Skip to content

Waarom de PS5 mijn eerste keuze is?

29 de juni de 2021
ScreenShot2020 10 26at1.47.15PM 6ca137db77af45d0bd29a25ab1bf8ccc

Belangrijkste leerpunten

  • De PlayStation 5 is een superkrachtige console met snelle laadtijden en een veelbelovende bibliotheek.
  • Het is achterwaarts compatibel met de meeste PS4-titels.
  • Sony biedt de beste line-up van launch- en launch window-games.

Vier generaties verder heeft Sony vastgesteld dat het weet hoe het een gamebox moet maken. De PlayStation 4 was de eerste console die ik ooit heb gereserveerd en ik heb mijn naam opgegeven voor zijn opvolger zodra ik de overweldigde site kon krijgen waar ik hem probeerde te bestellen om mijn informatie te accepteren. Om eerlijk te zijn, ik deed hetzelfde met de Xbox Series X, en ik ben ook behoorlijk gepompt om dat systeem mee naar huis te nemen. Maar ik kijk er om verschillende redenen meer naar uit om de PS5 uit te pakken.

de hardware

Over het algemeen geef ik meer om games dan om processors, RAM en koeling. Zolang het systeem werkt en genoeg te spelen heeft, ben ik tevreden. Maar de PS5 beschikt over een aantal indrukwekkende technologie, zowel van binnen als van buiten, die zelfs een gamegerichte koper zoals ik interesseert. Sony’s demontage biedt een diepgaande blik op het lef in die enorme plastic schaal. Van bijzonder belang zijn de snelle solid-state drive die de laadtijden drastisch zal verminderen, zelfs bij oudere games; het verrassend mooie en steampunk-uitziende koellichaam; en de vloeibaar-metaal thermische interface die een relatief nieuwe en extra effectieve manier is om de warmte die de processors produceren weg te leiden van het systeem.

Het andere stukje hardware dat ik niet kan wachten om in mijn handen te krijgen, is de nieuwe DualSense-controller. Ik heb altijd de voorkeur gegeven aan Sony’s controllers boven die van Microsoft, en ik neem aan dat dat ook voor deze generatie het geval zal zijn. De DualSense verbetert zijn directe voorganger, de DualShock 4, met verschillende functies. Een eenvoudige, handige verandering is dat je hem kunt opladen zonder hem op de console aan te sluiten. Maar het heeft meer dan dat.

De PlayStation 5 DualSense-controller in het wit

De DualSense beschikt ook over “adaptieve triggers” waarvan Sony zegt dat ze meer of minder weerstand zullen bieden op basis van wat je doet. Het belangrijkste voorbeeld dat het bedrijf heeft gebruikt, is het tekenen van een boog; de trekker moet moeilijker terug te trekken zijn om de weerstand van de snaar te simuleren. Het kan uiteindelijk een gimmick worden die maar weinig games daadwerkelijk gebruiken, maar ik kijk er naar uit om het uit te proberen.

De spellen

Al die hardware is niet goed als er niets te spelen is, en gelukkig heeft de PlayStation 5 een solide lanceringsopstelling om het te ondersteunen. De dag dat het uitkomt, zal het titels voor meerdere platforms hebben zoals Assassin’s Creed: Walhalla, Devil May Cry 5: speciale editie, en Fortnite (die allemaal ook beschikbaar zullen zijn voor de nieuwe Xbox-consoles). Het zal echter ook een handvol exclusieve titels hebben die deze console een voorsprong geven op zijn concurrentie. Superheld spin-off Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, de langverwachte remake van Demonen Zielen, en de ronduit bizarre zoölogietitel Bugsnax zal alleen beschikbaar zijn voor consoles van Sony.

Een screenshot van de PS5-game Bugsnax

De PS5 heeft ook een aantal aankomende exclusives die verder helpen om die prijs van $ 500 te rechtvaardigen, inclusief: Ratchet & Clank: Rift Apart en Horizon: Verboden Westen. Deze en andere exclusieve opties zullen volledig gebruik maken van zowel de PS5-hardware als de controller, en rekening houdend met Horizon is een serie die voor ongeveer 90% pijlen schiet op robotdinosaurussen, het zal die adaptieve triggers een goede training geven. Terwijl de Xbox Series X Sony de achterwaartse compatibiliteit laat verslaan door games van de afgelopen drie generaties (originele Xbox, Xbox 360 en Xbox One) te ondersteunen, is de PlayStation 5 daar niet helemaal leeg.

Sony zegt dat bijna elke PlayStation 4-titel zal werken met de nieuwe hardware en dat ze zullen profiteren van de snellere laadtijden en enkele grafische updates. Iedereen die de huidige generatie heeft gemist, heeft genoeg goeds om in te halen, samen met al het andere dat eraan komt. Net als Microsoft heeft Sony ook een games-on-demand-service, PlayStation Now, die een deel van de speling opvangt door titels op te nemen die helemaal teruggaan naar de PlayStation 2. Dus terwijl de PS5 niet weet wat hij ermee moet doen de oudere schijven in uw verzameling, kunt u ze mogelijk nog steeds afspelen met het maandabonnement.

De minder interessante versie

Voor $ 100 minder kun je een versie van de PS5 kopen zonder schijfstation die alleen digitale versies van games speelt. Het zal dezelfde indrukwekkende bibliotheek hebben, maar voor huidige PlayStation 4-bezitters is het misschien niet de beste investering. Omdat ze misschien een bibliotheek vol fysieke schijven hebben, kunnen ze met de alleen-digitale editie niet volledig profiteren van de achterwaartse compatibiliteitsfunctie zonder digitale versies te kopen van games die ze al hebben. Mensen die nieuw zijn bij Sony en die niet per se een half mille te besteden hebben in een bijzonder moeilijk jaar, zullen nog steeds genoeg te doen hebben met de goedkopere versie. Ik ben helemaal voor de volledige PlayStation 5 en zijn slot voor echte schijven, en ik kan niet wachten om er veel ruimte voor vrij te maken naast mijn tv.