Skip to content

Waarom flikkeren koplampen bij het luisteren naar muziek?

5 de augustus de 2021
GettyImages sb10066291af 001 56e0ca543df78c5ba0567f71

Als je je afvraagt ​​waarom de koplampen van je auto flikkeren als je naar muziek luistert, is het simpele antwoord kracht. Je versterker trekt er veel van op en het oplaadsysteem in je auto kan het niet bijhouden.

Wanneer flikkerende koplampen een probleem zijn

Als het alleen gebeurt wanneer uw auto stationair draait, en alleen met echt luide bastonen, kan het voldoende zijn om een ​​auto-audiocondensator of verstevigingskap te installeren. Als het vaker gebeurt, of als u merkt dat uw koplampen dimmen, zelfs wanneer de motor “op toeren” wordt gezet, moet u het probleem oplossen.

Een hongerige versterker voeden

Je krachtige nieuwe versterker heeft honger, en waar hij naar hunkert is elektrische stroom. Het goede nieuws is dat de meeste auto’s daar meer van produceren dan ze nodig hebben, waardoor uw auto de batterij opgeladen kan houden, zelfs als u accessoires zoals koplampen, ruitenwissers of uw autoradio hebt ingeschakeld. Het slechte nieuws is dat je dynamo geen oneindige smorgasbord van sap is. Er komt een punt waarop het rubber de weg raakt, en dat punt is vaak de installatie van een versterker, vooral een krachtige, speciale subwooferversterker.

Variabele stromen

Als je een grote subwoofer en een krachtige versterker hebt, is de hoeveelheid stroom die deze trekt variabel. Als je naar muziek luistert die niet veel bas heeft, zal de versterker niet veel trek hebben. Dat betekent dat u uw AM-talkradiostations of klassieke muziek kunt aanzwengelen wat u maar wilt en waarschijnlijk nooit een probleem zult hebben. Als je daarentegen je favoriete dubstep-radiostation van Pandora start, zal die versterker heel snel erg hongerig worden.

Hoe flikkerende koplampen te stoppen?

Veel dingen kunnen flikkerende koplampen veroorzaken, maar wanneer het probleem precies op tijd met je muziek optreedt, is de hoofdoorzaak van het probleem dat je versterker cheques schrijft die je oplaadsysteem niet kan verzilveren, en al het andere lijdt. In feite dimmen en flikkeren je koplampen omdat je versterker ze uithongert. Dat laat je twee basisoplossingen over: repareer je geluidssysteem of verander je laadsysteem.

Verlaag het volume

Als je graag naar luide muziek luistert, en je waarschijnlijk ook doet als je dit probleem in de eerste plaats hebt, is het verlagen van het volume misschien de gemakkelijkste oplossing. Het is waarschijnlijk ook het minst ideaal vanuit het oogpunt van iemand die van luide muziek houdt, omdat het maar één stap heeft, en die stap is “zet het volume niet hoger”. Als je het volume laag laat, zal je versterker nooit meer vermogen proberen te trekken dan het oplaadsysteem kan leveren.

De versterker downgraden

De andere oplossing voor het geluidssysteem is om je versterker te downgraden. In dezelfde geest als het volume laag houden, zal het installeren van een versterker met een lager vermogen het plakkerige probleem voorkomen van een oplaadsysteem dat nog niet helemaal klaar is voor prime time. Daarom is het een goed idee om de capaciteit van uw laadsysteem te controleren voordat u begint met het upgraden van uw autoradio, maar als u deze vraag stelt, bent u dat punt al lang voorbij. Als je je muziek met roekeloze overgave wilt aanzwengelen – zonder dat je koplampen flikkeren – dan moet je ofwel je dynamo upgraden of een verstijvingskap installeren.

Upgrade de dynamo

De beste oplossing is een grotere dynamo, maar u moet met een gekwalificeerde technicus praten om te controleren of het installeren van een krachtige dynamo in uw auto een haalbare optie is. Omdat andere problemen, zoals een defecte dynamo of slechte bedrading, ook dimmende of flikkerende koplampen kunnen veroorzaken, is het waarschijnlijk toch een goed idee om contact op te nemen met uw monteur.

Wat als je niet zeker weet of het muziekgerelateerd is?

Aangezien er veel dingen zijn die flikkerende koplampen kunnen veroorzaken, moet u ervoor zorgen dat een stroomverslindende versterker echt de schuld is voordat u probeert corrigerende maatregelen te nemen. Hier zijn enkele basisstappen voor probleemoplossing die u kunnen helpen de bron van flikkerende koplampen op te sporen:

Open de motorkap en controleer de koplampdraden

Als de aansluitingen los zitten, of als je gerafelde draden opmerkt, repareer die problemen dan voordat je het potentiële probleem van een te sterke versterker aanpakt.

Controleer het zekeringpaneel

Als u gerafelde of verbrande draden ziet, of als de koplampzekering los zit of gedeeltelijk is doorgebrand, kan dat uw boosdoener zijn. Zekeringen slaan soms zo door dat ze nog steeds een compleet circuit kunnen maken, en het gedrang van het rijden kan dat circuit breken om een ​​flikkerend effect te creëren. Als iemand uw koplampzekering heeft vervangen door een stroomonderbreker, kan dat ook flikkeringen veroorzaken als uw koplampen constant net genoeg stroomsterkte trekken om de stroomonderbreker uit te schakelen.

Controleer het koplamprelais

Het koplamprelais bevindt zich mogelijk op uw zekeringpaneel of ergens anders. Als het begint te falen, kan het snel aan en uit gaan, waardoor uw koplampen gaan flikkeren. Controleer of u een identiek relais kunt vinden dat elders in het elektrische systeem van uw auto wordt gebruikt en verwissel de relais. Als het flikkeren weggaat en u ergens anders een ander probleem krijgt, vervangt u het relais.

Controleer het oplaadsysteem

Een zwakke of gerafelde riem is een teken dat uw dynamo mogelijk niet volledig wordt opgeladen. Span of vervang de riem, en het kan beter werken. U kunt de uitgangsspanning van uw dynamo eenvoudig controleren met een eenvoudige multimeter, maar u kunt ook naar een monteur of een onderdelenwinkel gaan en hen de stroomsterkte laten controleren om er zeker van te zijn dat de dynamo echt goed werkt.

Verdenk de versterker

Als al het andere klopt en je koplampen nog steeds lijken te flikkeren op de maat van je muziek, dan trekt je versterker waarschijnlijk te veel stroom. Overweeg om uw versterker te downgraden, uw dynamo te upgraden of een verstevigingskap te installeren.