Skip to content

Virussen verwijderen in Windows ME, XP, 7 en Vista

15 de augustus de 2021
startup photos 57dffb175f9b586516591dbc a496e92704ef41e4ba9a064dd5c7e87d

Windows ME, Windows XP, Windows 7 en Windows Vista worden geleverd met een functie die Systeemherstel wordt genoemd en waarmee u kunt terugkeren naar specifieke herstelpunten zonder dat dit gevolgen heeft voor gegevensbestanden.

Hoe systeemherstel werkt

Wanneer nieuwe stuurprogramma’s of software worden geïnstalleerd, maakt het besturingssysteem automatisch een herstelpunt aan, dus als de installatie problemen veroorzaakt, kan het systeemherstelpunt worden gebruikt om de wijzigingen ongedaan te maken en opnieuw te beginnen. De functie werkt als een “do-over” en wordt automatisch uitgevoerd. Zelfs als er geen driver- of software-installaties plaatsvinden, maakt Systeemherstel elke dag automatisch een herstelpunt aan, voor het geval u er een nodig hebt. Vanaf januari 2020 biedt Microsoft geen ondersteuning meer voor Windows 7. We raden aan om te upgraden naar Windows 10 om beveiligingsupdates en technische ondersteuning te blijven ontvangen.

Van alles wordt een back-up gemaakt

Systeemherstel maakt een back-up van alles, inclusief het slechte met het goede. Aangezien er van alles samen een back-up wordt gemaakt, doet zich een probleem voor wanneer malware op het systeem aanwezig is omdat deze is opgenomen in het herstelpunt. Wanneer gebruikers later hun systeem scannen op een virus, kunnen ze een bericht ontvangen dat er een virus is gevonden in de map _RESTORE in Windows ME of de map Systeemvolume-informatie in Windows XP, maar de antivirussoftware kan het niet verwijderen. Wat moet een pc-gebruiker doen? Er zijn slechts drie stappen nodig om dat verborgen virus te verwijderen. Windows 8 en Windows 10 bevatten standaard antivirussoftware die al is geïnstalleerd.

Malware verwijderen uit systeemherstelpunten

Om de malware te verwijderen die is gevangen in de map _RESTORE of System Volume Information, moet u eerst Systeemherstel uitschakelen. De stappen voor het uitschakelen van Systeemherstel variëren, afhankelijk van of het standaard Start-menu of het klassieke Start-menu wordt gebruikt. We geven hieronder instructies voor beide menu’s.

Systeemherstel met standaard startmenu

Als u het standaard Start-menu gebruikt, selecteert u Begin > Controlepaneel > Prestatie en Onderhoud > Systeem. Selecteer vervolgens de Systeemherstel tabblad en controleer Systeemherstel uitschakelen.

Systeemherstel met klassiek startmenu

Als u het klassieke Windows Start-menu gebruikt, selecteert u Begin > Instellingen > Controlepaneel en dubbelklik op de Systeem icoon. Selecteer de Systeemherstel tabblad en controleer Systeemherstel uitschakelen. Nadat u Systeemherstel hebt uitgeschakeld, scant u het systeem met up-to-date antivirussoftware zodat het alle gevonden virussen kan opschonen, verwijderen of in quarantaine kan plaatsen. Pas nadat het systeem is gedesinfecteerd, moet u Systeemherstel opnieuw inschakelen. Nadat u het systeem hebt gescand en de schadelijke malware hebt verwijderd, schakelt u Systeemherstel opnieuw in door de stappen te herhalen die u hebt genomen om het uit te schakelen, alleen deze keer deselecteert u Systeemherstel uitschakelen.

Windows 8 en 10

Als je Windows 8 of 10 hebt, ga dan naar het Configuratiescherm en selecteer Systeem en veiligheid om het systeemherstelproces voor Windows 8 of 10 te starten.