Skip to content

Videoframesnelheid versus schermverversingssnelheid

27 de juli de 2021
Frame Rate vs Refesh Rate dfd7087b3e224f8e94fb67bf3b0a31a6

Wanneer u op zoek bent naar een tv of computermonitor, wordt u gemakkelijk overweldigd door termen als progressief scannen, 4K Ultra HD, framesnelheden en schermverversingsfrequenties. Hoewel die laatste twee hetzelfde klinken, is er een subtiel verschil tussen hen. Daarom hebben we een gids samengesteld voor de verschillen tussen verversingssnelheid en FPS.

Frame rate

 • Verwijst naar het aantal frames dat elke seconde wordt weergegeven.
 • Gemeten in FPS (frames per seconde).

Vernieuwingsfrequentie

 • Verwijst naar hoe vaak het scherm per seconde wordt vernieuwd.
 • Gemeten in Hz (hertz).

Voor- en nadelen van framesnelheid

Voordelen:

 • Hogere framesnelheden verminderen de schokkerigheid, vooral voor videogames.
 • Moderne Blu-ray-spelers produceren dezelfde FPS als standaardfilm.

nadelen

 • De meeste films en tv-programma’s worden opgenomen met 30 FPS of lager, dus een scherm van 60 FPS maakt geen verschil.
 • Opnemen met hogere framesnelheden resulteert in grotere bestandsgroottes.

Net als bij traditionele film, geven digitale video’s afbeeldingen weer als afzonderlijke frames. Framesnelheid verwijst naar het aantal frames per seconde (FPS) dat een televisie kan weergeven. Deze frames worden weergegeven met behulp van de geïnterlinieerde scanmethode of de progressieve scanmethode. Framesnelheden worden vaak vermeld naast de videoresolutie. 1080p/60 TV heeft bijvoorbeeld een framesnelheid van 60 FPS. TV-fabrikanten hebben een aantal functies geïntroduceerd om de framesnelheid te verbeteren. Sommige tv’s gebruiken bijvoorbeeld een techniek die frame-interpolatie wordt genoemd, waarbij de videoprocessor elementen van opeenvolgende frames combineert om ze samen te voegen voor een vloeiendere bewegingsweergave. Het nadeel van dit effect is dat films die op film zijn opgenomen eruit kunnen zien alsof ze op digitale video zijn opgenomen. Aangezien de film wordt opgenomen met 24 frames per seconde, moeten de oorspronkelijke 24 frames worden geconverteerd om ze op een typisch televisiescherm weer te geven. Met de introductie van Blu-ray Disc- en HD-DVD-spelers die een videosignaal van 24 frames per seconde kunnen uitvoeren, zijn er nieuwe verversingsfrequenties geïmplementeerd om deze signalen in de juiste wiskundige verhouding te verwerken.

Voor- en nadelen van vernieuwingsfrequentie

Voordelen:

 • Hoge verversingsfrequenties verbeteren de bewegingsweergave.
 • Hoge verversingssnelheden maken een merkbaar verschil bij het spelen van games met hoge FPS.

nadelen

 • Snellere verversingssnelheden zijn niet altijd merkbaar.
 • Lage verversingsfrequenties in vergelijking met FPS kunnen tijdens het gamen schermscheuren veroorzaken.

De verversingssnelheid geeft aan hoe vaak het scherm elke seconde volledig wordt gereconstrueerd. Hoe vaker het scherm wordt ververst, hoe vloeiender het beeld is in termen van bewegingsweergave en flikkerreductie. Vernieuwingsfrequenties worden gemeten in hertz (Hz). Een televisie met een verversingssnelheid van 60 Hz vertegenwoordigt bijvoorbeeld 60 keer per seconde een volledige reconstructie van het schermbeeld. Als de video wordt weergegeven met 30 FPS, wordt elk videoframe twee keer herhaald. Een techniek die sommige tv-fabrikanten gebruiken om bewegingsonscherpte te verminderen, wordt backlight scanning genoemd, waarbij een achtergrondverlichting snel aan en uit flitst tussen elke schermvernieuwing. Als een tv een schermverversingsfrequentie van 120 Hz heeft, levert scannen met achtergrondverlichting het effect van een schermverversingsfrequentie van 240 Hz. Deze functie kan afzonderlijk van de instelling voor de vernieuwingsfrequentie van het scherm worden in- of uitgeschakeld. Verbeterde verversingsfrequenties, scannen met achtergrondverlichting en frame-interpolatie zijn voornamelijk van toepassing op LCD- en LED/LCD-schermen. Plasma-tv’s gaan anders om met bewegingsverwerking, door gebruik te maken van een technologie die een Sub-Field Drive wordt genoemd.

Framesnelheid versus verversingssnelheid: wat is belangrijker?

Als de verversingssnelheid van het scherm de framesnelheid niet kan bijhouden, kan dit leiden tot schermscheuren of het weergeven van meerdere frames tegelijk. Dit gebeurt zelden bij het kijken naar televisie. Het komt meestal voor bij het spelen van GPU-intensieve videogames. Ben je een pc-gamer, kies dan voor een monitor met een verversingssnelheid van 240 Hz. Als je tv kijkt, zijn de verversingssnelheid en framesnelheid minder belangrijk dan de videoresolutie. Om tv’s op de markt te brengen die hogere framesnelheden en verversingssnelheden gebruiken, hebben fabrikanten hun eigen modewoorden gecreëerd om de consument aan te trekken. Voorbeelden van modewoorden voor bewegingsverwerking (ook bekend als Motion Smoothing) die door fabrikanten worden gebruikt, zijn onder meer TruMotion (LG), Intelligent Frame Creation (Panasonic), Auto Motion Plus of Clear Motion Rate (Samsung), AquaMotion (Sharp), Motion Flow (Sony), ClearScan (Toshiba) en SmoothMotion (Vizio).

Voorbeeld van vernieuwingsfrequentie — LG TruMotion

Verzand niet te veel in cijfers en terminologie. Laat uw ogen uw gids zijn bij het vergelijken van tv-schermen. Zorg ervoor dat de tv krachtig genoeg is om uw mediaspelers en videogameconsoles te ondersteunen. Als je bijvoorbeeld videogames wilt spelen in 4K met 60 FPS, kies je een tv die hoge resoluties en hoge framesnelheden kan weergeven.