Skip to content

Waar zijn in-car mediaservers voor?

14 de augustus de 2021
in car media server 57df0dd43df78c9cce8cfac9 5c8670b0c9e77c0001a3e56d

Een mediaserver is een type computer dat audio- en video-inhoud opslaat en levert. Mediaservers voor thuis worden vaak gebruikt om video- en audio-inhoud naar verschillende locaties in het huis te distribueren, maar de reikwijdte van mediaservers in de auto is doorgaans meer gericht. Deze servers zijn doorgaans ontworpen om inhoud aan de hoofdeenheid te leveren. Een mediaserver in de auto kan echter ook een breder doel dienen om streaming media te leveren aan een verscheidenheid aan apparaten die allemaal zijn verbonden via een draadloos netwerk. Sommige head-units hebben een SSD of traditionele HDD, en andere hebben USB-aansluitingen of SD-kaartsleuven waarmee opslag kan worden toegevoegd. Andere zijn direct compatibel met mediaservers en sommige kunnen via een aux-ingang worden aangesloten op een mediaserver. In de meeste situaties zul je uiteindelijk zelf een doe-het-zelf-mediaserver moeten samenstellen, wat een enorme hoeveelheid maatwerk mogelijk maakt. Mediaservers kunnen zijn:

 • Solid state of traditionele HDD-opslag
 • optische stations
 • USB opslag
 • SD-kaart opslag
 • Netwerkconnectiviteit

Sommige soorten mediaservers voor in de auto zijn onder meer:

 • OEM infotainmentsystemen
 • Aftermarket-opslagmedia
 • Doe-het-zelf mediaservers

Enorm uitgebreide entertainmentopties

Er zijn een aantal verschillende soorten mediaservers en elk systeem werkt een beetje anders. De meest elementaire functionaliteit van mediaservers in de auto is de opslag van een of meer digitale bestanden die op afstand toegankelijk zijn via een hoofdeenheid of computer. Dit kan worden bereikt via directe audio- en videoverbindingen of via een netwerkverbinding, en de meest elementaire mediaserver bestaat eenvoudigweg uit een NAS-schijf (Network Attached Storage) waar een hoofdeenheid of computer inhoud van kan halen. Meer gecompliceerde servers zijn in wezen computers die dezelfde functie uitvoeren. In het geval van head-units die niet zijn ontworpen voor gebruik met mediaservers, kan de mediaserver audio- en videogegevens naar een aux-ingang sturen. Deze mediaservers zijn meestal aangesloten op een LCD en worden bestuurd via een touchscreen of een alternatieve invoermethode. Sommige speciaal gebouwde aftermarket-mediaservers bevatten ook optische stations en andere opties. Wanneer je een doe-het-zelf mediaserver in de auto samenstelt, heb je veel speelruimte. U kunt bijvoorbeeld een oude laptop hergebruiken of een kleine computer aansluiten op een omvormer en media streamen naar uw head-unit, telefoons, tablets en andere apparaten.

OEM Multimedia Server Beschikbaarheid

Een aantal OEM-infotainmentsystemen bevatten een soort mediaserverfunctionaliteit, hoewel ze meestal geen afzonderlijke servereenheid bevatten. Ford’s Sync, Kia’s UVO en andere soortgelijke infotainmentsystemen kunnen audio- en videobestanden opslaan en afspelen. Andere infotainmentsystemen hebben geen ingebouwde opslag, maar geven u wel toegang tot uw digitale inhoud via een SD-kaartlezer of USB-verbinding.

Een mediaserver toevoegen aan een bestaand auto-audio-/videosysteem

Als u een mediaserver aan uw auto of vrachtwagen wilt toevoegen, heeft u een aantal opties. De eenvoudigste oplossing is om een ​​speciaal gebouwde mediaserver te kopen. Als je niet vies bent van het upgraden van je head-unit, kun je ook een video-head-unit kopen die is ontworpen om met een mediaserver te werken. De andere optie is om een ​​DIY-server te bouwen. Er zijn veel manieren om dit aan te pakken, maar je hebt meestal enkele basiscomponenten nodig, zoals:

 • Een soort computer
 • Een display
 • Een invoerapparaat
 • Aansluitingen voor het audiosysteem

Als u nog een oude laptop heeft liggen, kunt u deze wellicht opnieuw gebruiken als multimediaserver voor in de auto. Andere gemakkelijke opties zijn tablets en smartphones. U kunt echter ook overwegen een nieuw systeem te bouwen of een onopvallende, kale computer van het boekenplanktype te gebruiken. Er zijn ook een aantal kleine, goedkope, op Linux gebaseerde computers beschikbaar. Enkele van de meest gelikte doe-het-zelf-mediaservers gebruiken touchscreen-lcd’s, die zorgen voor zowel de weergave- als de invoerapparaatvereisten. In dat geval kan de audio via een aux-ingang op de head-unit worden geleid, terwijl het touchscreen wordt gebruikt om video-inhoud weer te geven.