Skip to content

Waarom Apple moeite heeft om luidsprekers te verkopen

2 de juli de 2021
homepod white shelf 90a94d8406fe41099d2f9658eb7469f6

Belangrijkste leerpunten

  • Apple is na slechts drie jaar gestopt met de verkoop van de HomePod.
  • De iPod Hi-Fi Speaker uit 2007 ging ongeveer anderhalf jaar mee.
  • AirPods Max is mogelijk de volgende grote mislukking van Apple.

Apple heeft de HomePod na slechts drie jaar stopgezet. De andere poging om een ​​high-end luidspreker te verkopen, de iPod Hi-Fi, duurde slechts anderhalf jaar. Wat is dat toch met Apple en speakers? Het is bekend dat Apple-accessoires zowel duur als geweldig zijn. Het Magic Keyboard voor iPad begint bij $ 299, maar het is geweldig. AirPods Pro zijn even geweldig, even duur en universeel populair. Maar als het gaat om high-end luidsprekers, lijkt Apple het niet voor elkaar te krijgen. Dat komt omdat ze te duur zijn en te goed in het verkeerde. “Apple-koptelefoons en -luidsprekers zijn absoluut te duur voor wat je krijgt”, vertelde Rex Freiberger, CEO van Gadget Review, via e-mail aan Lifewire. “Je kunt high-end luidsprekers kopen voor de helft van de kosten, en ze zijn veel duurzamer. Ze doen wat ze moeten doen zonder onnodige franje, terwijl Apple zeker veel van hun randapparatuur heeft overontwikkeld.”

Niemand geeft om geluidskwaliteit

Overweeg twee soorten luidsprekerkopers. Audiofielen gaan voor kwaliteit boven al het andere. Ze zijn goed bediend en hebben vrijwel zeker al een geweldige setup. Audiofielen betalen graag veel voor hun luidsprekers, maar hoewel de HomePod fantastisch klinkt voor zijn formaat, is het ook een slimme luidspreker. Het kon nooit concurreren met speciale luidsprekers. “Voor de meeste mensen zal de geluidskwaliteit niet zo belangrijk zijn om zoveel te betalen voor een first-party set luidsprekers”, zegt Freiberger. De andere luidsprekerkoper wil iets dat beter klinkt dan hun telefoon en heeft een geweldige slimme assistent. Luidsprekers van Amazon en Google zijn goed genoeg, qua geluid, en hun stemassistenten lopen Siri voor. Waarom zou je $ 349 (de introductieprijs van de HomePod) uitgeven als het Siri gebruikt, een stemassistent die zo slecht is dat er een Reddit-groep is genaamd SiriFail?

“De concurrenten hebben veel betere producten en spotgoedkope prijzen. Zoals een Echo Dot elke Apple-luidspreker in een oogwenk zal wegblazen”, vertelde Michelle Aran, CEO van de verkoper van telefoonaccessoires Velvet Caviar, via e-mail aan Lifewire. “En hoewel Siri een van de meest intelligente stemassistenten is die er zijn, is Alexa gewoon beter in het herkennen van commando’s en heeft het ook betere functionaliteiten.” Wanneer je een Echo Dot (met gebundelde slimme gloeilamp) voor slechts $ 40 kunt kopen, begint zelfs de nieuwste HomePod mini van Apple er te duur uit te zien.

Over-engineered

Als Siri het grootste nadeel van HomePod is, is het andere probleem dat de hardware te is goed. De techniek in de HomePod is opmerkelijk. Hij luistert naar de kamer en stemt automatisch het geluid af. Het kan verbinding maken met een andere HomePod om een ​​stereopaar te worden. En het geluid is best goed voor zoiets kleins. Maar die techniek is zo duur dat Apple de prijs niet naar beneden kan halen. Het is veelzeggend dat de HomePod al geruime tijd tegen gereduceerde prijzen verkrijgbaar is bij wederverkopers, maar Apple heeft de prijs nooit verlaagd om te concurreren met andere slimme luidsprekers, mogelijk omdat dat niet mogelijk was. “Apple-koptelefoons en -luidsprekers zijn absoluut te duur voor wat je krijgt.” In 2007 bracht Apple de iPod Hi-Fi uit, een stereoluidsprekersysteem in boombox-stijl met een 30-pins dock voor de iPod. Het kostte ook $ 349 en werd volgens Wikipedia na slechts één jaar en 189 dagen stopgezet. Het lijkt erop dat niemand zoveel geld wil uitgeven aan een luidsprekeraccessoire, of het nu een boombox of een slimme luidspreker is. De voordelen zijn er gewoon niet. In andere sferen bieden Apple-accessoires functies die beter zijn uitgevoerd, of gewoon niet elders beschikbaar zijn.

Het Magic Keyboard is ongelooflijk. AirPods waren de eerste goede echte draadloze oordopjes en de AirPods Pro zijn gewoon geweldig. Vraag rond, en je zult ontdekken dat mensen echt, echt van ze houden. En als het om Macs en iPhones gaat, is de prijs van Apple-apparatuur vergelijkbaar met die van de concurrentie – alleen concurreert het niet op de goedkopere markten.

AirPods Max

Dat brengt ons bij de AirPods Max. Net als de HomePod waren de AirPods Max bij de lancering schaars. Net als de HomePod zijn ze extreem duur en overontwikkeld. En wie is de beoogde koper? Audiofielen hebben betere opties voor deze prijs, en liefhebbers van gemak en ruisonderdrukking kunnen iets net zo goed krijgen voor veel minder geld. Het merk AirPods is misschien nog steeds roodgloeiend, maar AirPods Max zijn alleen AirPods in naam.

AirPods Max in het wit naast een eraan gekoppelde iPhone

“Wat de AirPods Max betreft, denk ik dat dat ook geen impact zal hebben op de markt”, zegt Freiberger. “De prijs is belachelijk. $ 549 is een prijs die alleen een zeer kleine doelgroep zal aanspreken, en zelfs dan kunnen ze aarzelen. Er zijn geen functies die iemand zullen wegblazen.” Het zal interessant zijn om te zien of de kleine HomePod mini kan slagen voor Apple, maar het is nog steeds veel duurder dan de concurrentie, en Siri ontbreekt nog steeds in vergelijking met andere stemassistenten.