Skip to content

Waar staat modem voor?

14 de september de 2021
GettyImages 1135737733 62f753b47ca14e869f4cf7b603cdcc42

Het acroniem modem is een verkorte vorm van modulator-demodulator. Het is een apparaat waarmee computers en routers informatie kunnen verzenden en ontvangen via een netwerk zoals internet door digitale signalen om te zetten in analoge signalen en vervolgens analoge signalen weer om te zetten in digitale signalen. Het modulatorgedeelte van een modem zet uitgaande digitale informatie van een computer om in een analoog signaal dat via een telefoon-, DSL- of kabellijn kan worden verzonden. Het demodulatorgedeelte van een modem zet binnenkomende analoge signalen om in een digitaal formaat dat door een computer kan worden gebruikt.

Waar komt het woordmodem vandaan?

Modems werden eind jaren zestig geïntroduceerd en werden aanvankelijk gebruikt om terminals via een telefoonlijn op computers aan te sluiten. Met deze modems werden gegevens die in de terminal werden ingevoerd, omgezet in ASCII-code die de modem naar de computer stuurde. De computer verwerkte deze gegevens en stuurde via de modem een ​​reactie naar de terminal.

De eerste vooruitgang in modemtechnologie vond plaats in 1972 met de introductie van de smartmodem door Hayes Communications. Smartmodems zouden naast het verzenden van data ook een telefoonlijn kunnen bedienen. Smartmodems gebruikten de Hayes-commandoset om oproepen te beantwoorden, te bellen en de telefoon op te hangen. Toen personal computers eind jaren zeventig populair werden, sloten veel gebruikers hun computers aan op een modem om via hun huistelefoonlijn toegang te krijgen tot internet en Bulletin Board Systems (BBS). Deze eerste modems werkten met 300 bps (bits per seconde). In de jaren tachtig en negentig steeg de modemsnelheid van 300 bps naar 56 Kbps (kilobits per seconde). In 1999 kwam ADSL beschikbaar met snelheden tot 8 Mbps (megabits per seconde). In het begin van de jaren 2000 kwam breedbandinternet beschikbaar voor meer gebruikers en werden breedbandmodems gemeengoed onder thuisgebruikers. 1:14

Wat is een modem in computernetwerken?

Hoe werkt een modem?

Wanneer u online gaat, stuurt uw pc of mobiele apparaat een digitaal signaal naar de modem en maakt de modem een ​​verbinding met internet. Wanneer u een webbrowser opent en een website-URL invoert, verzendt de computer een verzoek om de website te bekijken. De modem zet dit digitale verzoek om in een analoog signaal dat via de telefoon of kabel kan worden verzonden.

Home Oplossing & wifi Apparaten netwerk

Het signaal gaat naar de computer die de website host en wordt onderschept door een ander modem. Deze modem zet het analoge signaal om in een digitaal signaal. Vervolgens stuurt de modem het digitale signaal naar de hostcomputer. Vervolgens reageert de hostcomputer op het verzoek, opnieuw in digitaal formaat. De modem zet het digitale signaal om naar een analoog formaat en stuurt het antwoord terug naar u, waar de modem het signaal omzet in een formaat dat door uw apparaat kan worden gelezen. Nadat u klaar bent met surfen op internet en offline bent gegaan, stuurt uw computer een signaal naar de modem om de netwerkverbinding te verbreken.

Waar bevindt zich het modem?

Een modem is ofwel een aparte doos of een onderdeel dat zich in een computer bevindt. Een extern modem gebruikt een RJ11-aansluiting voor DSL-verbindingen of een coaxiale connector voor kabelverbindingen. Het bevindt zich in een aparte doos die via een seriële of USB-poort op de computer wordt aangesloten. Het heeft ook een snoer dat in een stopcontact kan worden gestoken. De externe modem die door uw ISP wordt geleverd, kan een combinatie van modem en router zijn.

Externe 33,6 kbit/sec seriële poort inbelmodem.

Er zijn drie soorten interne modems: aan boord, intern en verwijderbaar. Onboard-modems zijn ingebouwd in het moederbord van de computer. Onboard-modems kunnen niet worden verwijderd, maar kunnen worden uitgeschakeld door een jumper uit te schakelen of de CMOS-instelling te wijzigen. Interne modems gebruiken een RJ11-aansluiting of een coaxiale connector. Deze modems zijn een uitbreidingskaart die wordt aangesloten op een PCI-slot in een desktopcomputer.

Inbelmodem

Verwisselbare modems worden aangesloten op een PCMCIA-slot in een laptop. Verwisselbare modems kunnen worden toegevoegd en verwijderd. Om de interne modem op een computer te vinden, zoekt u naar een RJ11-aansluiting, een RJ45-connector of een coaxiale connector aan de achterkant of zijkant van de computer. De RJ11-aansluiting wordt gebruikt voor telefoonlijnen en ziet eruit als een wandaansluiting. De RJ45-connector is een ethernetkabelconnector. Voor kabelverbindingen wordt een coaxiale connector gebruikt.

Bijgesneden hand met laptop op tafel