Skip to content

Waarom al uw gadgets niet op zonne-energie werken

24 de juni de 2021
GettyImages 949299836 f61ce174de374856ab9ebe13a097a5ea

Belangrijkste leerpunten

  • Urbanista’s nieuwe, op zonne-energie werkende, ruisonderdrukkende hoofdtelefoon hoeft nooit te worden opgeladen.
  • Ze gebruiken Powerfoyle, een fotovoltaïsch materiaal dat op stof kan worden geprint.
  • De meeste gadgets hebben te veel energie nodig voor zonne-energie of brengen hun leven door in donkere zakken.
Wijzen de nieuwe hoofdtelefoons op zonne-energie van Urbanista op de toekomst van gadgets, of is het gewoon een leuke gimmick? De hoofdtelefoon is voorzien van actieve ruisonderdrukking (ANC) en één uur zon is voldoende voor drie uur hoofdtelefoonvermogen. Zelfs binnenverlichting laadt de interne batterijen op, maar daglicht is het beste. En dat batterijpakket houdt sowieso 50 uur aan lading. Dus waarom werken niet alle gadgets op zonne-energie? “Het grootste probleem is er een van stroom”, vertelde Dan Bailey, specialist in hernieuwbare energie en landschapsarchitectuur, via e-mail aan Lifewire. “Denk aan zonnepanelen op een huis. Ze hebben een enorm oppervlak in vergelijking met je telefoon en je huis werkt behoorlijk efficiënt. Je telefoon vereist een enorme stroomvoorziening die momenteel niet kan worden omgezet uit zonne-energie.”

Grootte doet er toe

Koptelefoons slurpen energie. Door de vooruitgang op het gebied van energiezuinige computers en Bluetooth-verbindingen kun je een koptelefoon gebruiken door het licht dat erop valt te oogsten. Hetzelfde geldt al tientallen jaren voor kleinere apparaten – horloges, zakrekenmachines. Maar als het op telefoons aankomt, wordt het lastig. Ten eerste heb je meer stroom nodig, en dus meer licht, wat zich vertaalt in grotere zonnepanelen. Op een telefoon, waar zou je ze zetten? De voorkant is bedekt met scherm en de achterkant wordt verborgen door je hand, een tafelblad of de binnenkant van je zak. De natuurlijke habitat van koptelefoons is de open lucht. Ze zitten op je hoofd, altijd op de beste plek om fotonen te verzamelen. En omdat ze op je hoofd zitten, laat je ze nooit achter in een gevaarlijke omgeving.

Urbanista Bluetooth, koptelefoon op zonne-energie.

Als telefoons op zonne-energie zouden werken, kun je er zeker van zijn dat veel mensen ze in direct zonlicht zouden achterlaten, waar ze oververhit zouden raken en dood zouden gaan. Als je ooit zo’n oplader op zonnepaneel hebt gekocht om je telefoon op te laden tijdens kampeertrips, weet je dat het niet bijzonder praktisch is, dankzij de relatief grote behoefte aan stroom van de telefoon. “Het simpele antwoord is de prijs”, vertelde onkruidrecensent en installateur van zonnepanelen Caleb Chen aan Lifewire via e-mail. “Het is niet zo eenvoudig als een zonnepaneel nemen en het op een bestaand product plakken. De panelen zelf en hun bedrading moeten in het productlichaam zelf worden geïntegreerd.” De hoofdtelefoons van Urbanista gebruiken een materiaal genaamd Powerfoyle, dat op stof kan worden gezeefdrukt. Het is niet zo effectief als standaard zonnecellen bij het omzetten van direct zonlicht, maar het werkt veel beter bij weinig licht. Dat betekent bewolkte dagen of binnenverlichting. Het is ook minder kieskeurig over de hoek van het licht dat erop valt.

Handig, niet groen

Het belangrijkste punt van zonne-gadgets is gemak. Hoewel het goed klinkt om geen energie uit het elektriciteitsnet te halen, kunnen eventuele milieubesparingen voor iets dat zo weinig vermogen heeft als een hoofdtelefoon worden gecompenseerd door de extra complexiteit van de productie. Maar wat een geweldige zegen is het. “Voor de batterij die wordt opgeladen, kan hij het verschil niet zien”, zegt Chen “Voor de eindgebruiker maakt het een enorm verschil om het apparaat zonder stroom te kunnen opladen [utility] stroom.” Stel je voor dat je je koptelefoon nooit meer hoeft op te laden. Eigenlijk is het vrij gemakkelijk te onthouden, want toen we koptelefoons met kabels gebruikten, hoefden we ze nooit op te laden.

Een jonge ouder en kind in de buurt van een tent in het bos met een zonnepaneel dat energie verzamelt van sunling.

Dus, moeten we zonne-oplading verwachten voor andere gadgets? Waarschijnlijk niet. Hoofdtelefoons zijn bij uitstek geschikt voor deze behandeling, omdat ze relatief groot zijn, altijd in het licht staan ​​en weinig energie nodig hebben om te werken. Het kost ook meer om een ​​zelfopladend gadget te maken, terwijl al het andere gelijk is. Dat is meestal prima voor items met een hoge status – mensen kopen Beats-koptelefoons, ook al zijn ze rommel – maar misschien niet voor zoiets als zonne-energie. Wat de planeet betreft, is het logischer om te focussen op hernieuwbare energie in het algemeen. In Costa Rica wordt het elektriciteitsnet gevoed door bijna 100% hernieuwbare energie. In Portugal is dat 80%. Dat betekent dat alle elektrische apparaten, milieutechnisch gezien, gratis te gebruiken zijn. Er zijn natuurlijk milieukosten verbonden aan het uitbouwen van de infrastructuur, maar dat staat vast. Met andere woorden, koptelefoons op zonne-energie maken geen verschil voor de klimaatcrisis. Maar dat maakt ze niet minder cool.