Skip to content

Waarom de druk van Duitsland op reparaties en reserveonderdelen gedurende 7 jaar zo belangrijk is

7 de juli de 2023
kilian seiler PZLgTUAhxMM unsplash 631639044222441fbe0523eb13c8480a

Belangrijkste leerpunten

  • Duitsland wil dat de EU de beschikbaarheid van reserveonderdelen verlengt tot zeven jaar.
  • Beveiligingsupdates ook.
  • Het recht op reparatie gaat niet alleen over het zelf repareren.

Duitsland heeft er bij de EU op aangedrongen om fabrikanten van mobiele apparaten te dwingen zeven jaar lang beveiligingsupdates en beschikbaarheid van reserveonderdelen te garanderen. Onlangs heeft de Europese Commissie een minimum van vijf jaar voorgesteld voor dezelfde dingen, maar Duitsland wil langer gaan. Dat is geen verrassing voor mensen die in Duitsland wonen, dat al een garantieperiode van minimaal twee jaar heeft voor nieuwe aankopen en een garantie van een jaar voor gebruikte goederen. Maar zal dit zevenjarenplan het repareren van onze gadgets daadwerkelijk gemakkelijker maken? Moeten de ontwerpen van telefoons en tablets veranderen om hieraan tegemoet te komen? Of verandert er echt niets? “Het werk van de Europese Commissie zou een aanzienlijke druk kunnen uitoefenen op fabrikanten van smartphones en tablets om ervoor te zorgen dat schermen en batterijen gemakkelijker te vinden, te kopen en te installeren zijn”, vertelde Kevin Purdy van reparatieadvocaat iFixit via e-mail aan Lifewire. “Batterijen zijn het enige dat iedereen uiteindelijk zal moeten vervangen; schermen zijn het eerste wat moet verdwijnen als er ongelukken gebeuren. Het beschikbaar hebben van reserveonderdelen, samen met servicegidsen voor hen, is een heerlijk hoge basis van waaruit we nog verder kunnen klimmen.”

De wet opwaarderen

De huidige EU-voorstellen vereisen updates en reserveonderdelen voor vijf jaar, en zes jaar voor tablets. De prijzen van die onderdelen moeten ook worden gepubliceerd en die prijzen mogen later niet worden verhoogd. “Waar de suggesties van Duitsland echt invloed kunnen hebben, is de eis dat reserveonderdelen beschikbaar zijn ’tegen een redelijke prijs'”, zegt Purdy. “Moderne OLED-schermen zijn vaak zo duur om te kopen, uit welke bron dan ook, dat een nieuwe telefoon de meest logische aankoop is. Als fabrikanten meer reserveschermen moeten maken en worden ontmoedigd om upgrades kunstmatig aan te moedigen met hogere prijzen, dan is dat een overwinning voor iedereen.” De Duitse federale overheid wil ook een snelle levering van die reserveonderdelen garanderen, zodat bedrijven als Apple en Samsung niet hun hielen kunnen slepen om onafhankelijke reparatiewerkplaatsen te laten ontsporen. Het is niet verwonderlijk dat de fabrikanten, vertegenwoordigd door de handelsgroep DigitalEurope, maar drie jaar willen.

Wie wil er een 7 jaar oude telefoon gebruiken?

iPhone met gebarsten scherm en spinnenwebbed

Misschien ziet u het nut van deze wetgeving niet in. U gooit uw telefoon tenslotte waarschijnlijk om de 2-3 jaar weg en koopt een nieuwe. Maar ook dan zijn er voordelen. Om te beginnen, als het scherm in de eerste maand kapot gaat of de batterij binnen een jaar leeg raakt, is vervanging eenvoudig en snel. “Duitsland’s streven naar zeven jaar updates en reparaties is meer een goede zaak”, zei Purdy. “Zelfs als de meerderheid van de mensen hun telefoon waarschijnlijk binnen zeven jaar zal upgraden, kunnen oudere telefoons die nog steeds werken en veilig zijn, interessante nieuwe toepassingen vinden.” iPhones zijn uitstekende hand-me-downs. Als hun batterijen kunnen worden vervangen, gaan ze gemakkelijk zeven jaar mee, vooral als ze worden ondersteund met beveiligingsoplossingen. Maar telefoons hoeven over het algemeen niet achterhaald te zijn aan het einde van een denkbeeldige ‘upgradecyclus’. “Dit zal Apple dwingen om oudere versies van iOS langer te blijven ondersteunen en ervoor te zorgen dat hun reparatietechnici weten hoe ze met oudere iPhone-modellen moeten werken, maar ik zie niet dat dit hun productreleasecyclus aanzienlijk zal veranderen. Ze kunnen de vraag naar nieuwe iPhones blijven stimuleren door middel van effectieve marketing en software-updates”, vertelde Devon Fata, CEO van het ontwerpbureau voor mobiele apps Pixoul, via e-mail aan Lifewire.

Dat is prima voor Europa, denk ik

Straatnaambord met de tekst

Hoe zit het met de VS? De EU, en vooral Duitsland, zijn warm voor consumentenbescherming, terwijl de VS de neiging hebben om “de markt” te vertrouwen. Hoe groot is de kans dat soortgelijke wetten daar verschijnen? De aandrang van Duitsland voor zeven jaar updates en reparaties is meer een goede zaak. Zelfs als de meerderheid van de mensen hun telefoon waarschijnlijk binnen zeven jaar zal upgraden, kunnen oudere telefoons die nog steeds werken en veilig zijn, interessante nieuwe toepassingen vinden. ‘We werken eraan,’ zegt Purdy. “iFixit en zijn belangenbehartigers hebben de laatste tijd veel succes geboekt, waarbij zowel president Biden als de FTC officiële verklaringen afleggen dat reparatie in de VS geen eerlijke markt is en dat de beperkingen van de fabrikant grotendeels de schuld zijn.” Bidens steun voor het recht op reparatiebeweging lijkt de beste kans om eerlijke wetten voor reparatie en onderhoud te krijgen, hoewel de VS ook machtslobbygroepen heeft die er belang bij hebben niets te veranderen. Het recht op reparatie is vooral belangrijk nu bijna iedereen een zakcomputer bij zich heeft en in bijna elk gadget en apparaat een computer zit. Ik hoop dat de EU – en de VS – naar Duitsland luisteren.