Skip to content

Waarom analoge tv-signalen er niet zo goed uitzien op een HDTV

14 de juli de 2021
sony W650D 56c4caa85f9b58e9f32d807e be022a983d6244459fc1bdba1d8ba626

Na tientallen jaren analoge tv te hebben gekeken, heeft de introductie van HDTV de tv-kijkervaring geopend met verbeterde kleuren en details. Als ongewenste bijwerking kijken veel consumenten echter nog steeds naar analoge televisieprogramma’s en oude VHS-banden op hun nieuwe HDTV’s. Dit heeft geleid tot veel klachten over de schijnbaar verslechterde beeldkwaliteit van analoge televisiesignalen en analoge videobronnen bij weergave op een HDTV.

HDTV: het ziet er niet altijd beter uit

Een reden om over te stappen van analoog naar HDTV is om toegang te krijgen tot een betere kijkervaring. Het hebben van een HDTV verbetert echter niet altijd de zaken, vooral niet bij het bekijken van niet-HD analoge inhoud. Analoge videobronnen, zoals VHS en analoge kabel, zien er in de meeste gevallen slechter uit op een HDTV dan op een standaard analoge televisie. De reden voor deze situatie is dat HDTV’s meer detail kunnen weergeven dan een analoge TV, wat je normaal gesproken een goede zaak zou vinden. Voor het grootste deel is dat zo. Een nieuwe HDTV zorgt er echter niet altijd voor dat alles er beter uitziet, omdat het videoverwerkingscircuit (waardoor een functie die video-upscaling wordt genoemd) zowel de goede als de slechte delen van een afbeelding met een lage resolutie verbetert.

HDTV-winkelen

Hoe schoner en stabieler het oorspronkelijke signaal, hoe beter het resultaat. Als het beeld echter achtergrondkleurruis, signaalinterferentie, kleurverloop of randproblemen heeft (wat op een analoge tv misschien niet opvalt omdat het vergevingsgezinder is vanwege de lagere resolutie), zal de videoverwerking in een HDTV proberen het op te schonen omhoog. Dit kan echter gemengde resultaten opleveren. Een andere factor die bijdraagt ​​aan de kwaliteit van analoge televisieweergave op HDTV’s, hangt af van het video-opschalingsproces dat wordt gebruikt door HDTV-makers. Sommige HDTV’s voeren het analoog-naar-digitaal conversie- en opschalingsproces beter uit dan andere. Let bij het bekijken van HDTV’s of beoordelingen van HDTV’s op eventuele opmerkingen over de kwaliteit van video-opschaling. De meeste consumenten die upgraden naar HDTV (en nu 4K Ultra HD TV) upgraden ook naar een groter scherm. Dit betekent dat naarmate het scherm groter wordt, videobronnen met een lagere resolutie (zoals VHS) er slechter uit gaan zien, op dezelfde manier als het opblazen van een foto, waardoor vormen en randen minder gedefinieerd worden. Met andere woorden, wat er geweldig uitzag op een oude 27-inch analoge tv, ziet er niet zo goed uit op een nieuwe 55-inch LCD HD- of 4K Ultra HD-tv, en het wordt nog erger op tv’s met een groter scherm.

Samsung UNJ5000 Serie LED/LCD TV

Suggesties om uw HDTV-kijkervaring te verbeteren

U kunt stappen ondernemen waarmee u die gewoonte van het kijken naar analoge video’s op uw HDTV kunt doorbreken. Zodra je de verbetering ziet, zullen die oude VHS-banden meer tijd in je kast doorbrengen.

  • Zorg voor het best mogelijke signaal. Als u kabel of satelliet gebruikt, schakelt u over naar digitale kabel, HD-kabel of HD-satelliet. Als u een high-performance HDTV heeft, verspil uw geld dan niet door deze te voorzien van een inferieure signaalbron. U betaalt voor HD-mogelijkheden. Je zou de vruchten moeten plukken.
  • Als u een HD-kabeldecoder of HD-satellietdecoder hebt, sluit u deze apparaten op de HDTV aan met HDMI- of componentvideo-aansluitingen (afhankelijk van het type verbinding dat door de kabel- of satellietdecoder wordt gebruikt om HDTV en digitale signalen over te dragen), in plaats van een standaard opschroefbare of push-on RF-aansluiting.
  • Stop met opnemen en afspelen van VHS-banden. Neem uw homevideo- of tv-programma’s op dvd op (hoewel dit vanwege verschillende factoren moeilijker wordt), of een DVR (bij voorkeur een met HD-mogelijkheid) van uw lokale kabel- of satellietservice. Sommige DVR’s nemen over-the-air HD-tv-programma’s op, zoals de Channel Master DVR+ en The Nuvyyo Tablo.

Het komt neer op

Als je nog steeds een analoge tv hebt, zijn alle over-the-air analoge uitgezonden televisiesignalen beëindigd op 12 juni 2009. Dit betekent dat oude tv’s geen over-the-air tv-programma’s kunnen ontvangen, tenzij je een analoog-naar-digitaal-omzetter krijgt box of, als u geabonneerd bent op een kabel- of satellietdienst, huur een box met een analoge verbindingsoptie (zoals RF of composiet video) die compatibel is met uw tv. De meeste kabeldiensten bieden voor dergelijke gevallen een mini-converterbox-optie. Raadpleeg uw lokale kabel- of satellietaanbieder voor meer informatie.