Skip to content

Waarom Android-gebruikers in plaats daarvan een iPhone willen?

5 de juli de 2021
GettyImages 1270790424 aae5ebcd201340f1a878e564df5e7a56

Belangrijkste leerpunten

  • Samsung-gebruikers lijken de volgende keer het meest geneigd te upgraden naar een iPhone.
  • Betere privacybescherming is een van de belangrijkste redenen waarom Android-gebruikers zouden kunnen overstappen.
  • Andere redenen waarom gebruikers zouden kunnen overstappen, zijn langere apparaatondersteuning, frequentere upgrades en een uniform ecosysteem.

Een recent onderzoek toont aan dat een groot percentage Android-gebruikers hoogstwaarschijnlijk een iPhone zou kopen de volgende keer dat ze een upgrade uitvoeren, een veranderingsexperts zeggen dat er verschillende zorgen zijn. Als het gaat om het vinden van je volgende smartphone, zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden. Drie van de belangrijkste zijn echter hoe veilig het platform is, de beschikbaarheid van het ecosysteem dat u koopt en hoe lang u kunt verwachten dat het apparaat wordt ondersteund. Volgens experts zouden deze drie zorgen de drijvende kracht kunnen zijn achter een aanstaande golf van Android-gebruikers die overstappen op de iPhone. “Het is gemakkelijk in te zien waarom mensen zoals ik de voorkeur geven aan het Apple-platform boven het Android-platform. Het is omdat de software van Apple zo goed een aanvulling is op de hardware”, vertelde Andrey Bogdanov, die 14 jaar ervaring heeft met managen en adviseren in de technische industrie, aan Lifewire in een e-mail. “Ik vind het geweldig hoe goed alle Apple-producten op alle apparaten werken en hoe goed het Apple-ecosysteem is geïntegreerd.”

Minder is meer

Hoewel het verbonden ecosysteem een ​​leuk extraatje is voor Apple-apparaten, is het niet het enige bedrijf dat zoiets aanbiedt. In feite bieden Samsung en Google beide vergelijkbare systemen op hun Android-telefoons, hoewel er andere drijvende factoren zijn waardoor Apple zich meer verbonden voelt. “Het eerste grote probleem met Android-telefoons is het feit dat het systeem moet worden geoptimaliseerd voor duizenden verschillende apparaatmerken”, zegt Alina Clark, medeoprichter en marketingdirecteur van CocoDoc, in een e-mail aan Lifewire. Aan de andere kant hoeft Apple alleen zijn besturingssysteem te optimaliseren om met een kleinere groep apparaten te werken, die allemaal overeenkomsten vertonen als het gaat om de interne structuur en hoe het software draait. “Ik vind het geweldig hoe goed alle Apple-producten op alle apparaten werken en hoe goed het Apple-ecosysteem is geïntegreerd.”

De grote privacy-push

Natuurlijk zou Apple het beste beschikbare apparaat kunnen bieden, maar als je niet de beveiliging hebt waarnaar gebruikers op zoek zijn, zullen ze waarschijnlijk hun gegevens ergens anders naartoe brengen. Clark zegt dat dit een ander twistpunt is voor Android-bezitters. Hoewel Google stappen onderneemt, is de hoeveelheid gebruikersprivacy die Apple biedt in iOS via Android een punt van discussie geweest, vooral sinds de release van iOS 14.

Apple heeft nog meer plannen om de aankomende update, iOS 14.5, nog meer een duwtje in de rug te geven voor de privacy van gebruikers door te beperken hoe advertenties gebruikersgegevens volgen en door gebruikers te laten weten wanneer apps hun microfoon of camera gebruiken. Sommige van deze wijzigingen zijn al doorgevoerd, en er zullen er nog meer volgen wanneer iOS 14.5 voor het publiek wordt vrijgegeven. Dit zijn veranderingen die Google ook op Android implementeert, hoewel ze nog niet zo ingeburgerd zijn als die beschikbaar zijn op de iPhone.

Altijd up-to-date

De laatste reden waarom experts zeggen dat Android-gebruikers misschien willen overstappen, is de levensduur van het apparaat. Naarmate Android en iOS blijven evolueren, zullen er nieuwe updates beschikbaar komen. Voor Android-gebruikers kan het echter lastig zijn om de nieuwste updates te krijgen, waarbij vlaggenschipapparaten een paar jaar na hun release vaak uit grote OS-updates worden verwijderd. In feite heeft Samsung de laatste grote update, Android 11, niet geleverd aan apparaten die ouder zijn dan de Galaxy S10-reeks, wat betekent dat die oudere apparaten ook Android 12 zullen missen. En zelfs als een update gepland staat op een Android-apparaat, duurt het vaak maanden voordat de besturingssystemen vastlopen met first-party apps en bloatware voordat de update eindelijk beschikbaar is. “Het eerste grote probleem met Android-telefoons is het feit dat het systeem moet worden geoptimaliseerd voor duizenden verschillende apparaatmerken.”

Ter vergelijking: wanneer iOS 14.5 ergens dit jaar uitkomt, kunnen gebruikers met een iPhone 6S of nieuwer de update downloaden en profiteren van de privacyfuncties. iPhones worden ook uitgebracht zonder de bloatware die vaak wordt gezien op Androids, waaronder apps zoals Facebook, carrier-gebaseerde apps zoals Verizon’s Messages + en meer. iPhones starten met first-party apps zoals Notes en Maps, maar ze kunnen op verschillende manieren gemakkelijk worden verborgen, verwijderd of zelfs beperkt. “iPhone brengt vrij vaak updates uit en past ze vervolgens tegelijkertijd toe op alle compatibele apparaten. Terwijl degenen die oudere iPhones gebruiken toegang hebben tot iOS, moeten degenen die Android-apparaten gebruiken een nieuw apparaat aanschaffen om Android 11 te kunnen gebruiken,” zei Clark.