Skip to content

VR-toerisme gaat omhoog, omhoog en weg

28 de juni de 2021
GettyImages 1277403042 77532faddd6c426bb1e60529c32d3b30

Belangrijkste leerpunten

  • Als je vanwege de coronaviruspandemie niet op een vliegtuig kunt stappen, kun je overwegen om virtual reality te reizen.
  • Als je zin hebt om te klimmen, kun je met Everest VR de Khumbu-ijsvallen doorkruisen en de Lhotse Face beklimmen.
  • Met National Geographic Explore VR kun je Antarctica bezoeken, door ijsbergen navigeren in een kajak, een enorme ijsplaat beklimmen en een woedende sneeuwstorm overleven.

Mensen wenden zich tot virtual reality om hun reissensatie te krijgen naarmate de mogelijkheden om aan boord van vliegtuigen te gaan kleiner worden. Met VR kun je vanuit je luie stoel overal naartoe reizen, van de Mount Everest tot Machu Picchu. Het enige wat je nodig hebt is een headset, een internetverbinding en de juiste VR-software. “Met een aanhoudende wereldwijde pandemie waardoor de meeste mensen niet kunnen reizen, zoeken we allemaal steeds meer naar nieuwe manieren om onze favoriete plekken te bezoeken en de bezienswaardigheden te zien zonder het huis te verlaten,” Meaghan Fitzgerald, hoofd van ervaringen productmarketing bij Facebook Reality Labs, die de Oculus-headsets, zei in een e-mailinterview.

Klim zelfs als je hoogtevrees hebt

Als je zin hebt om te klimmen, kun je met Everest VR de Khumbu-ijsval doorkruisen, de Lhotse Face ’s nachts beklimmen in Camp 4, de gevaarlijke Hillary Step beklimmen en uiteindelijk de top van de Everest veroveren. Met National Geographic Explore VR kun je Antarctica bezoeken, door ijsbergen navigeren in een kajak, een enorme ijsplaat beklimmen en een woedende sneeuwstorm overleven. Met de app kun je ook Machu Picchu verkennen en digitale reconstructies van de oude Inca-citadel bekijken. Als je in de stemming bent voor geschiedenis, bekijk dan Olympia in VR, met een zelfgeleide tour door het oude Olympia, Griekenland. Je kunt nagebouwde versies van het Olympisch Stadion, de Tempel van Zeus en de Tempel van Hera en vele andere monumenten en gebouwen verkennen. “Voor sommigen is het misschien het verkennen van zandstranden en ondiepe wateren in het Caribisch gebied.” Als je eenmaal hebt betaald voor je virtual reality-hardware, is de prijs van VR-reizen laag, zei Lisa Cain, een toerismeprofessor aan de Chaplin School of Hospitality & Tourism Management aan de Florida International University, in een e-mailinterview. “Als iemand geïnteresseerd is om naar Tibet te reizen en de Himalaya te verkennen, is het mogelijk om dit vanuit zijn woonkamer te doen zonder de kosten van lucht- en grondtransport, accommodatie, gidsen en vergoedingen, om nog maar te zwijgen van hoogteaanpassing,” zei ze. De dalende kosten van hoogwaardige VR-uitrusting is een reden waarom mensen zich tot dit soort reizen wenden, zei Bryan Carter, directeur van het Center for Digital Humanities aan de Universiteit van Arizona, in een e-mailinterview. “De kosten van camera’s dalen en de resolutie gaat omhoog”, voegde hij eraan toe.

Voor de worstelende toeristenindustrie kan VR een reddingslijn zijn. Georgette Blau richtte in 1999 On Location Tours op, dat rondleidingen geeft langs iconische plekken in tv-shows en films in New York City en Boston. Het toerisme in de steden heeft geleden onder de pandemie en Blau heeft de productie van de VR-tours van haar bedrijf opgevoerd. On Location creëerde onlangs een Superhero-tour voor New York, met opnamelocaties voor films, waaronder: De Wrekers, Spider Man, Batman, en Superman. “Voor een klein bedrag kunnen mensen over de hele wereld veilig en virtueel de wereld rondreizen vanuit het comfort van hun eigen huis, en echt het gevoel hebben dat ze er zijn”, zei Blau in een e-mailinterview. “Voor ons neemt het ook het grootste deel van onze vaste kosten weg, zoals onze bus en gids.”

Tips om verstandig te reizen

Experts hebben tips voor degenen die ervoor kiezen om virtueel te reizen. Zorg ervoor dat je een VR-toerismeservice selecteert die 360-graden VR gebruikt, stelde reisexpert Yulia Safutdinova in een e-mailinterview voor. “Je wilt echte locaties in realtime zien vastgelegd in plaats van een mockup of een simulatie”, zei ze.

stadsspelden die specifieke huizen en andere locaties in een gebied markeren

Safutdinova stelde ook voor om speciale VR-headsets te gebruiken, die een betere ervaring bieden dan virtual reality-functies op je telefoon of tablet. Het kiezen van de juiste bestemming is ook van cruciaal belang, zei Cain. Doe je onderzoek naar je bezienswaardigheden. Kijk naar beoordelingen van virtuele rondleidingen om te bepalen of die gids of tourstijl geschikt voor je is, voegde ze eraan toe. “Voor sommigen is het misschien het verkennen van zandstranden en ondiepe wateren in het Caribisch gebied,” zei Cain. “Voor anderen is het misschien wandelen door de gangen van het Louvre in Parijs om de Mona Lisa en andere meesterwerken te bekijken.”