeschaald van 1080p naar 4K voor betere resultaten bij aansluiting op een 4K UHD-tv. Opschaling van analoog naar 1080p of 4K kan al dan niet worden geleverd.
 • Analoge en digitale video-opschaling: Analoge en digitale videosignalen kunnen indien nodig worden opgeschaald naar 720p, 1080p of 4K.

Sommige high-end 1080p-, 4K Ultra HD- en 8K-tv’s bieden wat extra kleur- of andere beeldverwerking, ongeacht de resolutie van het inkomende signaal. Met het Ultra HD Blu-ray Disc-formaat, evenals sommige 4K-streamingbronnen, kan de inhoud bijvoorbeeld HDR- en brede kleurinformatie bevatten die de tv moet verwerken voordat de afbeeldingen worden weergegeven.