Skip to content

Visuele effecten aanpassen om de pc-snelheid te verbeteren

7 de augustus de 2021
Karlis Dambrans Flickr resize 56a6f9d33df78cf772913a8b

Met Windows Vista introduceerde Microsoft het Aero Glass-thema dat, voor die tijd, Vista-pc’s een strak nieuw uiterlijk gaf. Aero bleef Windows 7 beïnvloeden, en elementen van Aero bevinden zich nog steeds in Windows 8, 8.1 en 10, ondanks dat Microsoft koos voor een plattere look over de transparante stijl van Windows Vista en 7. Als uw computer niet krachtig genoeg is, kunnen Aero’s verschillende effecten hebben een negatieve invloed op de prestaties. Maar net als met alles wat met Windows te maken heeft, biedt Microsoft u een manier om de effecten te verminderen en naar hartelust aan te passen. Deze handleiding is van toepassing op Windows 10.

Visuele effecten op uw Windows-computer aanpassen

Om het aantal effecten dat Windows gebruikt te verminderen:

 1. Typ “performance” in het zoekvak op de taakbalk en selecteer Pas het uiterlijk en de prestaties van Windows aan.

 2. Onder de Visuele effecten tabblad, selecteer Aanpassen voor de beste prestaties.

  Prestatie-opties in Windows 10 met Aanpassen voor beste prestaties geselecteerd

 3. Selecteer Van toepassing zijnen selecteer vervolgens OK.

  Prestatie-opties in Windows 10 met Aanpassen voor beste prestaties geselecteerd

 4. Start je computer opnieuw op.

Voordeel van het aanpassen van visuele effecten

Het verminderen van de prestatiebelasting van visuele effecten kan leiden tot snelheidsverhogingen voor uw computer, vooral als het een ouder model is. Kies boven aan het venster Prestatie-opties uit vier keuzes waarmee Windows uw Aero-instellingen effectief kan automatiseren:

 • Laat Windows kiezen wat het beste is voor mijn computer: Dit is de standaardinstelling.
 • Aanpassen voor het beste uiterlijk: Als u deze instelling kiest, worden alle effecten gebruikt. Deze instelling vereist de meeste hoeveelheid werkgeheugen.
 • Aanpassen voor de beste prestaties: De meeste effecten worden niet gebruikt. Deze instelling vereist de minste hoeveelheid werkgeheugen van de drie geautomatiseerde opties.
 • Aangepast: Met deze instelling kunt u de gewenste instellingen kiezen.

Wat te doen na het aanpassen van visuele effecten

De lijst met effecten is vrij eenvoudig en zou voor de meeste gebruikers gemakkelijk te begrijpen moeten zijn. Een paar items die u zou moeten overwegen om meteen uit te schakelen, zijn: Taakbalkminiatuur opslaan, Toon schaduwen onder miniatuur, en Schaduwen onder vensters weergeven. Als je echter echt problemen hebt met de prestaties, overweeg dan om de meeste animatie-effecten te verwijderen, zoals: Besturingselementen en elementen in vensters animeren. Translucentie-effecten blijken ook arbeidsintensief te zijn.