Skip to content

Waarom Apple de M1-chip heeft ontworpen?

9 de augustus de 2021
Apple new m1 chip graphic 11102020 big.jpg.large cdb86e92b0124d8c96df53930655332b

Belangrijkste leerpunten

  • De nieuwe M1-chip van Apple zorgt voor een grote verbetering van het vermogen en de levensduur van de batterij.
  • De M1 is te zien in nieuw uitgebrachte Macbooks en Mac Mini.
  • Apple beweert dat de MacBook Air tot 18 uur video kan afspelen met de nieuwe chip.
De nieuwe M1-chip van Apple die de nieuwste desktops en laptops van het bedrijf aandrijft, biedt een aanzienlijke boost in vermogen en batterijduur ten opzichte van zijn concurrenten, zeggen experts. De chip, die werd onthuld samen met Macbooks en de Mac Mini die worden aangedreven door het nieuwe silicium, is door Apple zelf ontworpen in plaats van door Intel. De M1 is speciaal ontworpen voor het Mac OS en betekent ook dat de Mac iPad- en iPhone-apps kan uitvoeren. Er is niets anders zoals de M1 op de markt, zeggen waarnemers. “Met de introductie van ARM-laptops heeft Apple verticale integratie in de laptopruimte geïntroduceerd”, zei Simha Sethumadhavan, universitair hoofddocent computerwetenschappen aan de Columbia University, in een e-mailinterview. “De mogelijkheid om alles aan te passen, van software-apps tot het besturingssysteem en zelfs de hardware, geeft hen een uniek voordeel dat concurrenten niet hebben.”

Het Energizer-konijntje onder de chips

De M1-chip wordt aangedreven door een acht-core CPU, die volgens Apple de beste prestaties per watt geeft van alle CPU’s op de markt. Het is ook energiezuinig en levert dezelfde topprestaties als een typische laptop-CPU, maar verbruikt slechts een kwart van de hoeveelheid stroom. Een acht-core GPU beschikt over ’s werelds snelste geïntegreerde grafische kaart. De levensduur van de batterij zal naar verwachting uitstekend zijn met de nieuwe chip. Apple claimt dat de MacBook Air tot 18 uur video en tot 15 uur draadloos internetten per oplaadbeurt kan afspelen. Het heeft ook geen ventilator nodig, dus de Air zou bijna geruisloos moeten werken. De nieuwe 13-inch MacBook Pro biedt tot 17 uur surfen op het web en 20 uur video afspelen. “De M1 beschikt over een mix van verwerkingskernen voor krachtige of energiezuinige verwerking op basis van de behoeften van de huidige werklast”, zei James Prior, hoofd van Global Communications voor halfgeleiderbedrijf SiFive, in een e-mailinterview. “De M1 vereist geen zeer hoge kloksnelheidsfrequenties zoals Intel- en AMD-processors voor hun prestaties en is een lager thermisch ontwerppunt om dunne en lichte producten mogelijk te maken.”

Zwaait in beide richtingen

De nieuwe chip heeft wel uitdagingen voor ontwikkelaars. Programma’s voor Macs moeten worden bijgewerkt om in de toekomst compatibel te zijn. “Vanaf nu heeft Apple een transitietool voor virtualisatie gemaakt, Rosetta 2, waarmee oude Mac-apps automatisch op de nieuwe computers werken, zodat gebruikers geen verschil zien”, Greg Suskin, Web and Procurement Manager bij videoproductiebedrijf Syntax + Motion, zei in een e-mailinterview. “We moeten de real-world prestaties van deze tool nog zien, maar het is mogelijk dat het volledig ondetecteerbaar zal zijn.”

Een programma dat draait op een MacBook Air met de M1-chip.

Het feit dat programma’s op zowel iOS als MacOS zullen draaien, zou een zegen kunnen zijn voor degenen die beide soorten apparaten bezitten. “De overdracht tussen iOS en Macs zal steeds meer naadloos worden, dus ononderbroken overdrachten voor werk van apparaat naar apparaat zullen een zegen zijn”, zei Suskin. “Je kunt de iPad vanuit de trein neerleggen en je laptop op je werk openen met dezelfde app als waar je was gebleven. Net zoals je nu kunt met je berichten en je nieuws.” Andere bedrijven racen om de M1 in te halen, zeggen experts. “Een groeiende trend voor smartphonefabrikanten is om ‘Windows on Arm’-laptops of Chromebook-achtige producten te maken met behulp van SoC’s (systems on chips) van mid-range en high-end smartphones voor deze vormfactoren”, aldus Prior. “Intel is op dezelfde manier van plan om in de toekomst chips met hybride mogelijkheden te introduceren die vergelijkbaar zijn met de M1 voor het Windows-pc-ecosysteem. aanbieden.” Meer concurrentie op de chipmarkt zou goed kunnen zijn voor gebruikers. “Door de compatibiliteit voor Macs te laten vallen, kan Intel zich concentreren op het maken van de beste en snelste chips voor Windows”, aldus Suskin. “Concurrenten van Intel zoals AMD kunnen hier ook kansen zien, en er kan een onmiddellijke daling van de cross-compatibiliteit zijn, maar op de lange termijn een toename van de compatibiliteit voor een breed scala aan chips.” Hoewel we de beweringen van Apple nog in het echte leven moeten testen, doet de M1 enkele opwindende beloften. Dag en nacht computeren kan eindelijk werkelijkheid worden met deze nieuwe chip.