Skip to content

Voordelen van het toevoegen van luidsprekers met de luidspreker B-schakelaar

19 de juli de 2021
home theater surround sound setup a 585c25c23df78ce2c3549b62

De meeste stereo- en thuisbioscoopontvangers en versterkers hebben een schakelaar voor luidspreker A en luidspreker B ergens op het voorpaneel. Luidspreker A wordt meestal gebruikt voor de primaire luidsprekers, zoals luidsprekers die kunnen worden gekoppeld voor televisie of video. Maar hoe zit het met die secundaire set aansluitingen? Met een beetje planning en moeite kunnen luidsprekers die aan de luidspreker B-schakelaar zijn toegewezen, worden gebruikt om audio in een andere kamer af te spelen, een patio of achtertuin te entertainen of twee verschillende luidsprekers te vergelijken. Om gebruik te kunnen maken van deze ingebouwde functie, moet u luidsprekerkabels van de receiver naar de gewenste kamer/zone leiden en een tweede paar luidsprekers aansluiten. De meeste ontvangers zijn ontworpen om zonder problemen beide sets luidsprekers (luidsprekers ingesteld op zowel A als B) tegelijkertijd veilig van stroom te kunnen voorzien. Maar zorg ervoor dat u eerst de productspecificaties raadpleegt, aangezien er enkele ontvangers/versterkers zijn die slechts één paar luidsprekers tegelijk laten werken (de gebruikershandleiding is een goede referentie om te controleren, en als u de handleiding niet hebt , vindt u vaak een digitale pdf-versie op de website van de fabrikant, meestal onder Support).

Luidsprekers vergelijken

Het toevoegen van luidsprekers aan de luidspreker B-schakelaar kan het gemakkelijker maken om de prestaties tussen twee sets te vergelijken en te contrasteren. Aangezien de rest van de apparatuur doorgaans wordt gedeeld (bijv. audiobron, ontvanger/versterker en zelfs de speelruimte), kan men beter inzoomen op aspecten van kwaliteit en deze evalueren. Het is ook mogelijk om beide sets stereo speakers te gebruiken, gegeven verschillende luistersituaties. De ene set kan de voorkeur genieten boven de andere, afhankelijk van de sterke punten van elke luidspreker en het muziekgenre dat wordt gespeeld. Degenen die bijvoorbeeld vaak naar klassieke muziek luisteren, geven misschien de voorkeur aan luidsprekers die zich richten op het weergeven van zuivere hoge en middentonen met uitstekende beeldvorming. Maar als de stemming verandert in het genieten van wat EDM of hiphop, hebben luidsprekers met voller klinkende lage tonen en versterkte bas misschien de voorkeur.

Meer luidsprekers aansturen

Het is ook mogelijk om de Speaker B-schakelaar te gebruiken om meer dan één extra paar luidsprekers van stroom te voorzien. Om dit veilig te doen is echter een speciale (lees: extra) schakelaar nodig. De vereiste luidsprekerschakelaar heeft een impedantie-aanpassingsfunctie die de ontvanger beschermt tegen mogelijke schade die wordt veroorzaakt door te veel luidsprekers tegelijk van stroom te voorzien. Dergelijke luidsprekerschakelaars met impedantie-aanpassing kunnen worden gekocht in een reeks prijzen, kwaliteiten en met een verscheidenheid aan beschikbare totaalverbindingen. Maar het voordeel van het gebruik van dit stukje uitrusting is dat het je ontvanger kan transformeren in een standaard multiroom audiosysteem. Een heel huis kan worden aangesloten op dezelfde audiobron, compleet met individuele volumeregelaars voor elke aangesloten ruimte.