Skip to content

Waarom draadloze snelheden altijd veranderen

7 de augustus de 2021
man connecting to network with his smartphone 1011441548 19a6d081c03b4dc2abe22e038742b1fa

Wi-Fi-netwerken ondersteunen bepaalde maximale verbindingssnelheden (datasnelheden), afhankelijk van hun configuratie. De maximale snelheid van een Wi-Fi-verbinding kan echter in de loop van de tijd automatisch veranderen vanwege een functie genaamd dynamische snelheidsschaling. Wanneer een apparaat voor het eerst verbinding maakt met een netwerk via Wi-Fi, wordt de nominale snelheid berekend op basis van de huidige signaalkwaliteit van de verbinding. Indien nodig verandert de verbindingssnelheid na verloop van tijd automatisch om een ​​betrouwbare verbinding tussen het apparaat en het netwerk te behouden. Daarom moet u rekening houden met het aantal apparaten dat verbinding maakt met een draadloze router. Wi-Fi dynamic rate scaling vergroot het bereik waarop draadloze apparaten verbinding met elkaar kunnen maken in ruil voor lagere netwerkprestaties op langere afstanden.

Dynamische snelheidsschaling

Een 802.11g draadloos apparaat in de buurt van een router zal bijvoorbeeld vaak verbinding maken met de maximale gegevenssnelheid van 54 Mbps. Deze maximale gegevenssnelheid wordt weergegeven in de draadloze configuratieschermen van het apparaat. Andere 802.11g-apparaten die zich verder van de router bevinden, of met obstakels ertussen, kunnen met lagere snelheden verbinding maken. Naarmate deze apparaten zich verder van de router verwijderen, worden hun nominale verbindingssnelheden verlaagd door het schaalalgoritme, terwijl apparaten die dichterbij staan ​​hogere snelheidsclassificaties kunnen hebben (tot het maximum van 54 Mbps). Wi-Fi-apparaten hebben hun tarieven geschaald in vooraf gedefinieerde stappen. 802.11n heeft een maximale snelheid van 300 Mbps, terwijl 802.11ac snelheden biedt tot 1.000 Mbps (1 Gbps). De nieuwste standaard, Wi-Fi 6 (802.11ax), belooft maximale snelheden tot 10 Gbps. Als voorbeeld van tarieven die worden geschaald in vooraf gedefinieerde stappen: voor 802.11g worden de gegevenssnelheden automatisch aangepast van 54 Mbps naar lagere snelheden: 48 Mbps/36 Mbps/24 Mbps/18 Mbps/12 Mbps/9Mbps/6 Mbps. De naamgevingsconventies voor wifi-netwerken zijn gewijzigd. In plaats van 802.11b heet het nu gewoon Wi-Fi 1. 802.11a is nu Wi-Fi 2, 802.11g is WiFI 3, 802.11n is Wi-Fi 4 en 802.11ac is Wi-Fi 5. De nieuwste standaard, 802.11ax, is wifi 6.

Dynamische snelheidsschaling beheren

Als je je afvraagt ​​waarom je verbinding maakt met een lagere snelheid, onderzoek dan enkele veelvoorkomende boosdoeners. Kijk naar de afstand tussen het apparaat en andere Wi-Fi-communicatie-eindpunten en kijk of er radiostoring is in het pad van het draadloze apparaat. Zorg ervoor dat er zich geen fysieke obstakels in het pad van het Wi-Fi-apparaat bevinden en controleer de voeding van de Wi-Fi-radiozender/-ontvanger van het apparaat. Wi-Fi-thuisnetwerkapparatuur maakt altijd gebruik van rate scaling; een netwerkbeheerder kan deze functie niet uitschakelen.

Andere redenen voor trage wifi-verbindingen

Talloze dingen kunnen bijdragen aan een trage verbinding, niet alleen dynamische snelheidsschaling. Dit is vooral het geval als uw verbinding is altijd traag. Als het versterken van het wifi-signaal niet genoeg is, overweeg dan andere wijzigingen. De antenne van de router kan bijvoorbeeld te klein zijn of in de verkeerde richting wijzen, of er zijn te veel apparaten die tegelijkertijd wifi gebruiken. Als je huis te groot is voor een enkele router, overweeg dan om een ​​tweede toegangspunt te kopen of een wifi-extender te gebruiken om het signaal verder te duwen. De computer heeft mogelijk verouderde of onjuiste apparaatstuurprogramma’s die de snelheid van het downloaden of uploaden van gegevens beperken. Werk die stuurprogramma’s bij om te zien of dat de trage wifi-verbinding verhelpt. Wi-Fi-snelheden zijn net zo snel als waarvoor u betaalt, en de snelheid is onafhankelijk van de gebruikte hardware. Als je een router hebt die 300 Mbps aankan en er geen andere apparaten zijn aangesloten, maar je krijgt nog steeds niet meer dan 8 Mbps, komt dit waarschijnlijk doordat je je ISP slechts voor 8 Mbps betaalt.