Skip to content

Voordat u een camcordermicrofoon koopt

2 de juli de 2021
183301141 1 56a249ac5f9b58b7d0c8bbeb 24fe1900444d448ca9e5b70155109600

Als u audio van hoge kwaliteit wilt opnemen, moet u niet vertrouwen op de ingebouwde camcordermicrofoon. Ze zijn niet alleen van middelmatige kwaliteit, maar ze pikken ook camerageluid op, de geluiden van u die de camera hanteert en vrijwel elk omgevingsgeluid dat u niet wilt vastleggen. Gebruik in plaats daarvan een externe microfoon voor uw videocamera, die geluiden duidelijker en nauwkeuriger oppikt.

Externe microfoonaansluitingen

De camcordermicrofoon die u koopt, moet worden aangesloten op de externe microfoonaansluiting die in uw videocamera is ingebouwd. Consumentencamcorders gebruiken een stereo-aansluiting voor het aansluiten van een externe microfoon, terwijl duurdere camcorders een XLR-aansluiting bieden voor het aansluiten van een microfoon. Controleer voordat u een externe microfoon koopt wat voor soort ingang uw camcorder heeft en kies een microfoon die in de aansluiting past. Koop een camcorder-microfoonadapter als de microfoon en de camera niet compatibel zijn, maar de adapter weegt zwaarder, wat de opname nadelig kan beïnvloeden.

Soorten camcordermicrofoons

Er zijn drie hoofdtypen camcordermicrofoons om uit te kiezen: shotgun, revers (of lavaliere) en handheld (zoals nieuwslezers of muzikanten gebruiken). Elk type externe microfoon is geschikt voor een ander type videoproductie, en idealiter kun je er één van elk type kopen.

Shotgun-microfoons

Shotgun camcordermicrofoons worden op uw camcorder gemonteerd of aan een boompaal bevestigd. De microfoon pikt al het geluid op dat uit de algemene richting komt waarin het is gericht. Shotgun-camcordermicrofoons werken goed voor videoproducties waarin u omgevingsgeluid of audio uit meerdere luidsprekers wilt opnemen.​

Reversmicrofoons

Reversmicrofoons zijn geweldig voor video-interviews. Je bevestigt ze aan het shirt van het onderwerp en ze zullen de stem van de persoon heel duidelijk oppikken, evenals elk geluid dat zich dicht bij de microfoon bevindt. Reversmicrofoons zijn ook handig voor het opnemen van trouwvideo’s.

Handmicrofoons

Handmicrofoons zijn meestal robuust en duurzaam. Ze werken uitstekend voor het oppikken van geluid in de buurt, dus uw onderwerpen moeten er recht in spreken. Ze geven je video echter zeker een zeer “nieuwsachtige” uitstraling, dus ze kunnen het beste worden gebruikt als je voor die nieuwslezer-look gaat, of als de spreker niet op de camera te zien is.

Bedrade en draadloze externe microfoons

De meeste camcordermicrofoons zijn verkrijgbaar in bedrade en draadloze versies. Bekabelde camcordermicrofoons kunnen rechtstreeks op uw camera worden aangesloten. Draadloze microfoons daarentegen worden geleverd met een ontvanger en een zender. De zender is aangesloten op de microfoon en de ontvanger is aangesloten op uw camcorder. Draadloze camcordermicrofoons zijn handig omdat u audio kunt opnemen die erg ver van uw camera verwijderd is. Ze zijn echter ook veel duurder dan bedrade microfoons en je moet rekening houden met zaken als bereik, signaalinterferentie en batterijvermogen.

Camcorder Microfoonkwaliteit

Als je eenmaal hebt besloten welk type camcordermicrofoon je gaat kopen, moet je nog een merk en een model kiezen. Er is niet één externe microfoon die het beste is voor iedereen, dus je zult wat onderzoek moeten doen om er een te vinden die bij je behoeften en budget past. Lees recensies, praat met videoproducenten en bemachtig zoveel mogelijk camcordermicrofoons, zodat u de geluidskwaliteit zelf kunt horen. Investeer nu in een externe microfoon van hoge kwaliteit en je zult hem jarenlang kunnen gebruiken.