Skip to content

Waarom de iPad Mini 6 de (bijna) perfecte iPad is

4 de mei de 2022
james yarema b GxqNTloyQ unsplash 6ebc6ec1e81c4efca5d4c002c4d3d78f

Belangrijkste leerpunten

  • De M1 Macs maken de iPads Pro minder aantrekkelijk.
  • De iPad mini is de perfecte ‘auto’ voor de ’truck’ van de Mac.
  • De iPad mini is een perfecte combinatie van formaat en kracht.
De iPad mini 6 is niet de krachtigste iPad, hij heeft niet het beste scherm en het scherm kan soms wat krap zijn, maar voor de meeste mensen is het misschien wel de perfecte iPad. De iPad Pro kan gemakkelijk iemands primaire of enige computer zijn. In combinatie met de Magic Keyboard-hoes met trackpad is de 12,9-inch iPad een geloofwaardige vervanging voor een laptop. Maar die combinatie kost minimaal $ 1.448 en weegt meer dan drie pond. De M1 MacBook Air kost slechts $ 999, weegt 2,8 lbs en biedt veel meer kracht en flexibiliteit in zijn software. Hoewel de iPad Pro qua hardware veel beter is dan de MacBook Air, is macOS nog steeds veel beter dan iPadOS – en dat zeg ik als iemand die de iPad jarenlang als zijn enige werkcomputer heeft gebruikt. Maar de iPad mini is de perfecte iPad voor iemand die al een Mac heeft. “De iPad Mini 6 heeft bijna het formaat van een gewone notebook, iets wat we gewend zijn, dus het is ook een ideaal formaat voor de Apple Pencil”, vertelde techblogger Aseem Kishore aan Lifewire via e-mail.

De Mac is terug

Jarenlang was de iPad Pro veel beter dan de Mac. Het had een beter scherm, had aanraking, kon een potlood gebruiken en had dagenlang direct wakker en batterijduur. De nieuwste M1 MacBooks Air en Pro lopen nog steeds achter op aanraking (en camera’s), maar ze zijn in elk ander opzicht gelijk aan de iPad. “Het kleinere scherm van de iPad Mini kan artiesten dezelfde mogelijkheden bieden als een grotere iPad, maar geeft ze ook meer draagbaarheid.” De MacBook Pro is nu een veel aantrekkelijkere optie. Hij wordt niet heet, de ventilator draait niet als je hem gebruikt. Kortom, het voelt aan als een iOS-apparaat met de kracht van de Mac, wat de iPad Pro in een lastige positie plaatst. Hij is groot en zwaar, maar hij kan niet wat de Mac doet. Bijna $ 2k uitgeven aan een iPad Pro-installatie lijkt een verspilling als je voor veel minder een Apple Silicon Mac kunt hebben.

Kleiner is beter

Maar de iPad mini omarmt zijn draagbaarheid. Het past in een (grote) zak. Het heeft geen Face ID, maar omdat het altijd in je hand is, heeft het het niet nodig. Het is alleen USB 2.0 (ja, ondanks de USB-C-poort), maar dat is prima, want het is onwaarschijnlijk dat het in het midden van een desktopconfiguratie zit. Qua vermogen is de mini echter zeer capabel. Het maakt gebruik van de nieuwste A15-chip, waarop de M1 Macs zijn gebaseerd, en het werkt met de magnetische Apple Pencil 2. Het heeft goede camera’s, inclusief videostabilisatie. Het heeft Center Stage voor FaceTime, stereoluidsprekers, 5G mobiel, enzovoort. De mini is momenteel een van de meest geavanceerde iPads die er zijn. Maar niets van dat alles vertelt je hoe goed het is om te gebruiken. Je kunt het met één hand passen, en daarom is het veel gemakkelijker vast te pakken en te gebruiken. Ik heb al jaren een Apple Pencil, maar gebruik hem zelden. Op de mini heb ik het permanent bevestigd. Je kunt erop tikken op het slapende iPad-scherm en beginnen met krabbelen of schrijven, dus het is zo snel als een papieren notitieboekje.

Een iPhone bovenop een iPad mini om het verschil in grootte te laten zien.

“Veel kunstenaars willen hun iPad kunnen pakken en kunnen tekenen in een coffeeshop, een hotelkamer of zelfs een camping”, vertelde kunstblogger Diana Fitts via e-mail aan Lifewire. “Het on-the-go karakter van digitale kunst is een groot voordeel. Het kleinere scherm van de iPad Mini kan kunstenaars dezelfde mogelijkheden bieden als een grotere iPad, terwijl ze ook meer draagbaarheid hebben.” Scribble, de functie van Apple die je handschrift omzet in getypte tekst, waar dan ook op de iPad, is veel logischer op de mini, al was het maar omdat het schermtoetsenbord zoveel ruimte in beslag neemt. Het verduistert bijna tweederde van het scherm in landschap. Het is gemakkelijk te pakken en te lezen. Het past op je nachtkastje. Het kan overal mee naartoe. De iPad en iPad Air van normaal formaat zijn compromissen, niet draagbaar genoeg en niet groot genoeg. De mini omarmt zijn formaat en wordt de perfecte metgezel voor een M1 Mac of MacBook Pro.

Vermist in actie

Niet alles is perfect. De iPad mini mist Face ID, Pro Motion, USB 3.1, een miniLED- of OLED-scherm en de schermranden zijn naast dat kleine scherm nog iets te groot. En voor mensen die slechtziend zijn, is de tekst op het startscherm klein (hoewel de tekst in de app eenvoudig aan te passen is aan uw eigen ogen). Er is ruimte voor verbetering. Een iPad Pro mini zou een geweldige machine zijn. Maar op dit moment is deze kleine machine een beest. Het is misschien wel mijn favoriete iPad tot nu toe.