Skip to content

Waarom Flash waarschijnlijk voorgoed verdwenen is

6 de juli de 2021
GettyImages 681907451 177597b9129f4425a1001c198cd075cd

Belangrijkste leerpunten

  • Flash begon in 1993 als tekenprogramma.
  • Steve Jobs nagelde de doodskist bijna dicht met zijn essay “Thoughts on Flash” uit 2010.
  • Wanhoop niet. Er zijn nog genoeg manieren om de batterij van je laptop snel leeg te maken.

Adobe heeft eindelijk Flash gedumpt, het softwareplatform dat games, apps en advertenties in je browser uitvoerde, terwijl het tegelijkertijd de batterij van je laptop leegmaakt. Voor Flash-liefhebbers is het goede nieuws dat je je computer nog steeds kunt belasten en de batterij kunt leegslaan, simpelweg door de Chrome-browser van Google te installeren. Voor Flash-haters heeft de achteruitgang zo lang geduurd – begonnen met de iPhone in 2007 – dat het op dit moment onbeleefd lijkt om het te vieren. Flash werd officieel in de steek gelaten door Adobe in 2015 en op 31 december 2020 stierf het. Maar waarom duurde het zo lang? Was er iets goeds aan? Als je een ontwikkelaar was, dan wel. “In het begin had ik er een hekel aan”, vertelde oud Flash-ontwikkelaar Gerrit Dijkstra aanstra reddingsdraad via direct bericht. “Dan [Adobe] kochten Macromedia en voegden scripting toe aan Flash. Dit ActionScript was zo minimaal, maar zoals ik Peter Gabriel gisteren in een documentaire hoorde zeggen: ‘creatievelingen zijn sluw, vertel ze wat ze niet kunnen doen en ze vinden een manier om het toch te doen.'”

Wat was flits?

In praktische termen was Flash een softwareplatform waarmee ontwikkelaars programma’s konden schrijven die in een browserplug-in konden worden uitgevoerd. Dit betekende dat, zolang u de Flash-plug-in installeerde, u elk van deze apps kon uitvoeren. Het maakte niet uit of je Safari, Internet Explorer, Firefox of Chrome gebruikte. Tegenwoordig zul je, tenzij je bedrijf propriëtaire software gebruikt op basis van Chrome, weinig browserincompatibiliteit tegenkomen. Misschien werkt je bankwebsite bijvoorbeeld niet goed in Safari. Maar toen was Flash een manier om ervoor te zorgen dat de ervaring overal hetzelfde zou zijn. Het probleem was echter de ervaring. Met Flash kun je games spelen, apps uitvoeren en hele websites ontwerpen, compleet met animaties en interactiviteit die anders onmogelijk waren. Het werd ook gebruikt voor het afspelen van video’s (YouTube was gebouwd op Flash voordat overgeschakeld werd naar het afspelen van native video) en om opdringerige advertenties weer te geven. En al die tijd was de batterij van uw laptop sneller leeg.

Flash was ook geen native ervaring. Op de Mac zag het er niet uit of gedroeg het zich niet zoals andere Mac-software. In die zin was Flash een voorloper van Electron, een browsergebaseerd softwareplatform voor het uitvoeren van platformonafhankelijke apps (zoals Slack en Notion), dat ook bekend staat om zijn ongebreidelde gebruik van computerbronnen. En dit is de sleutel tot het succes van Flash. Het maakt gebruikers niet uit hoe dingen werken. We willen alleen onze interactieve sites, onze video en alle andere dingen die we op internet gewend zijn. Ontwikkelaars daarentegen houden van Electron en van Flash.

Flash-ontwikkelaars

Om te beginnen was Flash eenvoudig. En het leek veel meer op spelen dan op werken. “Met Flash kon je beginnen met visuals en er experimenteel code aan toevoegen om het te animeren”, zegt Dijkstra. Ontwikkelaar Akasha Seer vertelde reddingsdraad via een direct bericht dat “[it] was geweldig om karakters te kunnen maken en animeren.” Toen Adobe meer en meer scripting toevoegde, werd Flash een krachtig platform, dat de aandacht trok van “serieuze programmeurs”. [I] was er niet al te blij mee.” Het probleem was dat, naarmate Flash complexer en codeervriendelijker werd, het voor niet-programmeurs moeilijker en minder leuk werd om te gebruiken. Tegelijkertijd maakte deze kracht Flash onmisbaar. kwam de iPhone.

Gedachten over Flash

In april 2010 publiceerde Steve Jobs Thoughts on Flash, een open brief waarin werd uitgelegd waarom Apple Flash niet toestond op de iPhone, iPad en iPod touch. De redenen waren onder meer beveiliging, impact op de levensduur van de batterij (cruciaal op een mobiel apparaat), gebrek aan aanraakcompatibiliteit en het feit dat Flash niet “het volledige web” was. Interessant genoeg was de “belangrijkste reden” om Flash niet toe te staan, volgens Jobs, dat Flash in feite een andere manier creëerde om apps op iOS-apparaten te krijgen – apparaten die niet door Apple worden beheerd. De invalshoek van Jobs was dat deze platformonafhankelijke apps langzaam nieuwe technologieën zouden adopteren. En hij had een punt. Uit het essay:

Adobe is pijnlijk traag geweest om verbeteringen aan de platforms van Apple toe te passen. Hoewel Mac OS X nu bijvoorbeeld al bijna 10 jaar op de markt is, heeft Adobe het twee weken geleden pas volledig (Cocoa) geadopteerd toen ze CS5 uitbrachten. Adobe was de laatste grote externe ontwikkelaar die Mac OS X volledig overnam.

Dit is een voorbode van Apple’s huidige kijk op de App Store, en hoewel het deze keer weigert om softwareontwikkelaars zoals Epic, Google en Microsoft toe te staan ​​appstores op te nemen in hun iOS-apps, is de motivatie hetzelfde: controle.

Het einde van Flash

Flash, oorspronkelijk een vectortekenprogramma uit 1993 genaamd SmartSketch, werd in 1996 gekocht door Macromedia en vervolgens overgenomen door Adobe toen het in 2005 Macromedia kocht. In 2015 vertelde Adobe mensen om te stoppen met het gebruik van Flash, en in 2017 kondigde het de officiële “einde- of-life” van Flash, dat was op 31 december 2020. Niet dat iemand het echt meer gebruikt.

Screenshot van Adobe's Flash end-of-life-pagina en informatie

U kunt nog steeds de vreemde site tegenkomen die zegt dat er een Flash-plug-in nodig is om door te gaan, maar u moet waarschijnlijk gewoon doorgaan naar de tabbladbalk en op de knop Sluiten klikken. Het lijkt het juiste om te doen.