Skip to content

Waarom de geruchte VR-headset van Apple uitdagingen kan aangaan

8 de juli de 2021
GettyImages 692048707 53fb8f760c354274972c616d5d727349

Belangrijkste leerpunten

  • Apple zal naar verluidt volgend jaar een virtual reality-headset van $ 3.000 lanceren.
  • De headset zal krachtige processors en geavanceerde schermtechnologie bevatten.
  • Experts verschillen van mening over de vraag of de toeters en bellen de hoge prijs van de headset kunnen rechtvaardigen.

Volgens experts zal Apple’s aankomende virtual reality (VR)-headset buitengewone nieuwe mogelijkheden moeten bieden om het mogelijke prijskaartje van $ 3.000 te rechtvaardigen. Volgens een recent Bloomberg-rapport zou de nieuwe VR-headset volgend jaar kunnen arriveren en krachtige processors en geavanceerde schermtechnologie bevatten. Het gaat in tegen een reeks huidige VR-headsets zoals de Oculus Quest 2 die lof oogsten van recensenten en een tiende van de prijs kosten. Maar het technologische voordeel van Apple zou een game-changer voor gebruikers kunnen zijn. “Het 8K-scherm en de camera’s, vooral de pass-through-camera’s, rechtvaardigen zo’n hoge prijs”, zei Varag Gharibjanian, de chief revenue officer van het virtual reality-softwarebedrijf Clay AIR, in een e-mailinterview. “De schermresolutie en framesnelheid maken een echt verschil in VR, waardoor de ervaring meeslepender en realistischer wordt en het risico op misselijkheid wordt verminderd.”

Hogere resolutie, snellere chips

Details over het geruchten Apple-apparaat zijn vaag, maar aanlokkelijk. Volgens Bloomberg zal de headset snellere chips hebben dan Apple’s nieuwste M1 Mac-processors. Schermen met een zeer hoge resolutie zullen de deal ook zoeter maken. Deze topspecificaties zorgen er echter voor dat de headset voldoende warmte genereert om een ​​ventilator te gebruiken, in tegenstelling tot bestaande producten zoals die van Oculus.

Iemand die een VR-headset draagt ​​tijdens het opnemen van een video.

Maar sommige waarnemers zeggen dat Apple’s 8K-schermen en andere toeters en bellen misschien niet genoeg verschil maken voor gebruikers om het te onderscheiden van minder dure opties. Antony Vitillo, een VR-consultant en eigenaar van het XR-blog The Ghost Howls, zei in een e-mailinterview dat hij de HP Reverb VR-headset had geprobeerd, die al een resolutie van 2K x 2K per oog heeft. Hij zei dat de resolutie “al groot genoeg was voor het screen-door-effect (dat is het feit dat je de pixels op het scherm van een VR-headset kunt zien) [and it was] al bijna niet aanwezig. 8K is niet zo beter dan wat er nu al op de markt is.” Vitillo zei dat Apple’s headset misschien het meest logisch is voor professionals, in plaats van alledaagse gebruikers. “Mac-laptops worden gebruikt door artiesten en creatieve mensen, en als deze headset met het een verbeterd realisme en sommige toepassingen die het werk van dit soort mensen mogelijk maken, het kan zijn prijs rechtvaardigen, “voegde hij eraan toe.

Voila, het is ook AR

Een belangrijk kenmerk van de Apple-headset naast VR is dat deze ook beperkte augmented reality (AR) -mogelijkheden kan hebben, waardoor gebruikers de echte wereld kunnen bekijken terwijl informatie tegelijkertijd wordt weergegeven, aldus Bloomberg. “De passthrough-camera is een kritische onderscheidende factor,” zei Gharibjanian. “Tot nu toe is geen enkele OEM op de consumentenmarkt erin geslaagd om met een simpele druk op de knop hoogwaardige AR- en VR-ervaringen in één apparaat te brengen. De veelzijdigheid van de passthrough-camera, mits goed uitgevoerd, is een echte primeur -comer voordeel dat consumenten zullen zoeken.” “De schermresolutie en framesnelheid maken een echt verschil in VR, waardoor de ervaring meeslepender en realistischer wordt en het risico op misselijkheid wordt verminderd.” Als de geruchten over de specificaties kloppen – dat de headset van Apple 10-20 keer zoveel pixels zal hebben als de Oculus Quest 2 – zal Apple de concurrentie verslaan als het op pixels aankomt. Het voegt ook nog een headset toe aan het mixed reality (XR) -rijk, en voegt zich bij het enige consumentenapparaat dat momenteel de technologie biedt, de Valve Index. “XR-liefhebbers houden echt van mixed reality-functies, maar tot nu toe is het niet functioneel”, zei Gharibjanian, eraan toevoegend dat er problemen zijn met vertragingen, vervorming en lage resolutie.

Maar Gharibjanian zei dat hij er zeker van is dat Apple deze technische uitdagingen zal overwinnen. “Apple heeft het voordeel dat het extreem geïntegreerd is en variabelen controleert die een verschil kunnen maken bij het bouwen van de vormfactor die de acceptatie door de consument zal stimuleren”, voegde hij eraan toe. Er is ook de ondefinieerbare aantrekkingskracht van Apple-producten waardoor gebruikers massaal naar de headset kunnen stromen, ongeacht de prijs. De onlangs uitgebrachte AirPods Pro Max-hoofdtelefoon van Apple werd tenslotte door early adopters opgepikt, ondanks het prijskaartje van $ 549. “Apple heeft in het verleden laten zien dat ze de merkkracht en het ecosysteem hebben om voor consumenten veel aantrekkelijker te lijken dan concurrenten”, aldus Gharibjanian. “Zelfs met gelijkwaardige technische specificaties en functies.”