Skip to content

Waarom bedrijven conceptproducten bouwen

12 de juli de 2021
xf50mmf1 r wr img 05 ahaf 27d2552fcd474777b557c3f8841c54fd

Belangrijkste leerpunten

  • De nieuwe XF 50 mm f1.0-lens van Fujifilm is zowel een indrukwekkende technische demo als een echt product voor verzending.
  • Conceptontwerpen worden zelden alleen voor merkdoeleinden gemaakt.
  • Zelfs Apple maakte vroeger conceptontwerpen.

De nieuwe lens van Fujifilm is een licht verzamelend, see-in-the-dark monster. Het ziet er fantastisch uit, maar het kan ook het camera-equivalent van een conceptauto zijn. Veel bedrijven pronken met conceptontwerpen of brengen producten uit waarvan het onwaarschijnlijk is dat ze in grote aantallen zullen worden verkocht. Deze “halo”-producten kunnen fantastisch zijn, zoals de nieuwe 50 mm ƒ1.0-lens van Fujifilm, of ze kunnen door trots gedreven witte olifanten zijn, zoals de 20th Anniversary Mac. Ze zijn bijna altijd interessant, maar waarom maken bedrijven ze? “Over het algemeen is het ontwerp en de productie van een halo-product een berekende zet om de technologische mogelijkheden en het merkimago vooruit te helpen”, vertelde John Carter, ex-hoofdingenieur bij Bose en uitvinder van Bose’s ruisonderdrukkende hoofdtelefoon, aan Lifewire via e-mail. “Maar zelden, zeer zelden, is het alleen voor de aantrekkingskracht van het merk. Dit is een veel voorkomende misvatting.”

Concepten en Halo’s

Hoewel het lijkt alsof conceptontwerpen uitsluitend zijn gemaakt voor positieve publiciteit, is het een stuk complexer. Autofabrikanten zijn misschien verslaafd aan het pronken met knappe modellen die eruitzien alsof ze uit een tienerschetsboek komen, maar zelfs conceptontwerpen kunnen slimme techniek onder de motorkap hebben. “De Fujifilm 50 mm 1.0-lens zal het optische technologieplatform van Fujifilm naar voren brengen vanwege de innovatiedruk op het technische team om zo’n snelle lens te maken”, zegt Carter. “Ze zullen dit gebruiken om de mogelijkheden (in engineering en productie) voor alle producten naar voren te halen.”

Achteraanzicht van Fujifilm's XF 50mm f1.0-lens

Soms zijn conceptproducten precies dat: concepten of ideeën, ontworpen om de reactie van de consument te testen. “In de voedseltechnologie zijn soms concept-/haloproducten om een ​​aantal redenen nuttig”, vertelde Morgan Oliveira van het PR-bureau Grounded via e-mail aan Lifewire. “Ten eerste kunnen ze helpen de interesse van het publiek in een nieuw, ongewoon voedingsproduct te peilen.” Een haloproduct, of zelfs een publiek concept, is ook een uitstekende demotool, zegt ze.

Wanneer goede producten slecht gaan

Niet alle halo-producten zijn goed. Een uitstekend voorbeeld van een conceptontwerp dat nooit in de winkels had mogen liggen, is de Twentieth Anniversary Macintosh (TAM) uit 1997, een absurd brouwsel van de toenmalige CEO van Apple, John Scully. Om te beginnen ging het eindelijk in de uitverkoop een jaar na de eigenlijke 20e verjaardag van de oprichting van Apple Computer.

De TAM had echt indrukwekkende technologie in zich. Het had een lcd-flatscreen lang voordat ze gebruikelijk waren, een subwoofer ingebouwd in de extra grote voeding en een coole hightech-designvibe uit de jaren 90. Maar het had ook verticale diskettestations en optische drives, die toen niet goed werkten, een radio- en tv-tuner en een belachelijk prijskaartje. Toen aangekondigd, kostte de TAM $ 9.000. Toen het in de uitverkoop ging, was deze prijs gedaald tot slechts $ 7.499, en werd geleverd met een conciërgebezorging die een volledige installatie bij u thuis omvatte. De laboratoria van Apple staan ​​zeker nog vol met conceptontwerpen, maar tegenwoordig worden ze nooit door het publiek gezien. “Over het algemeen is het ontwerp en de productie van een haloproduct een berekende zet om de technologische mogelijkheden en het merkimago vooruit te helpen.”

Ziet er goed uit

In het geval van Fujifilm is het bedrijf al een indrukwekkende krachtpatser op het gebied van design en engineering. In de afgelopen tien jaar is het consequent zijn eigen weg gegaan en heeft het een grote niche van goed ontworpen camera’s en lenzen gecreëerd waar zowel fotografen als recensenten dol op zijn. Deze nieuwe lens, die meer licht kan opvangen dan de meeste rivalen, en dit toch niet weet in te ruilen voor beeldkwaliteit, lijkt even innovatief te zijn. Deze innovatie kan de reputatie van het bedrijf verbeteren en toekomstige werknemers aantrekken.

“[Prime lenses] (zonder zoommogelijkheid) zijn populair bij fotoliefhebbers, inclusief recensenten. Dit hypermoderne product is positief beoordeeld door de pers en dit zal inderdaad een legitieme halo over het merk werpen”, zegt Carter. “De andere reden waarom dit wordt gedaan is voor het werven van ingenieurs. Ingenieurs van producenten van consumentenproducten zijn vaak enthousiast en zullen zich aangetrokken voelen tot bedrijven die de meest geavanceerde producten maken.” De lens van Fujifilm is nog indrukwekkender omdat het ook een echt product lijkt te zijn dat al ruim verkrijgbaar is in reguliere winkels. “Als het was gewoon een CES-lancering”, zegt Carter, “dat kan een visexpeditie zijn.”