Skip to content

Waarom de vreemde ontwerpkeuzes van de PS5 er uiteindelijk niet toe doen

19 de juli de 2021
ps5crop 2a2c0d65aafa4c2f80155773b9cbd073

Belangrijkste leerpunten

  • De PS5 is een van de grootste consoles in de recente geschiedenis.
  • Veel mensen vinden het ontwerp aantrekkelijk.
  • Volgens experts gaat het meer om de games die het mogelijk maakt dan om de hardware.

Van de futuristische buitenkant tot het netjes gecomponeerde interieur, de vreemde ontwerpkeuzes van de PS5 doen sommige gamers misschien hun hoofd schudden, maar uiteindelijk doet het uiterlijk van de console er niet zoveel toe als de software die het tot leven brengt. Sinds de originele hardware is onthuld, hebben veel gebruikers zich uitgesproken over de vreemde ontwerpkeuzes die Sony heeft gemaakt met de PlayStation 5. Zorgen over het uiterlijk van de PS5 kwamen onlangs weer in de schijnwerpers toen een video over de interne lay-out van de PS5 werd vrijgegeven door Sony. In de video scheurt Sony de PS5 volledig af en laat zien hoe gemakkelijk het voor gamers zou moeten zijn om de interne componenten te upgraden. “Sony’s beslissing om de Playstation 5 meer upgradebaar en aanpasbaar te maken voor deze generatie zou een echte game-changer kunnen zijn”, zei de bekroonde auteur en gamer Alex Beene in een e-mailinterview. “Het idee om gemakkelijk uitbreidbare geheugenopties en zijpanelen te hebben die kunnen worden omgeschakeld voor aangepaste opties, lijkt zoveel beter dan de reeks speciale editie-consoles die we gewend zijn om elke consolecyclus te zien.”

Een doordacht ontwerp

Masayasu Ito, de EVP van Hardware Engineering en Operation bij Sony Interactive Entertainment, schreef in een blogpost over de toewijding van het ontwikkelingsteam aan het uiterlijk en de aanpassing van de PS5. “Ons team waardeert een goed doordachte, prachtig ontworpen architectuur”, schreef Masayasu Ito in de blogpost. “Binnenin de console bevindt zich een interne structuur die er netjes en opgeruimd uitziet, wat betekent dat er geen onnodige componenten zijn en het ontwerp efficiënt is. Hierdoor zijn we in staat om ons doel te bereiken om een ​​product te maken met een hoge mate van perfectie en kwaliteit.” Toewijding aan het ontwerp verandert niets aan het feit dat veel gebruikers volledig verbijsterd waren door het uiterlijk van de PS5. Toen de console voor het eerst werd onthuld, begonnen sommige Twitter-gebruikers memes te maken over het exterieurontwerp, en gingen zelfs zo ver dat ze de spot dreven met de PS5’s die meer op generieke technische items zoals routers en harde schijven lijken. “Ik ben volledig onder de indruk van hoe groot de Playstation 5 fysiek is.”

Dit ding is enorm

Toen hem werd gevraagd naar de grootte van de console, antwoordde Beene: “Ik ben volledig onder de indruk van hoe groot de Playstation 5 fysiek is. De esthetiek van het ruimtetijdperk is prachtig en geeft het gevoel als de console van de toekomst, maar Sony brengt een apparaat uit dat dit enorm in 2020, wanneer de nadruk al jaren ligt op het slanker en slanker maken van technologie, ongelooflijk vreemd lijkt.” Beene heeft ook geen ongelijk over de grootte van de console. Begin september onthulde Jim Ryan, President & CEO van Sony Interactive Entertainment de exacte specificaties van de PS5 in een bericht op de PlayStation Blog. Met ongeveer 390 mm x 104 mm x 260 mm is de PS5 groter dan elke andere console, aanwezig of aanstaande.

Niet alle looks

Zorgen over het uiterlijk van de PS5 verbleken in vergelijking met de opwinding rond de aankomende console. Met console-exclusieve titels zoals Horizon Verboden West, Spider-Man: Miles Morales, en zelfs een vervolg op 2018 God van de oorlog, hebben PlayStation-fans genoeg om naar uit te kijken. Beene gelooft zelfs dat het om de games gaat, niet om de console. “Aan het eind van de dag, hoe groot en vreemd delen van de console er ook uitzien, ik denk dat het de software is die er het meest toe doet”, zei hij. “Games zoals Spider-Man: Miles Morales en God van oorlog 2 compenseer alle gezeur dat ik heb met het ontwerp van de PS5. Mijn pre-order zit vast.” Net als bij vorige generaties, lijkt het erop dat het succes van Sony’s console zou kunnen afhangen van wat voor soort games en unieke ervaringen het bedrijf te bieden heeft.

Bovenaan uitkomen

Ondanks de verschillende reacties op de PS5, is er nog steeds behoorlijk wat opwinding rond Sony’s aankomende console. Pre-orders waren meteen uitverkocht na een verrassende aankondiging en gebruikers hebben de afgelopen weken geprobeerd extra eenheden te bemachtigen die in de uitverkoop gaan. Beene is ook niet de enige die enthousiast is. Veel Twitter-gebruikers hebben ook tweets gedeeld waarin ze het uiterlijk van de console en de veelbelovende prestaties prijzen. Als alles is gezegd en gedaan, komt het gewicht van het ontwerp en het uiterlijk van de PS5 allemaal neer op hoe je je voelt over Sony’s next-gen console die in je entertainmentcentrum past, voor veel gamers zoals Alex is de software het belangrijkste onderdeel van de ervaring .