Skip to content

Waarom audio het volgende grote ding is in sociale media

24 de juni de 2021
Live Audio Rooms Rooms Discovery Stars Fundraising side by side UPDATED FOR NRP ff17579587ca422f8fbbf2f432144890

Belangrijkste leerpunten

  • Social-mediaplatforms ontwikkelen nieuwe audiotools in navolging van de populariteit van Clubhouse.
  • Twitter en Facebook zijn van plan binnenkort hun eigen audiochatrooms uit te rollen.
  • Experts zeggen dat audio populair is omdat het een onderbreking biedt van Zoom-vermoeidheid.

Social-mediaplatforms zijn ervan overtuigd dat hun gebruikers meer audiofuncties willen, maar de dagen zijn voorbij dat dat betekent dat ze de telefoon moeten pakken en een gesprek gaande houden. De alleen-uitnodigende iPhone-app Clubhouse heeft zijn heerschappij als de coole jongen in de stad voortgezet en inspireerde veteraan-apps zoals Facebook en Twitter om hun eigen op audio gebaseerde chatrooms te lanceren. Ondertussen is Facebook ook van plan een nieuwe tool uit te rollen voor het maken van audioclips en het luisteren naar podcasts in de app. “Andere platforms moeten nieuwe trends verkennen om gebruikers te behouden”, vertelde Pamela Rutledge, directeur van het Media Psychology Research Center, in een e-mail aan Lifewire. “Mensen zijn niet merkentrouw, ze zijn ervaringstrouw.”

Eigen audiochats van Facebook en Twitter

De interface van Clubhouse scheidt audiochats in kamers, waar moderators de organisatie besturen en luisteraars “op het podium” kunnen uitnodigen als ze willen spreken. Evenzo kiezen veel mensen ervoor om gewoon achterover te leunen en te luisteren zonder enige druk te voelen om bij te dragen. “Andere platforms moeten nieuwe trends verkennen om gebruikers te behouden.” Het succes van deze opzet heeft andere sociale-mediaplatforms ertoe aangezet hun eigen audiochatrooms te creëren. Facebook zegt dat het een functie in Facebook en Messenger test, genaamd Live Audio Rooms, die naar verwachting tegen de zomer zal worden uitgerold. Hiermee kunnen vrienden en groepen op audio gebaseerde chats maken over verschillende onderwerpen. Twitter test ook een tool voor openbare, live audiogesprekken genaamd Spaties die al deze maand van start zou kunnen gaan. Gastheren creëren elke ruimte, zodat maximaal 11 mensen tegelijk kunnen praten, volgens de functie’s informatie pagina.

Dit bouwt voort op het succes van andere apps die hebben geïnnoveerd hoe we samenkomen om met elkaar te praten, waardoor zowel vreemden als vrienden vloeiendere gesprekken kunnen voeren via verschillende combinaties van audio, video en tekst. “Audiochats zoals Discord en House Party bieden een manier om niet alleen een statische foto te zien en een bijschrift te lezen, maar ook om live te communiceren en een semi-privéruimte te hebben om buiten te hangen (en discreter te zijn) openbare feeds van andere sociale-mediasites (bijv. Instagram), “vertelde Linda Charmaraman, directeur van het Youth, Media & Wellbeing Research Lab aan Wellesley College, aan Lifewire in een e-mail.

Kom uit nieuwsgierigheid, blijf voor de influencers

Een deel van de populariteit van Clubhouse is te danken aan het feit dat beroemdheden als Kevin Hart en Elon Musk de app gebruiken om openhartige gesprekken te organiseren. Evenzo zegt Facebook dat het publieke figuren zoals Seattle Seahawks quarterback Russell Wilson zal uitnodigen om zijn Live Audio Rooms te gebruiken om te chatten met andere beroemdheden, influencers en fans. Facebook zegt ook samen te werken met een “klein aantal makers” om een ​​nieuwe functie genaamd Soundbites te ontwikkelen, waaronder Lolo Spencer, influencer lifestyle-influencer voor gehandicapten. Het zegt dat dit zogenaamde “nieuwe sociale audioformaat” van korte audioclips mensen in staat zal stellen grappen, gedichten en andere anekdotes op te nemen om te delen.

Een deel van de aantrekkingskracht van Clubhouse is dat het een forum biedt voor influencers om deel te nemen aan gesprekken met iedereen die mogelijk geïnteresseerd is in een onderwerp, zoals het opbouwen van passief inkomen of fotografie. Deze nieuwsgierigheid leidt tot serendipiteit, of het gevoel dat we iemand interessant of bekend kunnen vinden, zegt Rutledge. “Clubhouse is als een gigantische gokautomaat,” zei Rutledge, sprekend over zijn aantrekkingskracht om interessante mensen te ontdekken. “Zoals casino’s weten, is het meest effectieve middel voor gedragsverandering onvoorspelbare beloningen. Je weet nooit wie je zult vinden, maar beroemde vroege gebruikers hebben bepaalde verwachtingen gewekt, of op zijn minst ambities, dat je invloedrijke mensen zult tegenkomen. Dus, beter komen om erachter te komen.”

We consumeren meer online audio

De populariteit van Clubhouse is een factor die andere sociale-mediaplatforms inspireert om te investeren in nieuwe audiotools, maar cijfers wijzen er ook op dat mensen in het algemeen meer online audio consumeren. Volgens een studie van Edison Research die in maart werd uitgebracht, luistert een recordaantal van 62% van de Amerikaanse bevolking van 12 jaar en ouder nu wekelijks naar online audio. De studie toonde ook aan dat het luisteren naar podcasts en het gebruik van slimme luidsprekers ook toenemen. “Bij Facebook hebben we de voortdurende opkomst van audio op onze platforms gezien, van audiogesprekken tot audioberichten op WhatsApp en Messenger”, zei het socialemediaplatform in een persbericht van 19 april. Naast de nieuwe audioformaten zal Facebook ook de mogelijkheid bieden om rechtstreeks in de app naar podcasts te luisteren.

Zullen de audiofuncties blijven hangen?

Dus, zullen deze nieuwe audiochats populair zijn bij consumenten omdat ze minder exclusief worden en beschikbaar zijn op meer platforms? De tijd zal het leren, maar audio heeft een belangrijk voordeel: je kunt ervan genieten zonder naar een scherm te kijken. “Naarmate we drukker worden, wordt tijd een waardevolle hulpbron”, schreef seriële ondernemer Gary Vaynerchuk in een blogpost over de populariteit van Clubhouse. “Dus als je naar een video kijkt, neemt dat actief je tijd in beslag. Audio is daarentegen ongelooflijk passief.” “Mensen zijn niet merkentrouw, ze zijn ervaringstrouw.” Gezien de toename van Zoom-vermoeidheid door de schijnbaar eindeloze videochats als gevolg van de pandemie, kan de schermbreuk die audio ons geeft een aanwinst zijn. Op audio gebaseerde chats zijn een mooie middenweg tussen onpersoonlijke, op tekst gebaseerde chatrooms en video-oproepen die ons dat invasieve gevoel kunnen geven dat we te allen tijde onder een microscoop liggen. “Net als Zoom met je camera uit, hoef je je haar niet te borstelen of je pyjama uit te trekken, maar je krijgt nog steeds het emotionele voordeel van een stem, die emoties overbrengt waar tekst dat niet doet”, zegt Rutledge. “In feite, zonder de afleiding van video, hoor je veel meer in stem, wat een gevoel van intimiteit en verbondenheid creëert.”