Skip to content

Vijf redenen waarom u een veiligere bestuurder bent met GPS

27 de juli de 2021
In carGPSdevice 2f7c91959f6a4ce3abadcd37b8cb684e

Wanneer piloten worden opgeleid, krijgen ze vaak te horen “eerst vlieg je, dan navigeer je.” Dat is een goed advies om te vliegen en voor het besturen van een auto (vervang gewoon rijden voor luchtvaart in de zin). Het is een herinnering die het waard is om voor jezelf te herhalen als je merkt dat je afgeleid raakt achter het stuur. Je eerste en belangrijkste taak is om je bewust te blijven van je omgeving en je voertuig te houden waar het hoort. GPS in de auto is een potentiële afleiding, en “afgeleid rijden”, zoals de veiligheidsexperts het noemen, is een veelvoorkomende oorzaak van ongevallen. Dat gezegd hebbende, bent u over het algemeen een veel veiligere bestuurder als u uw GPS in de auto verstandig gebruikt en enkele basisregels volgt.

Redenen waarom u veiliger bent met GPS

  1. Je weet waar je heen gaat. Verdwaald zijn en/of afgeleid worden terwijl je straatnaamborden probeert te zien en je te oriënteren is een belangrijke en gevaarlijke afleiding. U raakt zelden verdwaald met een GPS in gebruik, en zelfs als u een afslag mist, berekent de GPS de route automatisch opnieuw en brengt u waar u heen moet met minimale stress en afleiding.
  2. U hoeft zich niet bezig te houden met kaarten. Het hanteren en lezen van kaarten tijdens het rijden is een prestatie die we allemaal hebben geprobeerd, maar het is een aanzienlijke afleiding. Zelfs als een passagier de kaart leest en de weg wijst (dit gaat niet altijd van een leien dakje, toch?), ben je beter af met GPS.
  3. GPS verbetert de rijveiligheid ’s nachts. Niet vaak besproken, maar naar onze mening is een van de beste eigenschappen van GPS in de auto het feit dat het u ’s nachts en bij slecht zicht een beter wegbewustzijn geeft. ‘S Nachts, en vooral tijdens nachtelijk rijden met slecht weer, zal een GPS u vertellen over een aanstaande bocht, oprit, enz. lang voordat u deze kunt zien. Op donkere weggetjes geeft de GPS-kaart je een voorproefje van wat je te wachten staat.
  4. Je weet in welke rijstrook je moet zijn. Een van de uitdagingen van het rijden op onbekende en drukke snelwegen met meerdere rijstroken, is weten welke rijstrook u nodig heeft voor een aanstaande afrit. Een goede tekst-naar-spraak-gps vertelt je ruim van tevoren de juiste rijstrook.
  5. Veiligheidsvoorzieningen, zoals handsfree bellen, speciale helpen knoppen die u de dichtstbijzijnde politie, ziekenhuis, garage en meer tonen.

Dingen om te vermijden

  1. Wees extra voorzichtig om te voorkomen dat u wordt afgeleid door de GPS als u een beginner bent. Dat coole nieuwe touchscreen, al die menu-opties – laat ze je ogen en aandacht niet van de weg afhouden. Beginners hebben de neiging om veel meer naar het scherm te kijken dan zou moeten. Let vooral op de onderstaande tips als u leert hoe u uw GPS moet gebruiken.
  2. Programmeer de GPS niet tijdens het rijden. U zult deze regel niet voor niets tegenkomen in alle GPS-veiligheidshandleidingen en opstartschermteksten. Voer uw bestemming in voordat u vertrekt. Als u een bestemming moet annuleren of wijzigen, stop dan in een veilige omgeving en stop, of wacht tot u stopt bij een verkeerslicht, en programmeer opnieuw. Sommige GPS-navigators voor in de auto hebben optionele instellingen die het invoeren van adressen tijdens het rijden verhinderen.

Meer tips

  1. Leer te vertrouwen op de gesproken aanwijzingen. Vertrouw voornamelijk op de gesproken aanwijzingen, met af en toe een blik op de kaart (zoals je naar de snelheidsmeter of een ander instrument zou kijken) om afslagen te bevestigen of vooraf te bekijken.
  2. Monteer de GPS uit de buurt van belangrijke zichtlijnen. Het is meestal gemakkelijk om uw GPS laag en in de buurt van het dashboard en buiten de belangrijkste zichtlijnen te plaatsen.

Onthoud dat u eerst vliegt (of rijdt) en vervolgens navigeert als tweede prioriteit. Het is aan jou om je GPS te gebruiken op een manier die veilig rijden bevordert in plaats van afbreuk doet.