Skip to content

Volumeserienummers

28 de juli de 2021
random hex code simon smith e plus getty images 56a6f99a5f9b58b7d0e5ca97

Een volumeserienummer, soms gezien als: VSN, is een uniek hexadecimaal nummer dat aan een schijf is toegewezen tijdens het maken van het bestandssysteem tijdens het formatteringsproces. Het serienummer van het volume wordt opgeslagen in het schijfparameterblok van het opstartrecord van het volume. Microsoft en IBM voegden het serienummer van het volume toe aan het formatteringsproces in 1987 toen ze samenwerkten om het OS/2-besturingssysteem te ontwikkelen.

Het serienummer van een schijf is: niet hetzelfde als het serienummer van de harde schijf, diskette, flashstation, enz. toegekend door de fabrikant.

Hoe wordt het volumeserienummer gegenereerd?

Een volumeserienummer wordt gemaakt op basis van een vrij complexe combinatie van het jaar, uur, maand, seconde en honderdste van een seconde dat de schijf is geformatteerd. Omdat het volumeserienummer tijdens het formatteren wordt gegenereerd, verandert het elke keer dat de schijf wordt geformatteerd.

Het serienummer van een schijfvolume bekijken

Een van de gemakkelijkste manieren om het serienummer van het volume van een schijf te bekijken, is via de opdrachtprompt met de opdracht vol. Voer het gewoon uit zonder opties en u ziet zowel het volumeserienummer als het volumelabel.

VOL-opdracht in Windows 10

Dubbele volumeserienummers

Aangezien volumeserienummers niet willekeurig worden gegenereerd en zonder kennis van de volumeserienummers op andere schijven in de computer, bestaat de kans dat twee schijven op dezelfde computer hetzelfde volumeserienummer hebben. Hoewel de kans dat twee schijven in een enkele computer hetzelfde volumeserienummer krijgen technisch mogelijk is, is de kans oneindig klein en is dit meestal geen probleem. De enige enigszins algemene reden waarom u twee schijven op dezelfde computer tegenkomt met identieke volumeserienummers, is wanneer u de ene schijf naar de andere hebt gekloond en ze beide tegelijkertijd gebruikt.

Zijn dubbele volumeserienummers een probleem?

Dubbele volumeserienummers zijn: niet een probleem voor Windows of andere besturingssystemen. Windows zal niet in de war zijn over welk station dat is als twee schijven hetzelfde volumeserienummer hebben. Het serienummer van het volume wordt zelfs door sommige softwarelicentieprogramma’s gebruikt om ervoor te zorgen dat een geïnstalleerd exemplaar van de software op de juiste computer wordt gebruikt. Wanneer u een schijf kloont en het serienummer van het volume blijft staan, zorgt dit ervoor dat de software die u op de nieuwe schijf uitvoert, werkt zoals u zou verwachten. Een ander stuk data dat de schijfhandtekening wordt genoemd, onderdeel van het master-opstartrecord, is de werkelijk unieke identificatie voor een harde schijf in een computersysteem.

Het serienummer van een schijfvolume wijzigen Drive

Hoewel er in Windows geen ingebouwde mogelijkheid is om het volumeserienummer van een schijf te wijzigen, zullen sommige gratis hulpprogramma’s van leveranciers het lukken. Uw beste keuze is waarschijnlijk Volume Serial Number Changer, een gratis, open-sourceprogramma dat u wat basisinformatie over uw harde schijf laat zien, plus een klein veld om het nieuwe volumeserienummer in te voeren dat u wilt instellen. Een andere optie is Volume Serienummer Editor. Dit programma is vergelijkbaar, maar het is niet gratis.

Geavanceerd lezen van volumeserienummers

Als u meer wilt weten over hoe serienummers van volumes worden gegenereerd, of hoe u iets kunt vertellen over een geformatteerde schijf door het nummer te ontcijferen, raden we u aan de whitepaper van deze Digital Detective te lezen: Volume Serial Numbers and Format Date /Tijdverificatie. Er staat meer in dat artikel over de geschiedenis van het serienummer van het volume, en ook hoe je het rechtstreeks vanuit de opstartsector kunt bekijken.