Skip to content

Waarom Amazon’s Guard Plus beveiligingsexperts bezorgd maakt

17 de juli de 2021
ScreenShot2021 01 28at1.59.40PM d0730842d41d4efab46ee4c0138e099a

Belangrijkste leerpunten

  • Privacyexperts maken zich zorgen over de nieuwe huisbeveiligingsservice van Amazon voor Alexa-apparaten.
  • De Alexa Guard Plus-abonnementsservice geeft gebruikers handsfree toegang tot hulpdiensten en Alexa kan indringers ervan weerhouden in te breken.
  • Sommige waarnemers suggereren dat de dienst zou kunnen worden gehackt.

Amazon’s nieuwe huisbeveiligingsservice voor Alexa-apparaten roept vragen op over privacy en veiligheid. De Alexa Guard Plus-abonnementsservice is onlangs live gegaan in de VS voor $ 5 per maand of $ 49 per jaar. De basis Guard-functie kan Echo slimme luidsprekers en schermen in huisbeveiligingsapparaten veranderen, terwijl de premium-versie gebruikers ook handsfree toegang geeft tot nooddiensten en Alexa de mogelijkheid geeft om indringers te ontmoedigen om in te breken. “Een Echo met Guard Plus ingeschakeld zal worden luisteren naar meer dan alleen het triggerwoord”, zei Paul Bischoff, privacyadvocaat bij de vergelijkingssite Comparitech, in een e-mailinterview. “Dat zou sommige privacybewuste gebruikers kunnen afschrikken omdat ze zich zorgen maken dat hun privégesprekken per ongeluk naar de cloud worden geüpload. Als je vergeet om het uit te schakelen wanneer je thuiskomt, kan het Guard Plus activeren en waarschuwingen veroorzaken. Amazon weet zeker wanneer je bent thuis en wanneer niet.”

Dat zijn geen echte blaffende honden

Abonnees van Guard Plus kunnen Alexa vragen een hulplijn te bellen voor medische hulp, brandweer of politie. Alexa kan ook luisteren naar geluiden van activiteit in het huis als de bewoners weg zijn, en ofwel een sirene laten klinken vanaf Echo-apparaten of de geluiden van blaffende honden afspelen als beveiligingscamera’s beweging detecteren. Een Amazon-woordvoerder vertelde reddingsdraad dat het inschakelen van Guard Plus niet betekent dat Alexa altijd luistert. “Net zoals Echo-apparaten standaard zijn ontworpen om alleen een wake-word te detecteren wanneer Guard Plus is ingeschakeld, is het ontworpen om alleen de specifieke geluiden te detecteren die je hebt geselecteerd bij het configureren van je ondersteunde Echo-apparaten”, aldus de woordvoerder.

Promo-afbeelding pronkt met Alexa Guard Plus op smartphones

Maar sommige waarnemers suggereerden dat er een mogelijkheid was dat de dienst zou kunnen worden gehackt. “Vanuit het oogpunt van privacy is een apparaat met internetverbinding dat elk geluid in een huis kan beluisteren en volgen, een potentiële nachtmerrie”, zei Adam K. Levin, oprichter en voorzitter van het cyberbeveiligingsbedrijf Cyberscout, in een e-mailinterview. “De mogelijkheid dat een malafide werknemer of externe leverancier misbruik kan maken van bevoorrechte toegang tot de backend van de service is slechts een van de vele zorgen.” Accountovername is een mogelijkheid met een service als Alexa Guard omdat veel gebruikers geen robuuste, unieke wachtwoorden gebruiken om accounts te beschermen, zei Levin. De FBI waarschuwde onlangs voor gevallen van hackers die toegang hebben tot smart home-apparaten via gecompromitteerde wachtwoorden om noodpolitiehandhaving naar huizen te sturen en vervolgens de resultaten via livestreams te bekijken.

Er gebeuren fouten

Chris Hauk, kampioen consumentenprivacy bij Pixel Privacy, waarschuwde in een e-mailinterview dat de Alexa Guard-service mogelijk niet werkt zoals bedoeld, met het argument dat sommige geluiden ten onrechte op een noodgeval kunnen duiden, als ze niet goed zijn ingesteld. Hauk zei dat Amazon ook aanvullende gebruikersgegevens zou kunnen verzamelen via de nieuwe functies, wat mogelijk de verzekeringstarieven van huiseigenaren zou kunnen verhogen als hun verzekeringsmaatschappij toegang zou hebben tot gegevens van gevallen in huis. “Het kan ook leiden tot ongerechtvaardigde onderzoeken als wetshandhavers toegang krijgen tot de gegevens en deze op de verkeerde manier interpreteren”, voegde hij eraan toe.

Ondanks zijn privacyzorgen zei Hauk dat de Guard-service een hit zou kunnen zijn. “Zolang Amazon geen gebruiksgegevens verzamelt en verkoopt, kan ik zien dat de service voor veel gebruikers een aantrekkelijke optie is”, zei hij. “Ook oudere gebruikers die mogelijk alleen wonen en baat kunnen hebben bij de extra bewakings- en noodresponsfuncties die door de dienst worden aangeboden in ‘Life Alert-stijl’.” Levin suggereerde dat de privacy-compromissen van de Guard voor sommige gebruikers de moeite waard kunnen zijn. “Sommige mensen hebben misschien een altijd-aan-microfoon nodig in hun huis op zoek naar indringers, en de privacy-afweging is de moeite waard (bijvoorbeeld in een tweede huis)”, zei hij. Ik heb zoveel slimme luidsprekers in huis dat elke inbreker er waarschijnlijk over zou struikelen. Dus ik weet niet zeker of ik Alexa nodig heb om als alarmsysteem te fungeren. Maar voor bijvoorbeeld een ouder familielid kan het inroepen van hulp via het ecosysteem van Amazon een aantrekkelijke optie zijn.