Skip to content

Waar zijn mediaservers voor in de auto voor?

11 de maart de 2023
in car media server 57df0dd43df78c9cce8cfac9 5c8670b0c9e77c0001a3e56d

Een mediaserver is een type computer dat audio- en video-inhoud opslaat en levert. Thuismediaservers worden vaak gebruikt om video- en audiocontent naar verschillende locaties in het huis te distribueren, maar de reikwijdte van mediaservers in de auto is doorgaans meer gericht. Deze servers zijn doorgaans ontworpen om inhoud aan de head-unit te leveren. Een mediaserver in de auto kan echter ook een breder doel dienen om streaming media te leveren aan een verscheidenheid aan apparaten die allemaal zijn verbonden via een draadloos netwerk. Sommige head-units bevatten een SSD of traditionele HDD, en andere hebben USB-aansluitingen of SD-kaartsleuven waarmee opslag kan worden toegevoegd. Andere zijn direct compatibel met mediaservers en sommige kunnen via een aux-ingang op een mediaserver worden aangesloten. In de meeste situaties zul je uiteindelijk zelf een doe-het-zelf mediaserver moeten samenstellen, wat enorm veel maatwerk mogelijk maakt. Mediaservers kunnen zijn:

 • Solid state of traditionele HDD-opslag
 • Optische stations
 • USB opslag
 • SD-kaart opslag
 • Netwerkconnectiviteit

Enkele soorten mediaservers in de auto zijn:

 • OEM-infotainmentsystemen
 • Aftermarket-opslagmedia
 • DIY-mediaservers

Enorm uitgebreide entertainmentopties

Er zijn een aantal verschillende soorten mediaservers en elk systeem werkt een beetje anders. De meest elementaire functionaliteit van mediaservers in de auto is de opslag van een of meer digitale bestanden die op afstand toegankelijk zijn via een head-unit of computer. Dit kan worden bereikt via directe audio- en videoverbindingen of via een netwerkverbinding, en de meest elementaire mediaserver bestaat simpelweg uit een NAS-station (Network Attached Storage) waar een head-unit of computer inhoud uit kan halen. Meer gecompliceerde servers zijn in wezen computers die dezelfde functie uitvoeren. In het geval van head-units die niet zijn ontworpen voor gebruik met mediaservers, kan de mediaserver audio- en videogegevens naar een aux-ingang sturen. Deze mediaservers zijn meestal aangesloten op een LCD-scherm en worden bestuurd via een touchscreen of een alternatieve invoermethode. Sommige speciaal gebouwde aftermarket-mediaservers bevatten ook optische stations en andere opties. Als je een doe-het-zelf mediaserver voor in de auto samenstelt, heb je veel speelruimte. U kunt bijvoorbeeld een oude laptop hergebruiken of een kleine computer op een omvormer aansluiten en media naar uw head-unit, telefoons, tablets en andere apparaten streamen.

Beschikbaarheid van OEM-multimediaservers

Een aantal OEM-infotainmentsystemen bevatten een soort mediaserverfunctionaliteit, hoewel ze doorgaans geen afzonderlijke servereenheid bevatten. Ford’s Sync, Kia’s UVO en andere soortgelijke infotainmentsystemen kunnen audio- en videobestanden opslaan en afspelen. Andere infotainmentsystemen hebben geen ingebouwde opslag, maar bieden u wel toegang tot uw digitale inhoud via een SD-kaartlezer of USB-verbinding.

Een mediaserver toevoegen aan een bestaand auto-audio-/videosysteem

Als je een mediaserver aan je auto of vrachtwagen wilt toevoegen, heb je een paar opties. De eenvoudigste oplossing is om een ​​speciaal gebouwde mediaserver te kopen. Als u niet vies bent van het upgraden van uw head-unit, kunt u ook een videohead-unit kopen die is ontworpen om met een mediaserver te werken. De andere optie is om een ​​doe-het-zelf server te bouwen. Er zijn veel manieren om dit aan te pakken, maar meestal heb je enkele basiscomponenten nodig, zoals:

 • Een soort computer
 • Een weergave
 • Een invoerapparaat
 • Aansluitingen voor het audiosysteem

Als je nog een oude laptop hebt liggen, kun je die misschien hergebruiken als multimediaserver voor in de auto. Andere gemakkelijke opties zijn tablets en smartphones. U kunt echter ook overwegen een nieuw systeem te bouwen of een onopvallende, kale boekenplankcomputer te gebruiken. Er zijn ook een aantal kleine, goedkope, op Linux gebaseerde computers beschikbaar. Enkele van de meest gelikte doe-het-zelf-mediaservers gebruiken touchscreen-lcd’s, die zorgen voor zowel de weergave- als de invoerapparaatvereisten. In dat geval kan de audio worden doorgesluisd via een aux-ingang op de head-unit terwijl het touchscreen wordt gebruikt om video-inhoud weer te geven.