Skip to content

Waarom contactloos betalen nu zo populair is

5 de mei de 2023
christiann koepke WiE01mC9AtY unsplash 7db4bd92a74a4850a9500743e10e2bd6

Belangrijkste leerpunten

  • Smartphonebetalingen zijn nu wereldwijd populairder dan contant geld.
  • Telefonische betalingen bieden gemak ten koste van privacy.
  • De achteruitgang van contant geld is slecht nieuws voor de armen en mensen zonder bank.

Vorig jaar haalden smartphonebetalingen voor het eerst contant geld in, waardoor Apple Pay en andere digitale portemonnees populairder werden dan ouderwetse rekeningen. Dankzij de pandemie daalde het totale contante gebruik wereldwijd met 10% in 2020, en in Canada, het VK, Frankrijk, Noorwegen, Zweden en Australië daalden de contante betalingen in winkels met meer dan de helft. Volgens een nieuwe FIS-studie groeien mobiele betalingen sneller dan zelfs creditcardbetalingen. Is dit het einde voor contant geld? “Tegenwoordig, geconfronteerd met een wereldwijde pandemie, zijn digitale betalingen alomtegenwoordiger dan ooit”, vertelde Laura Nadler, CFO van Afterpay, via e-mail aan Lifewire. “Consumenten gaan online voor alles wat ze nodig hebben – van kleding en verzorgingsartikelen tot boodschappen. En terwijl retailers en restaurants weer opengaan, ontmoedigen handelaren niet alleen het gebruik van contant geld, ze moedigen ook ‘contactloze betalingen’ aan, zoals digitale portemonnees op een smartphone en contactloze kaarten.”

Contactloze betalingen

In de vroege stadia van de COVID-pandemie, toen we nog geloofden dat het virus voornamelijk via aanraking werd verspreid, werden girale contante betalingen vervangen door kaartbetalingen. Buiten de VS betekent kaartbetalingen contactloze betalingen, en deze contactloze terminals zijn meestal allemaal compatibel met Apple Pay en dergelijke. Zelfs in Duitsland, waar veel kleine winkels en restaurants vóór de pandemie nog steeds alleen contant geld accepteerden, hebben contactloze betalingen de overhand gekregen.

Bekijk van bovenaf hoe iemand een aankoop doet met een digitale portemonnee.

Het is gemakkelijk te zien waarom ze zo populair zijn. U zwaait gewoon met uw telefoon in de buurt van de machine en u bent klaar. U hoeft niet eens het toetsenbord van de kaartlezer aan te raken. En als u betaalt met een Apple Watch, wanneer u niet hoeft te worstelen met Face ID terwijl u een masker draagt. Het onderzoek voorspelt dat deze trend zich zal voortzetten. Contant geld zal worden gebruikt voor minder dan 10% van de transacties in winkels in de VS en voor 13% wereldwijd. Ondertussen zullen digitale portemonneebetalingen goed zijn voor een derde van alle aankopen wereldwijd.

Veiligheid en privacy

Het beste van contant geld is dat het volkomen anoniem is, vrijwel onvindbaar en nooit faalt dankzij een netwerkstoring. Als je met rekeningen betaalt, weet niemand wie je bent of wat je hebt gekocht. Als u met een digitale portemonnee betaalt, wordt elk detail van uw transactie vastgelegd: de datum en tijd, uw locatie, uw identiteit en precies waarvoor u betaald heeft. Dat is natuurlijk al sinds mensenheugenis het geval voor creditcards, maar naarmate we steeds kleinere aankopen elektronisch doen, neemt het niveau van de verzamelde gegevens toe. Voor sommige mensen is het grootste nadeel van digitale betalingen de behoefte aan toegang tot bankdiensten. Ook zijn niet alle digitale portemonnees even veilig. Apple Pay meelift op het creditcardbetalingsnetwerk, maar het genereert een uniek nummer en gebruikt dat voor transacties, in plaats van uw echte creditcardnummer (en u kunt dit nummer op elk moment wijzigen). Dat overtreft kaartafschuimers en het kan ook voorkomen dat winkels uw aankopen volgen via uw betalingen. Digitale portemonnees kunnen ook op andere manieren veiliger zijn. Als je portemonnee wordt gestolen met $ 500 contant geld erin, ben je alles kwijt. Als uw telefoon wordt gestolen, verliest u geen geld, hoewel u een telefoon van $ 800 bent kwijtgeraakt in plaats van een portemonnee van $ 20. En omdat u waarschijnlijk een creditcard gebruikt, heeft u een comeback op transacties die dodgy blijken te zijn.

Inclusie, en de Unbanked

Niet iedereen kan echter digitaal betalen. De meeste mensen hebben tegenwoordig een smartphone, maar niet iedereen heeft een bankrekening. “Voor sommige mensen is het grootste nadeel van digitale betalingen de behoefte aan toegang tot bankdiensten”, vertelde Cris Carillo, mede-oprichter van Allied Payments, via e-mail aan Lifewire. “Voor dit deel van de bevolking is de mogelijkheid om een ​​bankrekening te openen misschien geen mogelijkheid, waardoor ze geen andere keuze hebben dan aankopen te doen met contant geld.” In 2019 hadden 7,1 miljoen huishoudens geen bank, en de FDIC ontdekte dat de belangrijkste reden hiervoor was dat mensen denken dat ze niet genoeg geld hebben om een ​​rekening te openen. Smartphone-apps en digitale portemonnees kunnen helpen, omdat ze met een klein saldo kunnen worden gebruikt en zonder bank kunnen worden gebruikt.

Iemand die contactloos betaalt met een smartwatch.

Ondertussen proberen banken zelf deze kloof te overbruggen. “Steeds meer banken bieden immigranten financiële diensten aan aan mensen in de VS die geen burgerservicenummer hebben”, zegt Carillo. “Dit is een stap vooruit om veel mensen zonder bankrekening te helpen bij het vinden van de juiste diensten die nodig zijn om digitale betalingen tot stand te brengen en te beginnen.” Digitale portemonnees zijn zeker handig, en als de geschiedenis een leidraad is, dan zal dat gemak gemakkelijk opwegen tegen de privacynadelen van niet-contante betalingen. Of dat een goede zaak is of niet, dat zullen we moeten afwachten. Maar uit de cijfers lijkt het onvermijdelijk dat diensten als Apple Pay binnenkort voor de meeste mensen de standaard betaalmethode zullen zijn.