Skip to content

Waarom de ongedaan maken-knop van Twitter zo goed kan zijn als hij wordt

23 de juni de 2021
GettyImages 590770483 3fea2e37f5e14c4d9e5fb799f5593e2a

Belangrijkste leerpunten

  • Twitter test naar verluidt een knop voor ongedaan maken.
  • Met de knop Ongedaan maken kunnen gebruikers het verzenden van een tweet ongedaan maken binnen een bepaalde tijdslimiet nadat ze deze hebben verzonden.
  • Hoewel velen nog steeds een bewerkknop willen, zijn experts van mening dat de knop ongedaan maken een goed compromis kan zijn voor alle gebruikers.

Experts zeggen dat de knop voor ongedaan maken van Twitter een goed compromis kan zijn tussen functionaliteit en bescherming tegen de verspreiding van desinformatie. Twitter-gebruikers smeken al een tijdje om een ​​edit-knop. Elke nieuwe functie die de socialemediagigant uitbrengt, brengt een hele reeks nieuwe tweets met zich mee over hoe het bedrijf niet naar zijn gemeenschap luistert. Hoewel een bewerkingsknop op papier een goed idee klinkt, waarschuwen experts dat gebruikers een manier kunnen bieden om inhoud te wijzigen nadat deze een tijdje live is geweest, grotere gevolgen kan hebben. Als zodanig is de knop voor ongedaan maken die Twitter is naar verluidt aan het testen op dit moment zou een goede middenweg kunnen zijn voor degenen die een bewerkknop willen, en degenen die dat niet willen.

“Recente suggesties over hoe misbruik en intimidatie op sociale-medianetwerken kunnen worden ingeperkt – namelijk het verbieden van anonieme accounts op het platform – negeren het brute feit dat wanneer individuen naar internet komen, ze grof taalgebruik, beledigingen en bedreigingen verwachten, wat ze doen -en vaak dienovereenkomstig handelen”, vertelde Aaron Drapkin, een privacy-expert op sociale media bij ProPrivacy, via e-mail aan Lifewire. “Het mooie van een undo-knop is dat het eigenlijk lijkt op een poging om een ​​randvoorwaarde voor een civiele discussie in te voegen: reflecteren op de impact van je acties.”

Het probleem met bewerkingsknoppen

Hoewel een bewerkknop hoog op de lijst van wensen van de Twitter-gemeenschap staat, zijn er redenen waarom Twitter het idee zou kunnen omzeilen – in plaats van zich te concentreren op de huidige knop voor ongedaan maken die het bedrijf aan het testen is. “Het is onwaarschijnlijk dat we in de toekomst ooit een ‘bewerk’-knop zullen zien, gezien het snelle karakter van Twitter,” vertelde Amber Reed-Johnson, een contentmarktassistent bij Giraffe Social Media Management, ons in een e-mail. “Belangrijker, [there are] de mogelijke complicaties met retweets/quote-tweets die een ‘bewerk’-optie kan veroorzaken.” Retweets en quote-tweets – die beide primaire manieren zijn om inhoud op Twitter te delen – sturen de tweets van anderen naar uw volgers. Met een bewerkknop kunnen sommige, waaronder Twitter-CEO Jack Dorsey maakt zich zorgen dat gebruikers hun inhoud kunnen bewerken nadat deze is gedeeld, waardoor de verhalen die gebruikers mogelijk retweeten, veranderen.

Een gebruiker schreef in een tweet: “Het is eenvoudig. Je zult dit bericht leuk vinden en retweeten, ik zal het volledig veranderen. Natuurlijk kunnen ze de mogelijkheid toevoegen en als een tweet wordt bewerkt, kunnen ze alle likes / retweets ongedaan maken.”

Natuurlijk zou Twitter een functie kunnen toevoegen die vergelijkbaar is met die van Facebook, die duidelijk aangeeft wanneer iets is bewerkt, maar het kan nog steeds tot problemen leiden. Omdat retweets en citaten zo’n grote rol spelen in de manier waarop inhoud op Twitter wordt gedeeld, zouden er zeer specifieke regels en mechanismen moeten zijn, zoals die hierboven door de gebruiker zijn genoemd. Dit voegt alleen maar meer complexiteit toe aan het probleem, wat waarschijnlijk iets is dat Twitter wil vermijden.

Een compromis vinden

Desinformatie is nog steeds een vitale bedreiging voor ons digitale leven en het blijft voortbestaan ​​op verschillende sociale-mediasites, waaronder Twitter. Met een bewerkknop vinden experts zoals Drapkin dat er te veel potentieel is voor misbruik. Drapkin ziet een bewerkingsknop in feite als een hulpmiddel dat het modereren van het platform moeilijker zou kunnen maken. Ja, gebruikers kunnen het gebruiken om grammaticale fouten en spelfouten te herstellen, of zelfs om een ​​boze tweet af te zwakken. Maar het kan ook voor veel sinistere doeleinden worden gebruikt, zoals het verspreiden van valse informatie over een tweet die al uitgebreid op Twitter is gedeeld. “Het mooie van een undo-knop is dat het eigenlijk lijkt op een poging om een ​​randvoorwaarde voor een civiele discussie in te voegen: reflecteren op de impact van je acties.”

“Ik weet niet zeker hoe bevorderlijk voor een civiel online discours een bewerkknop zou zijn – het idee dat het zou kunnen worden gebruikt om desinformatie te verspreiden, in plaats van de spelling of grammatica te corrigeren of zelfs tweets ‘leuker’ te maken, is op zijn zachtst gezegd aannemelijk, tenzij er was een manier om toegang te krijgen tot de bewerkingsgeschiedenis van de tweet, hoewel dit functioneel zelfvernietigend kan zijn”, schreef Drapkin in onze e-mail. “Als er iets is, denk ik dat het minder belastend zou zijn voor mensen om ‘na te denken voordat ze tweeten’ als ze de opmerkingen die ze op het platform maken voortdurend zouden kunnen bewerken, terwijl een knop voor ongedaan maken op zijn minst zou verwijzen naar permanentie. Zal dit leiden tot gebruikers die impulsief haat tweeten en het impulsief weer neerhalen?”