Skip to content

Waarom de kleurkalibratie van Apple TV een groot probleem is

5 de juli de 2021
Apple unveils the next gen of appletv4k palmer screen 9eb171ce5b604b2984240883804590ca

Belangrijkste leerpunten

  • Gebruikers kunnen de kleurbalans van hun AppleTV kalibreren met hun iPhone-camera.
  • Deze snelle oplossing is geen echte kleurkalibratie, maar je tv ziet er wel beter uit.
  • Displaytechnologie is momenteel een van de grootste aandachtspunten van Apple.

Apple TV-gebruikers kunnen nu de kleurbalans van hun tv kalibreren met hun iPhones, en dat is best goed. Het zelfs werkt met een projector. Kleurkalibratie is gebruikelijk in high-end ontwerp-, film- en fotografieworkflows. Het gaat er niet alleen om de beelden er op het scherm goed uit te laten zien. Het gaat erom ze nauwkeurig te maken. Printontwerpers moeten weten dat wat ze op het scherm zien precies overeenkomt met wat ze bijvoorbeeld op de afgedrukte pagina zullen zien. En nu, met iOS 14.5, brengt Apple het naar je thuis-tv. “De meesten van ons houden geen rekening met de kleurtonaliteit van onze tv’s tijdens het kijken, maar deze tool zal je helpen te zien waar je kijkervaring kan verbeteren”, vertelde technologieschrijver Heinrich Long aan Lifewire via e-mail.

Niet gekalibreerd

De kleurbalans van de Apple TV is vergelijkbaar met schermkalibratie. Wanneer u een beeldscherm kalibreert, gebruikt u een colorimeter om de kleuruitvoer van het scherm te vergelijken met beschikbare kleuren. Dit proces creëert een kleurprofiel, dat de computer gebruikt om de uitvoer aan te passen aan de doelkleuren. De Apple TV-versie gebruikt de True-Depth-camera aan de voorzijde van uw iPhone in plaats van een colorimeter. De camera’s van de iPhone zijn, zo lijkt het, nauwkeurig genoeg voor dit soort taken.

Om kleurbalans uit te voeren, plaatst u de iPhone op een rechthoek die op het tv-scherm wordt weergegeven. De Apple TV stuurt een rechthoek die door verschillende kleuren bladert, en de iPhone meet de resultaten. De Apple TV past vervolgens de uitvoer aan, zodat de tv een meer neutrale kleurbalans laat zien. De daadwerkelijke kalibratie van de monitor is complexer en voert tests uit op veel verschillende lichtniveaus, bijvoorbeeld om de kleurrespons over het helderheidsbereik van het scherm in kaart te brengen. Als je ooit een kleurprofiel op je computer hebt uitgevoerd, weet je dat het langer duurt dan de Apple TV-versie. Het is belangrijk op te merken dat uw televisie geen deel uitmaakt van deze kalibratie. De Apple TV past zijn eigen uitvoer aan in plaats van de tv te instrueren zijn gedrag te veranderen. Toch zien de resultaten in het persmateriaal van Apple er goed uit, en je kunt dit uitproberen op je oude Apple TV wanneer je iPhone is bijgewerkt naar iOS 14.5 – dit is niet beperkt tot de nieuw aangekondigde 4K AppleTV.

All-in op beeldschermen

Apple is all-in op zijn beeldschermen en lijkt van plan om ultra-high-end technologie naar alledaagse computers te brengen. De Pro Display XDR kost misschien $ 5.000 zonder standaard, maar dat is goedkoop in vergelijking met de schermen die Hollywood-producties gebruiken. Dit bespaart niet alleen geld. Het maakt het mogelijk om monitoren van productiekwaliteit op de set te plaatsen waar ze tijdens de productie kunnen worden gebruikt, in plaats van ze achter te laten in de postproductiestudio.

Apple iPad Pro liquidXDR-display met een foto van iemand in een pick-up truck met neonlichten die weerkaatsen op het metaal en glas.

Dan is er de nieuwe 2021 M1 iPad Pro, die een aantoonbaar indrukwekkender scherm heeft dan de Pro Display XDR. Oudere displays gebruiken een LED-paneel dat de hele tijd blijft branden. Donkere gebieden worden bereikt door deze achtergrondverlichting te blokkeren met LCD-pixels. Het Liquid Retina XDR-display van de iPad gebruikt in plaats daarvan meer dan 10.000 kleine LED’s om het display vanaf de achterkant te verlichten. Met dit miniLED-display kun je op elk moment de helderheid regelen, waardoor je bijvoorbeeld veel rijkere zwarttinten krijgt. Daarentegen heeft de 32-inch Pro Display XDR slechts 576 LED’s.

Ziet er goed uit

Voeg vervolgens TrueTone toe, dat sensoren gebruikt om iPhone-, iPad- en Mac-schermen aan te passen aan de kleur van het licht in een kamer (zodat kleuren er natuurlijker uitzien onder kunstlicht), en de 120Hz ProMotion-displaytechnologie, en u kunt zien dat schermen een grote prioriteit zijn voor Apple. En dat is logisch. Met de iPhone en iPad is het apparaat eigenlijk gewoon een scherm, met wat ondersteunende hardware. De geruchten zeggen dat de volgende MacBook Pro dit nieuwe iPad-scherm of iets dergelijks zal hebben.

Een screenshot van hoe Apple TV kleurgekalibreerd is.

Het is dan ook interessant dat de laagste technologie van al deze producten waarschijnlijk de meeste mensen zal treffen. De iPad, Mac en iPhone zien er al geweldig uit. De schermen zijn fantastisch en maar weinig mensen hebben echt de innovaties nodig die naar de professionele apparaten van Apple komen. Maar tv’s zien er over het algemeen niet zo goed uit. High-end televisies worden vaak in de fabriek gekalibreerd, maar als je een gewone oude televisie aan de muur hebt hangen, dan zal Apple TV er al snel beter uitzien. Dit heeft in ieder geval één belangrijke bijwerking voor Apple. Omdat de kleurbalanstruc alleen werkt met de Apple TV, zullen alle televisies, andere apps en invoerbronnen er slechter uitzien. Dat kan ertoe leiden dat u de voorkeur geeft aan de ingebouwde apps van de Apple TV boven die op uw tv, maar het kan uw gasten ook aanmoedigen om erop uit te gaan en Apple TV’s voor hun eigen huis te kopen.