Skip to content

Waargebeurde verhalen over extreme overleving van smartphones

6 de juli de 2021
GettyImages 947151724 c49d5ad1721a48a7901ae2c5ddb644ae

Belangrijkste leerpunten

  • Een opmerkelijk aantal smartphones overleeft nadat ze verloren zijn gegaan in extreme omstandigheden.
  • Een iPhone 11 Pro werd onlangs werkend gevonden na 30 dagen diep in een bevroren Canadees meer te hebben doorgebracht.
  • Telefoons zijn de afgelopen jaren een stuk duurzamer geworden, zeggen experts.

Smartphones gaan de hele tijd kapot nadat ze zijn gevallen, maar sommige overleven op mysterieuze wijze in extreme omstandigheden. Neem het geval van de iPhone 11 Pro die onlangs werd gevonden werkend na 30 dagen verzonken in een bevroren Canadees meer. Angie Carriere was aan het ijsvissen in Saskatchewan toen ze per ongeluk haar iPhone 11 Pro in het meer liet vallen. Het werkte prima nadat het was opgehaald en opgeladen. Experts zeggen dat het overleven van telefoons een combinatie is van geluk en design. “Het is gebruikelijk om te denken dat kou en warmte een factor kunnen spelen in de omstandigheden, maar de toleranties voor elektronica in die velden zijn zo hoog dat het grootste gevaar de [permeable] aard van het chassis van het apparaat”, zei Derek Whitaker, marketingmanager bij de fabrikant van robuuste apparaten Estone Technology, in een e-mailinterview. “Het is de bedoeling dat er geen vocht in uw behuizing binnendringt.”

Houd uw telefoon gewoon uit de buurt van water

Carriere is lang niet de enige die verrast is dat hun telefoon een betreurenswaardig ongeluk heeft overleefd. Bij een ander recent incident bleek een iPhone 11 te werken nadat hij bijna zes maanden op de bodem van een meer had doorgebracht. Fatemeh Ghodsi liet haar iPhone 11 vallen in Harrison Lake, Canada en dacht dat ze hem nooit zou vinden. Maar twee duikers struikelden later over de telefoon terwijl ze op zoek waren naar schatten. De microfoon en luidspreker waren een beetje wankel, maar al het andere werkte nog steeds. “Het is de naam van het spel om ervoor te zorgen dat er geen vocht in uw behuizing binnendringt.” Tim Cavey schreef onlangs dat zijn iPhone 8 acht uur in de oceaan heeft doorgebracht en nog steeds prima functioneert. Hij en zijn vrouw waren vorig jaar aan het paddleboarden bij Crescent Beach, Florida, en hij nam zijn telefoon mee om foto’s te maken bij zonsondergang. “De telefoon gleed uit mijn vingers”, schreef Cavey. “Ik keek met afschuwelijke slow motion toe hoe mijn telefoon het bord raakte, een keer sprong en vervolgens de diepte in gleed.” Cavey overwoog om achter zijn telefoon aan te duiken, maar besloot uiteindelijk dat niet te doen omdat hij bang was ook zijn andere bezittingen te verliezen. De volgende dag logde zijn vrouw, Kristine, in op zijn iCloud-account en ontdekte dat zijn telefoon nog steeds onder water actief was en de locatie liet zien.

Telefoon op de grond die is beschadigd door water

‘In het begin kon ik het nergens vinden,’ zei Cavey. “Maar zodra Kristine – nog steeds ingelogd op mijn iCloud.com-account op haar telefoon – op Play Sound drukte, vond een van mijn stiefzonen het onmiddellijk. Er zat veel zand op, maar ongelooflijk, het werkte. Zoals, alles werkte . En het was op 58% batterij.” Probeer dit echter niet thuis. Apple zegt dat zijn telefoons tot 30 minuten waterdicht zijn op een maximale diepte van 2 meter (6,5 voet).

Vliegtuigen en telefoons gaan niet samen

Een opmerkelijk overlevingsverhaal (en video) vertelt het verhaal van de filmmaker die onlangs zijn werkende iPhone 6S terugvond nadat hij hem uit een vliegtuig had laten vallen. Hij vloog over een strand in de buurt van Rio de Janeiro, Brazilië, toen zijn telefoon bijna driehonderd meter daalde. Hij spoorde zijn telefoon op met behulp van Apple’s Zoek mijn-functie en ontdekte dat hij nog steeds werkte. De telefoon maakte zelfs de beelden op weg naar beneden.

Telefoons zijn de afgelopen jaren een stuk duurzamer geworden, zeggen experts. “Knoppen en poorten zijn tegenwoordig de grootste zorg”, zei Whitaker. “Schermbescherming is veel gemakkelijker te voorkomen geworden met geavanceerde hechtmethoden.” Veel fabrikanten zijn begonnen met het elimineren van het aantal poorten op apparaten en vertrouwen op consumenten om uitbreidingsaccessoires te kopen of draadloze technologie te gebruiken, merkte Whitaker op, eraan toevoegend dat “dit helpt het aantal faalpunten te verminderen.” Als u van plan bent uw telefoon in een meer of uit een vliegtuig te laten vallen, kunt u natuurlijk overwegen een robuuste smartphone te kopen. Er wordt bijvoorbeeld geadverteerd dat de BV9900 Pro bestand is tegen temperaturen tot -22 graden Fahrenheit, waardoor het perfect is voor uw volgende reis naar de diepvriezer.