Skip to content

Waarom de Octatrack het vreemdste elektronische muziekinstrument is dat er is?

8 de september de 2022
Octatrack Black HERO 01 1920x1280 product name 5aee643eb6d0401dae92ee779b5a2c87

Belangrijkste leerpunten

  • Officieel is de Octatrack een ‘8-track dynamic performance sampler’.
  • Er is bijna geen muzikale taak die de Octatrack niet kan.
  • Het is frustrerend, uniek en een absolute cultklassieker.

Elektron’s Octatrack is een 10 jaar oude groovebox die moeilijk te leren is, verouderde audio-effecten heeft en geen duidelijke use case. En toch wordt deze legendarische machine nog steeds verkocht, blijft zeer geliefd en is volkomen uniek. De Octatrack is afkomstig van het Zweedse Elektron en is misschien wel een van de vreemdste elektronische muziekinstrumenten ooit gebouwd, van het ontwerp tot de muziekvernietigende resultaten. De Octatrack is moeilijk te omschrijven. Het is een step-sequencer met acht sporen, maar het is ook een sampler, een acht-sporenrecorder, een MIDI-sequencer en een effectenbox. Je kunt het gebruiken als een gitaarlooper-pedaal, of gewoon als een mixer voor andere spullen. En het is deze overvloed aan mogelijkheden die leiden tot de eerste Octatrack-mythe: dat het moeilijk te leren is. “De OT is even veelzijdig en idiosyncratisch. Met zijn uitgebreide functieset is hij ongeëvenaard, maar het ontbreken van vangrails in sommige gebieden maakt het een enigszins onderhoudsvriendelijke metgezel”, vertelde muzikant en Octatrack-gebruiker Hans_Olo aan Lifewire in een forumthread. “Echter, te oordelen naar het aantal studiovideo’s waarin ik het na 10 jaar onverwachts heb zien opduiken, lijkt het nog steeds de eerste keuze [for] veel artiesten, wat ik toeschrijf aan het ontbreken van echte concurrentie.”

Leercurven

Elke keer dat u over de Octatrack leest, zult u zien dat deze een “steile leercurve” heeft. Maar dit is alleen waar als je nog nooit een step sequencer hebt gebruikt. Het is diep, zeker, maar niet moeilijker om te leren dan de computer of telefoon waarop je nu aan het lezen bent. In zekere zin is de Octatrack is als een computer voor algemeen gebruik. Het kan in vrijwel elke muzikale rol worden geperst en je kunt meestal verschillende manieren vinden om je doel te bereiken. Deze complexiteit kan tot frustratie leiden, maar als je eenmaal aan het rollen bent, kun je alles doen met speciale knoppen of knopcombinaties. Bekijk enkele van die video’s die door Hans_Olo worden genoemd, en je zult zien dat het wordt bespeeld als een muziekinstrument.

Octotrak dynamische performance sampler opgezet, op en zittend op een houten tafel

“Er is iets aan de mogelijkheid om de hardware zo flexibel in te stellen om te functioneren zoals jij dat wilt, waardoor het echt anders is dan al het andere”, vertelde muzikant Tarekith aan Lifewire in een forumthread. “Hoewel het misschien ook zo complex is voor nieuwe gebruikers.”

Wat doet het?

Kijk eens naar de afbeelding hierboven. Die rij van 16 knoppen vertegenwoordigen de 16 zestiende noten in een maat van 4/4 muziek. Ze worden “trigs” genoemd voor triggers, en ze kunnen een sample of een MIDI-noot triggeren. Maar ze kunnen ook een opname triggeren, of worden gebruikt om een ​​sample chromatisch (op verschillende toonhoogtes) af te spelen. Of u kunt een sample in stukjes snijden en die segmenten met deze toetsen spelen. Of gebruik de trigs om effecten toe te voegen aan elke afzonderlijke stap, allemaal afhankelijk van de modus waarin je je bevindt. Kijk dan naar rechts en je ziet een crossfader in DJ-stijl. Dit kan ook bijna alles, maar de essentie is dat je elke parameter van elke knop of draaiknop kunt nemen en de crossfader kunt gebruiken om ze allemaal tegelijk te bedienen. De resultaten kunnen, zoals alles op de Octatrack, subtiel of wild zijn.

Octatrack dynamische performance sampler close-up shot van crossfader

En dat is nog maar het begin. De schoonheid van de Octatrack – en wat ervoor zorgt dat muzikanten ernaar blijven terugkeren – is de flexibiliteit en het plezier. Ik heb onlangs een tweede gekocht, nadat ik de eerste een paar jaar geleden had verkocht, en tot nu toe heb ik hem alleen als een acht-sporen gitaarlooper gebruikt, met allerlei effecten op die crossfader. Aangesloten op een voetpedaal, het is zo ongeveer het meeste plezier dat ik (muzikaal) in jaren heb gehad.

Zijn leeftijd tonen

In zekere zin is de Octatrack de George Clooney onder de grooveboxen. Het begint een beetje op te vallen, en toont zijn leeftijd, maar het ziet er nog steeds geweldig uit. Het reverb-effect is ruw maar toch charmant, en het slaat je werk op een CF-kaart op. Ja, een Compact Flash-kaart.

De Octatrack-sampler staat op zijn kant en omringd door andere accessoires

Maar met de jaren komt ervaring. Het Elektronauts-forum, waar we de Octatrack voor dit artikel hebben besproken, heeft meer dan een decennium aan kennis en advies voor de Octatrack. “Er is zeker een positieve kant aan het hebben van een enorm gebruikersbestand en tien jaar forumberichten om uit te zoeken wat het kan doen en hoe”, zegt muzikant en forumlid Jay B. “De diepe fans zijn erg vroom en geven waarschijnlijk meer uit tijd aan het beantwoorden van vragen dan aan het maken van muziek.” Ouder worden, gebrekkig, lastig in de omgang, maar absoluut de moeite waard. Op nog 10 jaar, Octatrack.