Skip to content

Waarom deze koptelefoons uit 1984 nog steeds geweldig zijn

22 de juni de 2021
kossportaprowirelessonearheadphones1 48ebd22eae394decb5c6ebdd8b243451

Belangrijkste leerpunten

  • Koss bracht de Porta Pro-hoofdtelefoon uit in 1984.
  • Koss maakt de koptelefoon nog steeds.
  • Er is een levendige modding-scène voor deze goedkope cult-koptelefoon.
In 1984 maakte Koss de eerste Porta Pro-hoofdtelefoon. Bijna 40 jaar later kun je ze nog steeds kopen, en ze zijn nog steeds een van de beste koptelefoons die er zijn. De Porta Pro’s lijken veel op de goedkope, bedrade, met schuim beklede hoofdtelefoons die in de jaren tachtig bij de eerste Walkmans en persoonlijke stereo’s werden geleverd, maar ze zijn veel meer dan dat. Of beter gezegd, ze zijn niets meer dan dat, alleen beter gedaan dan de concurrentie. Tegenwoordig zijn Porta Pro’s gemakkelijk wereldwijd verkrijgbaar en verkrijgbaar in een reeks kleuren. Er is zelfs een Bluetooth-versie als je niet tegen de draden kunt. “Ik ben nu bezig met mijn tweede aankoop van Porta Pro’s”, vertelde softwaremarketingdirecteur Caroline Lee via e-mail aan Lifewire. “Klein, lichtgewicht en comfortabel om te dragen. Ze zouden geweldig zijn voor hardlopen of in de sportschool. Sluit de koptelefoon aan en je vergeet dat je hem draagt. Ze zien er geweldig uit, erg retro en cool.”

Comfort

In tegenstelling tot Caroline heb ik mijn vijfde of zesde paar Porta Pro’s. In theorie hebben ze levenslange garantie, maar ik heb gemerkt dat het in Europa gemakkelijker is om gewoon een nieuw paar te kopen. De koptelefoon zelf is behoorlijk robuust. Het zwakke punt is waar de draden de oortelefoons binnenkomen. Een goede ruk en je kunt een verbinding verbreken. En toch, ondanks dit (en enkele andere ergernissen, zoals we later zullen zien), zijn de Porta Pro’s absoluut de moeite waard. Ten eerste zijn ze comfortabel. Ze zijn zo licht dat je ze de hele dag kunt dragen zonder moe te worden, en de schuimrubberen pads zijn meer dan opgewassen tegen de taak. Je kunt gewatteerde oorkussens met accessoires kopen, maar toen ik ze probeerde, vielen ze er steeds af. “Koss Porta Pro zit over je oor en heeft een mooie comfortabele hoofdband om de druk op je oren te verminderen”, zegt Lee. “Ze blijven comfortabeler op het hoofd zonder dat het wegglijdt en valt.” Het enige comfortgerelateerde probleem is dat de koptelefoon de nare gewoonte heeft om in je haar te grijpen wanneer je hem afdoet. En nog een laatste opmerking over de pasvorm: er zijn een paar schakelaars om de oorstukken steviger of losser op het hoofd te laten passen. Ze maken een verschil, maar worden elke keer dat u de hoofdtelefoon verwijdert, opnieuw ingesteld op stevig, dus u geeft het snel op.

Geluid

Qua geluid zijn deze kleine dingen fantastisch. Levendig, helder, met veel bas, maar nooit modderig of overweldigend. Ze hebben een helder, responsief geluid dat doet denken aan fraaie elektrostatische luidsprekers. “Steek de koptelefoon in en je vergeet dat je hem draagt. Ze zien er geweldig uit, heel retro en cool.” Op de een of andere manier slagen de Porta Pro’s erin om beter te klinken dan de meeste andere hoofdtelefoons in hun prijsklasse, zonder mooie verwerking en technologie uit de jaren 80. Het andere aspect van het geluid komt van het open ontwerp van de luidsprekers. Door een open ontwerp hoor je de buitenwereld, wat oorvermoeidheid verder tegengaat. Ik vind ze leuk om te werken en om in huis te dragen, omdat ik me niet geïsoleerd voel. Dit open ontwerp maakt ze echter onbruikbaar in de metro. Daarvoor ben je beter af met wat AirPods Pro. De open achterkant laat ook geluid door, dus als je naar luide, beat-zware muziek luistert, zal iemand anders in je ruimte je haten.

Modding-scène

Zoals het elke cult-hardware betaamt, is er een gezonde modding-scène voor de Porta Pro’s. Een populaire “mod” is om dikkere schuimrubberen oorkussens van Yaxi te krijgen (de Walkman-oranje set ziet er geweldig uit), maar er zijn veel meer diepgaande aanpassingen. De Porta Pro Kramer-mod omvat het boren van gaten in het plastic gedeelte tussen de luidspreker en je oor om de helderheid te vergroten, maar de resultaten zijn misschien niet de moeite waard. Andere mods zijn onder meer conversie naar verwijderbare hoofdtelefoonkabels (de MMCX-mod) of upgraden naar een kabel die minder snel in de knoop raakt.

Een gemodificeerde set Koss Porta Pro-hoofdtelefoons met een oudere versie iPod.

De koptelefoon is zo goedkoop dat je het je kunt veroorloven om het te verknoeien, maar om eerlijk te zijn, is er weinig noodzaak om iets te veranderen. Er is een reden waarom deze eenvoudige koptelefoon na zo’n lange tijd nog steeds goed gaat: ze zijn al geweldig, direct uit de doos. De enige aanbeveling die ik zou doen, is om een ​​soort draagtas te kopen om ze in te bewaren. Dit voorkomt klitten in je tas, die veel erger zijn dan knopen in de oordopjes omdat het Y-gedeelte van de kabel een lus vormt met de hoofdband. De eenvoudigste manier is om de kit te kopen met de officiële Koss-koffer inbegrepen, maar er zijn veel goedkope namaakproducten beschikbaar op Amazon.

Stijlvol

De laatste reden waarom Porta Pro’s zo cool zijn, is dat ze er geweldig uitzien. Of liever gezegd, ze hebben een coole retrostijl. Ik geef de voorkeur aan sommige van de niet-standaard kleuren. De voorraad zwart en blauw is een beetje saai. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden. Het grootste deel van de stijl van de Porta Pro komt echter van zijn retro-looks. Het is een echt stuk vintage jaren 80-ontwerp voor minder dan $ 50. Dus, als je besluit een paar te pakken, zorg dan voor iets als Prince’s Sign O’ the Times op je telefoon dit weekend, en maak een wandeling. Vergeet niet om een ​​USB-C- of Lightning-naar-jack-adapter te kopen, anders kunt u ze niet gebruiken.