Skip to content

Waarom aanbidders overgaan op virtual reality

23 de juni de 2021
GettyImages 547195386 ec291d5afee54ce4a93c9f61fe761811

Belangrijkste leerpunten

  • Een groeiend aantal religieuze instellingen integreren virtual reality en videostreaming tijdens de coronaviruspandemie.
  • De Virtual Reality Church bestaat alleen in VR en accepteert cryptocurrencies.
  • Sommige VR-bedrijven noemen hun software nuttig voor religieuze bijeenkomsten.
Gebedshuizen gaan virtueel tijdens de coronaviruspandemie om sociale afstand te bewaren en spirituele verbindingen tussen deelnemers te vergroten. De Virtual Reality Church vergadert alleen met headsets. Het maakt deel uit van een groeiende beweging om religieuze diensten uit te breiden naar een steeds meer technisch onderlegd religieus publiek. Er kunnen zelfs voordelen zijn voor virtuele diensten ten opzichte van persoonlijke diensten, zeggen waarnemers. “VR heeft geen fysieke beperkingen en maakt hostingdiensten mogelijk voor zoveel mensen als je nodig hebt”, zei virtual reality-ontwikkelaar Yury Yarmalovich van HQSoftware in een e-mailinterview. “Bovendien kunnen virtuele ruimtes worden aangepast op elke manier die de gebruiker wil. De VR-service wordt via internet gehouden en kan mensen van overal ter wereld laten deelnemen. U hoeft niet te reizen of zelfs maar uw huis uit te lopen .”

Een kerk voor de Metaverse

De Virtual Reality Church werd opgericht in 2016 en “bestaat volledig in de metaverse om Gods liefde voor de wereld te vieren”, aldus haar website. Het is passend dat de kerk Bitcoin en Ethereum accepteert voor donaties. “Onze missie is om Gods liefde te verkennen en te communiceren door middel van virtual reality, augmented reality en technologieën van de volgende generatie”, zegt de website. Sommige VR-bedrijven noemen hun software nuttig voor religieuze bijeenkomsten. Jimmy Giliberti, algemeen directeur van Pagoni VR, zei in een e-mailinterview dat de Chimera-software van zijn bedrijf “een computergrafisch huis van aanbidding combineert met echte video die bij de bron is vastgelegd”.

Een open bijbel en een rozenkrans op een tafel naast een laptopcomputer.

“Hierdoor kan men echt het gevoel hebben dat ze niet alleen de boodschap horen, maar ook contact maken met de boodschapper,” zei hij. “Tegelijkertijd wordt deze uitzending naar alle deelnemers tegelijk gestuurd, zodat ze in koor kunnen zingen/bidden/chanten.” Er is ook de JesusVR-wereldtour, die het verhaal van Jezus vertelt door middel van 360-graden video. Het wordt getoond in kerken in het hele land. “We hebben veel voorstellingen gegeven op veel verschillende locaties, en mensen lijken verbaasd te zijn over de verbondenheid die ze voelden met de andere mensen daar zonder ze zelfs maar te zien”, zei Adrian Rashad Driscoll, die de tour organiseert, in een e-mailinterview. “Er kwamen veel mensen huilend uit de headset omdat ze een band met Jezus hadden gevoeld die ze zich nooit hadden kunnen voorstellen.” De vraag naar VR stijgt in kerken naarmate VR-headsets betaalbaarder worden, zei Driscoll. “Je kunt een jonger publiek bereiken dat niet per se hun Bijbel wil lezen of een lange preek wil bijwonen”, voegde hij eraan toe.

Streaming voorziet in spirituele behoeften

Zelfs zonder VR-headsets wenden gebruikers zich tijdens de pandemie ook tot religieuze diensten op videostreamingplatforms. Ouderschapsschrijver Varda Meyers Epstein en haar man verloren allebei hun moeder tijdens de pandemie. Omdat het Amerikanen zijn die in het buitenland wonen, moesten ze de begrafenissen bijwonen via Zoom.

Een close-up van een hand met een smartphone en een rozenkrans.

“De kwaliteit was niet geweldig, en de begrafenis van mijn man’s moeder was vooral moeilijk te horen omdat het een winderige dag was en we vooral het ruisen van de wind hoorden”, zei ze in een e-mailinterview. “Er is ook iemand tegen de apparatuur gebotst en we werden afgesneden van het einde van de begrafenis.” Tijdens de begrafenis van Epsteins moeder kwam ze ook technische problemen tegen. Zo stelde de rabbijn haar vragen, maar bleek ze op mute te staan. “Al met al waren we dankbaar dat we aan deze begrafenissen konden deelnemen en beschouwden dit als een significant positief effect van de pandemie”, zei ze. “Als COVID-19 er niet was geweest, hadden we deze kans misschien niet gehad – hadden we misschien niet kunnen deelnemen aan de begrafenissen van onze eigen moeders, wat voor ons allebei verwoestend zou zijn geweest.” Maar kan VR ooit echt kerkbanken vervangen? Jean Campbell, een spirituele levenscoach, zei in een e-mailinterview dat het gevaar bestaat dat de komst van VR betekent dat mensen hun connecties met spirituele instellingen kunnen verliezen. “VR vermindert de moeite om naar de kerk te gaan, wat het voor ouderen gemakkelijker maakt, maar het kan betekenen dat de spirituele verbinding niet in stand wordt gehouden”, voegde ze eraan toe. “Dit zou het begin van het einde kunnen zijn van fysieke kerken.”