Skip to content

Waarom een ​​noodherstelplan voor netwerken en IT belangrijk is

15 de juli de 2021
smartphone security conceptual illustration 932732192 5b4524f4c9e77c00370e2f1c 76d5ec45cebe4884b1b635786cf4b94e

Informatietechnologie (IT)-professionals hebben het belang erkend van: noodherstel al decenia. In het oog springende internetwormen, natuurrampen en andere spraakmakende beveiligingsinbreuken dienen allemaal als herinnering aan de noodzaak om goed te plannen voor herstel na rampen en andere problemen met de bedrijfscontinuïteit. Disaster recovery is vooral van toepassing op bedrijven en andere grote organisaties, maar dezelfde basisprincipes zijn ook van toepassing op thuisnetwerken.

Wat is noodherstel?

Disaster recovery omvat een reeks acties die moeten worden ondernomen in het geval van grote ongeplande uitval om de nadelige effecten ervan te minimaliseren. Bij netwerken kunnen rampen het gevolg zijn van gebeurtenissen zoals:

 • Computermalware
 • Stroomstoringen
 • Hacker aanvallen
 • Ondergrondse kabelbreuken of storingen
 • Brand, overstroming, aardbeving en andere natuurrampen in een faciliteit
 • Fouten in systeembeheer

Het gerelateerde concept van bedrijfscontinuïteit houdt in dat ervoor moet worden gezorgd dat de kritieke bedrijfsprocessen van een organisatie, inclusief die waarbij IT-systemen worden gebruikt, in geval van een ramp kunnen worden gehandhaafd.

Waarom noodherstel belangrijk is

Indien goed uitgevoerd, besparen rampenherstelprocedures grote sommen geld. De financiële impact voor bedrijven van zelfs maar een paar uur verloren netwerk- en internetconnectiviteit loopt al snel in de miljoenen dollars. Herstel na rampen kan ook de kwaliteit van het menselijk leven verbeteren en zelfs levens redden. Verlies van gsm-contact met vrienden en familie wordt zeer storend tijdens noodsituaties. Dat gezegd hebbende, investeringen in bedrijfscontinuïteit moeten worden afgewogen tegen praktische overwegingen van de kosten en de complexiteit van de voorbereiding op een onbekende toekomst:

 • Kosten — uitgebreid noodherstel is onbetaalbaar duur
 • Testbaarheid — rampenherstelplannen die er op papier geweldig uitzien, maar technisch niet bewezen zijn, zullen in de praktijk hoogstwaarschijnlijk mislukken
 • Te veel nadruk op de backoffice — het is gemakkelijk om gecharmeerd te raken van oplossingen voor de serverruimte, maar zonder adequate voorzieningen voor mensen en de infrastructuur aan de clientzijde, zal de bedrijfscontinuïteit niet plaatsvinden

Thuisnetwerken missen de dure hardware van een groot bedrijf, maar het behoud van gegevens en communicatie kan even belangrijk zijn.

Rampenherstelplanning

De beste aanpak voor disaster recovery is primair gericht op planning en preventie. Hoewel aardbevingen en terreuraanslagen over het algemeen moeilijk te anticiperen zijn, kunnen veel andere rampscenario’s in detail worden geanalyseerd. Voor die gebeurtenissen die niet kunnen worden voorkomen, houdt een IT-noodherstelplan rekening met de noodzaak om:

 • Detecteren de storingen of andere rampen zo snel mogelijk
 • Informeer eventuele betrokken partijen zodat zij actie kunnen ondernemen
 • Isoleren de getroffen systemen zodat de schade zich niet kan verspreiden
 • Reparatie de kritieke getroffen systemen zodat de werkzaamheden kunnen worden hervat

Dit worden gezamenlijk risicobeheer- of risicobeperkende activiteiten genoemd.

Technieken voor noodherstel

Alle goede IT-rampherstelplannen houden rekening met de drie belangrijkste onderdelen van de bedrijfsvoering: gegevens, systemen en mensen. Vanuit technisch perspectief vertrouwen de meeste organisaties op een of andere vorm van redundantie om het herstel van gegevens en systemen mogelijk te maken. Redundantie zorgt ervoor dat secundaire gegevens of systeembronnen op korte termijn in gebruik kunnen worden genomen als primaire bronnen uitvallen of anderszins niet beschikbaar zijn. Organisaties kunnen servers en andere kritieke hardware op meerdere locaties repliceren om te voorkomen dat er een storing optreedt. Terwijl traditionele schijfmirroring gegevens in normale situaties zeer beschikbaar houdt, werkt het alleen over korte afstanden. Met back-ups kunnen snapshots van de gegevens worden vastgelegd die naar externe locaties worden verplaatst. Traditionele netwerkback-upstrategieën archiveren bijvoorbeeld periodiek kopieën van kritieke gegevens, zodat ze indien nodig later kunnen worden hersteld. Als back-ups ter plaatse of op slechts één locatie worden bewaard, is hun waarde voor noodherstel laag. Grotere organisaties investeren in SAN-technologie (Storage Area Network) om gegevens op grotere schaal over hun interne netwerken te verspreiden. Sommige gebruiken ook hosting van derden diensten voor cloudopslag. Thuisnetwerken kunnen ook profiteren van netwerkback-up en cloudopslagoplossingen om hun risico’s beter te beheren. Andere veelgebruikte technieken voor het ondersteunen van rampenherstelplannen zijn onder meer:

 • Het toewijzen van mensen in de organisatie met speciale rollen bij een calamiteit en hen de nodige training geven
 • Het uitvoeren van noodhersteloefeningen die specifieke herstelscenario’s oefenen.